Spiegel: Ç Ýíôáóç ìåôáîý Ìüó÷áò êáé ÅÅ áðåéëåß ôçí åëëçíéêÞ ïéêïíïìßá ìå íÝá êáôÜññåõóç

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐαρασκευÞ 15 Áõãïýóôïõ 2014

www.fourtounis.grΜε αφορμÞ την ανακοßνωση των τελευταßων οικονομικþν στοιχεßων απü την ΕυρωπαúκÞ ΣτατιστικÞ Υπηρεσßα (Eurostat), το Spiegel, στην ηλεκτρονικÞ του Ýκδοση σχολιÜζει: «Δεν εßναι μßα καλÞ μÝρα για την οικονομßα της Ευρþπης. (…) Ο μεγαλýτερος οικονομικüς χþρος του κüσμου δεν αναπτýσσεται. Στο 0% κινÞθηκε η ανÜπτυξη μεταξý Απριλßου και Ιουνßου σε σýγκριση με το προηγοýμενο τρßμηνο.» Το γερμανικü περιοδικü επισημαßνει στην ανÜλυσÞ του üτι η εξÝλιξη της οικονομικÞς δραστηριüτητας στην ευρωζþνη δßνει αφορμÞ για προβληματισμü. ¼πως υπογραμμßζει, «πριν απü μερικοýς μÞνες γινüταν λüγος για προσεχÝς τÝλος της ευρωκρßσης. Η Ισπανßα και η Πορτογαλßα βγÞκαν απü το μηχανισμü στÞριξης. Η Ιρλανδßα υποσχüταν να περιστεßλει το χρÝος της ταχýτερα απü ü,τι εßχε προγραμματιστεß. Και τþρα αυτü: 0,0% ανÜπτυξη. Και επιπλÝον υψηλÞ ανεργßα σε πολλÜ κρÜτη της ΕΕ.»

«Η αδυναμßα της ευρωζþνης εßναι ολοφÜνερη»
Το δημοσßευμα εστιÜζει και στον ευρωπαúκü Νüτο και σημειþνει: «Στις χþρες της κρßσης, üπως η ΕλλÜδα, η Ισπανßα και η Πορτογαλßα, η οικονομßα σημειþνει πÜλι ελαφρÜ ανÜκαμψη χÜρη στα επþδυνα προγρÜμματα λιτüτητας και μεταρρυθμßσεων. Ωστüσο ο κßνδυνος της υποτροπÞς παραμÝνει μεγÜλος.» ΕστιÜζοντας περισσüτερο στην περßπτωση της ΕλλÜδας, το γερμανικü περιοδικü σχολιÜζει üτι τα τελευταßα οικονομικÜ στοιχεßα, που δεßχνουν ελαφρÜ ýφεση (-0,2%) σε σχÝση με το προηγοýμενο τρßμηνο, επιτρÝπουν «συγκρατημÝνη αισιοδοξßα» και παρατηρεß: «Η ελληνικÞ κυβÝρνηση αντλεß ελπßδα απü τη νÝα τουριστικÞ Üνθηση και την αυξανüμενη εσωτερικÞ ζÞτηση.» Αντßθετα, «ανησυχßα εμπνÝει το ρωσικü εμπÜργκο για τα ευρωπαúκÜ αγροτικÜ προúüντα. Η Ρωσßα εßναι Ýνας απü τους σημαντικüτερους εμπορικοýς εταßρους των ΕλλÞνων. Σε περßπτωση που οξυνθοýν οι εντÜσεις μεταξý Μüσχας και ΕΕ, η ελληνικÞ οικονομßα απειλεßται με νÝα κατÜρρευση.»

Θα πληρþσουν η Ισπανßα, η Πορτογαλßα και η Ιρλανδßα
Η βρετανικÞ εφημερßδα Independent σχολιÜζει τις επιπτþσεις της ουκρανικÞς κρßσης στην ευρωζþνη. ¼πως επισημαßνει, «μÝχρι πρüτινος Þταν η ΕλλÜδα, η Ισπανßα, η Πορτογαλßα και η Ιρλανδßα τα προβληματικÜ παιδιÜ της ευρωζþνης. Τþρα οι ‘τρεις μεγÜλοι', Γερμανßα, Γαλλßα και Ιταλßα, εßναι ξαφνικÜ εκεßνοι που ανησυχοýν τις αγορÝς.» Η βρετανικÞ εφημερßδα υπογραμμßζει üτι οι κυρþσεις της ΕΕ κατÜ της Ρωσßα επÝφεραν βαρý πλÞγμα στις γερμανικÝς επιχειρÞσεις και εκτιμÜ üτι η αποκλιμÜκωση των εντÜσεων με τη Μüσχα δεν εßναι ορατÞ. Η Independent τονßζει: «Αν η διαμÜχη με τη Ρωσßα διευρυνüταν, οι επιπτþσεις για την ευρωζþνη θα Þταν σχεδüν αδιανüητες. Η ριζικÞ αδυναμßα της ευρωζþνης εßναι ολοφÜνερη.»