Óôï öùò ïëüêëçñç ç ðñüóïøç ôïõ ôÜöïõ (åéêüíåò)

Βασßλης Φουρτοýνης, συνταξιοýχος δÜσκαλος

ΔευτÝρα 25 Áõãïýóôïõ 2014

Οι αρχαιολüγοι της ΚΗ' Εφορεßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων συνεχßζουν τις ανασκαφικÝς εργασßες στον Τýμβο ΚαστÜ στην Αμφßπολη.
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi1.pngΣε αυτÞ τη φÜση Ýγινε αφαßρεση των λιθüπλινθων απü τον τοßχο σφρÜγισης και αποκαλýφθηκε σχεδüν ολüκληρη η πρüσοψη του ταφικοý μνημεßου, που αποτελεß μßα εξαιρετικÜ πρωτüτυπη σýνθεση για την αντßστοιχη αρχιτεκτονικÞ του τýπου του μακεδονικοý τÜφου, του τελευταßου τετÜρτου του 4 π.Χ αιþνα.
Η πρüσοψη Ýχει διÜκοσμο που δεν διαφÝρει απü τους πλευρικοýς τοßχους, με νωπογραφßα που μιμεßται τον ευρýτερο μαρμÜρινο περßβολο. Το μÝγιστο Üνοιγμα ανÜμεσα στις παραστÜδες ανÝρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογßα υποδεικνýει üτι δεν υπÞρξαν θυρüφυλλα αλλÜ πρüκειται για απλü Üνοιγμα εισüδου.
Επßσης, με την συνÝχιση της αφαßρεσης των χωμÜτων, στο εσωτερικü του προθαλÜμου, εμφανßστηκε κÜτω απü το μαρμÜρινο ιωνικü επιστýλιο, Ýνθετη μαρμÜρινη επÝνδυση, απü ορθοστÜτες, καθ üλο το μÞκος των πλευρικþν τοßχων.
Σε απüσταση 6μ. απü το Üνοιγμα της εισüδου αποκαλýφθηκε το Üνω μÝρος μαρμÜρινου διαφραγματικοý τοßχου, ελλειποýς κατÜ τμÞμα του αριστεροý μÝρους του. Πßσω απü αυτüν διακρßνονται δýο ακüμη χþροι.
Επß του διαφραγματικοý τοßχου αποκαλýπτεται, επßσης, μαρμÜρινο επιστýλιο με γεßσο, üμοιο του αντßστοιχου του ιδßου περιβüλου. ΦÝρει διÜκοσμο με οκτÜφυλλους ανÜγλυφους ρüδακες, στο ýψος του επιστυλßου των πλευρικþν τοßχων.
ΑναμÝνεται üτι επß του διαφραγματικοý τοßχου να υπÜρχει δεýτερη εßσοδος που οδηγεß στο εσωτερικü του μνημεßου. Τα χþματα του χþρου που δημιουργεßται üπισθεν της θýρας, θα αφαιρεθοýν στις επüμενες μÝρες, εφüσον το επιτρÝψουν οι εργασßες στερÝωσης και συντÞρησης στα σημεßα, που Ýχουν αποκαλυφθεß.

Οι πιθανοß Ýνοικοι του τÜφου της Αμφßπολης
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/newego_large_t_1101_54388910.jpgΓια τον Νßκολας Σüντερς ο βßος, αλλÜ και ο θÜνατος του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου εßναι συνυφασμÝνοι με τη δικÞ του πανεπιστημιακÞ και συγγραφικÞ καριÝρα. Ο Βρετανüς καθηγητÞς αρχαιολογßας στο ΠανεπιστÞμιο του Μπρßστολ και συγγραφÝας πολλþν επιστημονικþν βιβλßων και μελετþν, δßνει τη δικÞ του οπτικÞ για το ποιος ενδÝχεται να βρßσκεται μÝσα στον τÜφο της Αμφßπολης.
Σýμφωνα λοιπüν με την Üποψη του κ. Σüντερς οι πιθανοß «Ýνοικοι» του τÜφου στην Αμφßπολη εßναι τρεις:
Ο ΝÝαρχος: ¸νας απü τους ναυÜρχους του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου, του οποßου η οικογÝνεια εγκαταστÜθηκε στην Αμφßπολη üταν εκεßνος Þταν ακüμη παιδß. ΕπομÝνως θα μποροýσε να θεωρηθεß ως μια απü τις μεγÜλες προσωπικüτητες της πüλης, γεγονüς που, σýμφωνα με τον καθηγητÞ, θα μποροýσε να τον ανταμεßψει με Ýναν μεγαλοπρεπÞ τýμβο. ΕπιπλÝον ο ΝÝαρχος δεν Þταν μÝλος της βασιλικÞς οικογÝνειας και γι' αυτü δεν θα μποροýσε να ταφεß στις ΑιγÝς / Βεργßνα.
Η γυναßκα και/Þ ο γιος του: Η σýζυγος του ΑλÝξανδρου, ΡωξÜνη και ο γιος της (ΑλÝξανδρος ο Δ'), ο μüνος νüμιμος κληρονüμος του, πιÜστηκαν αιχμÜλωτοι απü τον ΚÜσσανδρο και δολοφονÞθηκαν εκεß στο 309 π.Χ. Καθþς η ΡωξÜνη δεν εßχε βασιλικü μακεδονικü αßμα, δεν εßναι απαραßτητο üτι θα θαβüταν στις ΑιγÝς/ Βεργßνα και επομÝνως ßσως να Ýχει θαφτεß κοντÜ στην Αμφßπολη. ¼σο για τον γιο της, ποιος ξÝρει; ºσως να
θÜφτηκε με τη μητÝρα του, ßσως στις ΑιγÝς/ Βεργßνα.
Η αδελφÞ του: ΕνδιαφÝρον παρουσιÜζει, σýμφωνα με τον καθηγητÞ, το γεγονüς üτι ο ΚÜσσανδρος δολοφüνησε επßσης την αδελφÞ του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου, ΚλεοπÜτρα, επßσης το 309 π.Χ. - πιθανüν στην Αμφßπολη. Θα μποροýσε να Ýχει ταφεß στον συγκεκριμÝνο τýμβο αλλÜ ως πλÞρες μÝλος της βασιλικÞς οικογÝνειας πιθανþς να θαβüταν στις ΑιγÝς / Βεργßνα.

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi2.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi3.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi4.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi5.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi6.png