ÊÜôé óðïõäáßï áíáìÝíïõí ïé áñ÷áéïëüãïé óôçí Áñ÷áßá Áìößðïëç - Óå ëßãåò çìÝñåò ïé áíáêïéíþóåéò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç 12 Áõãïýóôïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/Στην αποκÜλυψη ενüς σημαντικοý αρχαιολογικοý τÜφου φαßνεται πως βρßσκονται οι ανασκαφÝς, που διεξÜγονται στον μοναδικü μνημειακü περßβολο του Τýμβου ΚαστÜ, στην Αρχαßα Αμφßπολη.
Για τις ανασκαφÝς αυτÝς το fourtounis.gr εßχε αναρτÞσει δυο Üρθρα απü πÝρσι και πιο συγκεκριμÝνα την ΤετÜρτη 21 Αυγοýστου 2013 με τßτλο «ΒρÝθηκε στις ΣÝρρες ο τÜφος του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου;», üπου Ýβαζε ερωτηματικü στην τüτε φημολογßα, αλλÜ και το ΣÜββατο 24 Αυγοýστου 2013 Με τßτλο «Εßναι γραφικü και επικßνδυνο να λÝγεται üτι βρÝθηκε ο τÜφος του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου», üπου δημοσιεýαμε δηλþσεις τις αρχαιολüγου κας ΠεριστÝρη η οποßα δÞλωνε τüτε «Εßναι τουλÜχιστον απßθανο και στερεßται κÜθε επιστημονικÞς σοβαρüτητας το να υποστηρßζουμε πως το εýρημα της Αμφßπολης ‘κρýβει’ τον τÜφο του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου. Για τον απλοýστατο λüγο üτι, στον Ýναν χρüνο που διαρκεß η ανασκαφÞ, δεν σκÜβουμε ακüμα τον τÜφο. Προς το παρüν εßμαστε μπροστÜ σ’ Ýναν λαμπρü ταφικü περßβολο – μοναδικü στον ελληνικü χþρο».
Κλεßναμε δε το Üρθρο μας με την εξÞς διαπßστωση:
«Τα μÝχρι στιγμÞς «σενÜρια» που κυκλοφοροýν, «θÝλουν» τον τÜφο εντüς του τýμβου να ανÞκει:
α) στη ΡωξÜνη και τον γιο της ΑλÝξανδρο Δ´ (γιο του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου) που δολοφονÞθηκαν απü τον σφετεριστÞ της εξουσßας ΚÜσσανδρο το 311 π.Χ.,
β) σε χιλιÜδες Αθηναßους οπλßτες – νεκροýς στη μÜχη του ΔραβÞσκου το 465 π.Χ (πριν απü την ßδρυση της πüλης της Αμφßπολης),
γ) στον ßδιο τον ΜÝγα ΑλÝξανδρο … Üγνωστο πþς μεταφÝρθηκε απü τη Βαβυλþνα και τÜφηκε στην Αμφßπολη.»

Σýμφωνα με τα μÝχρι τþρα στοιχεßα που παρουσιÜστηκαν απü την Κατερßνα ΠεριστÝρη, τον περασμÝνο ΜÜρτιο -στην 27η αρχαιολογικÞ επιστημονικÞ συνÜντηση, που διεξÞχθη στη ΦιλοσοφικÞ ΣχολÞ του Αριστοτελεßου Πανεπιστημßου- τα δýο τελευταßα Ýτη, κατÜ τη διεξαγωγÞ των ανασκαφþν στον λüφο ΚαστÜ, αποκαλýπτεται Ýνας μοναδικüς ταφικüς περßβολος στον κüσμο, üπως υποστηρßζει η κυρßα ΠεριστÝρη, λüγω του μεγÝθους του που αγγßζει τα πεντακüσια περßπου μÝτρα, με ακριβεßς αναλογßες ýψους τριþν μÝτρων και συνολικοý μÞκους 497 μÝτρων.
Το Ιοýνιο, μετÜ τη χρηματοδüτηση των 100.000 ευρþ απü το Υπουργεßο Πολιτισμοý, οι ανασκαφÝς που εßχαν σταματÞσει λüγω χειμερινÞς περιüδου συνεχßστηκαν, με την προúσταμÝνη της ΚΗ' Εφορßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων Κατερßνα ΠεριστÝρη, να απομακρýνει αρχικÜ τους τüνους χþματος που σκÝπαζαν τον λüφο ΚαστÜ, και στη συνÝχεια να ολοκληρþνει την ανασκαφÞ του μεγαλοπρεποýς ταφικοý περιβüλου που χρονολογεßται στο τελευταßο τÝταρτο του 4ου αι. π.Χ.
¼πως εßχε επισημÜνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 27η αρχαιολογικÞ επιστημονικÞ συνÜντηση, η κυρßα ΠεριστÝρη, «κατÜ την περßοδο που χρονολογεßται ο ταφικüς περßβολος, μετÜ τον θÜνατο του Μ. ΑλεξÜνδρου μÝχρι το τÝλος του 4ου π.Χ. αιþνα, διαδραματßζονται σπουδαßα ιστορικÜ γεγονüτα στην περιοχÞ της Αμφßπολης. Σημαντικοß στρατηγοß και ναýαρχοι του Μ. ΑλεξÜνδρου σχετßζονται με την περιοχÞ. Εδþ ο ΚÜσσανδρος εξορßζει και θανατþνει το 311 π.Χ. τη νüμιμη σýζυγο του Μ. ΑλεξÜνδρου ΡωξÜνη και το γιü του ΑλÝξανδρο Δ'».
Ο ταφικüς περßβολος χρονολογεßται γýρω στο 325 – 300 π.Χ. και φÝρεται να Ýχει την υπογραφÞ του φημισμÝνου της εποχÞς εκεßνης, αρχιτÝκτονα, ΔεινοκρÜτη, που σýμφωνα με ιστορικÜ στοιχεßα Þταν και στενüς φßλος του Μ. ΑλεξÜνδρου.

ΣαμαρÜς: Βρισκüμαστε μπροστÜ σε Ýνα εξαιρετικÜ σημαντικü εýρημα
http://www.fourtounis.gr/Εßναι βÝβαιο üτι βρισκüμαστε μπροστÜ σε Ýνα εξαιρετικÜ σημαντικü εýρημα» δÞλωσε ο πρωθυπουργüς, Αντþνης ΣαμαρÜς, απü τον Τýμβο ΚαστÜ, στην Αρχαßα Αμφßπολη, üπου βρÝθηκε το πρωß συνοδευüμενος απü τη σýζυγü του, Γεωργßα, και τον υπουργü Πολιτισμοý, Κþστα Τασοýλα, προκειμÝνου να ξεναγηθεß στον χþρο του ανασκαφικοý Ýργου.
Ο κ. ΣαμαρÜς πρüσθεσε: «Η γη της Μακεδονßας μας εξακολουθεß να μας συγκινεß και να μας εκπλÞσσει αποκαλýπτοντας απü τα σπλÜχνα της μοναδικοýς θησαυροýς, που συνθÝτουν, υφαßνουν üλοι μαζß αυτü το μοναδικü μωσαúκü της ελληνικÞς μας Ιστορßας, για το οποßο üλοι οι ¸λληνες εßναι πολý υπερÞφανοι.
Πρüκειται εδþ για Ýνα μνημεßο με μοναδικÜ χαρακτηριστικÜ: ¸νας περßβολος γýρω-γýρω 497 μÝτρα, σχεδüν Ýνας τÝλειος κýκλος σμιλεμÝνος σε μÜρμαρο ΘÜσου. Το λιοντÜρι της Αμφßπολης πÜνω απü 5 μÝτρα, 5,20 μÝτρα, ας το σκεφτοýμε στην κορυφÞ του τýμβου. Δýο ολüγλυφες Σφßγγες που βλÝπετε, που εßναι εκεß σαν να φυλÜσσουν- και πρÜγματι εßναι εκεß για να προφυλÜξουν την εßσοδο του τÜφου. ¸νας δρüμος πλατýς, με πλÜτος 4,5 μÝτρα, που οδηγεß στην εßσοδο με τοßχους που μιμοýνται σε φρÝσκο τον τρüπο δüμησης του περßβολου.
Πιστεýω üτι üλα αυτÜ τα στοιχεßα Ýχουν επιτρÝψει στην κ. ΠεριστÝρη, την ανασκαφÝα, την αρχαιολüγο, να εßναι αισιüδοξη üτι πρüκειται για Ýνα μοναδικü ταφικü μνημεßο, που- üπως μας εßπε- χρονολογεßται μεταξý του 325 και του 300 π.Χ.. ΒÝβαια, στο καßριο ερþτημα η ανασκαφÞ εßναι αυτÞ η οποßα θα αποκαλýψει την ταυτüτητα του νεκροý. Η ανασκαφÞ θα συνεχιστεß με ρυθμοýς που υπαγορεýει τüσο το εýρημα üσο, βÝβαια, και η επιστημονικÞ δεοντολογßα. Για Üλλη μια φορÜ συγχαρητÞρια στην κ. ΠεριστÝρη και τους συνεργÜτες της».

ΜιχÜλης ΛεφαντζÞς, αρχιτÝκτονας της Α´ Εφορεßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων
http://www.fourtounis.gr/«Εßμαστε στη μÝση της ανασκαφÞς. ΚÜθε χωμÜτινο επßπεδο, κÜθε 20 εκατοστÜ, φÝρνει και νÝα δεδομÝνα. ΞÝρουμε περßπου το πλαßσιο και τα γενικÜ στοιχεßα. Πληροφορßες θα δοθοýν μüλις ολοκληρωθεß η α´ φÜση της ανασκαφÞς που θα γßνει σε λßγες μÝρες» δÞλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΜιχÜλης ΛεφαντζÞς, αρχιτÝκτονας της Α´ Εφορεßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων, που συμμετÝχει στις ανασκαφÝς, οι οποßες διενεργοýνται στον μνημειακü περßβολο του Τýμβου ΚαστÜ, στην Αρχαßα Αμφßπολη.