Ï ðáôÝñáò ôçò ôçëåüñáóçò ãéá ôçí TV: «Äçìéïýñãçóá Ýíá ôÝñáò»

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÔåôÜñôç 30 Éïõëßïõ 2014

Ο πατÝρας της τηλεüρασης για την TV: «Δημιοýργησα Ýνα τÝρας»Ο Βλαντßμιρ Ζβορßκιν γεννÞθηκε στις 29 Ιουλßου του 1889 στην πüλη Μοýρομ (300 χλμ. ανατολικÜ της Μüσχας), στην πατρßδα του Þρωα του ρωσικοý Ýπους, ΙλιÜ Μοýρομετς. Η ζωÞ του μεγÜλου επιστÞμονα, θυμßζει και αυτÞ τον λαúκü θρýλο. Ο Ζβορßκιν Ýζησε δυο επαναστÜσεις, δυο μεγÜλους πολÝμους, Ýκανε το γýρο του κüσμου και Ýκανε πÜνω απü 20 εφευρÝσεις, η μια εκ των οποßων Þταν η τηλεüραση.
ΗλικιωμÝνος πια, ο Ζβορßκιν μιλοýσε με πßκρα για το δημιοýργημÜ του, την τηλεüραση: «Δημιοýργησα Ýνα τÝρας, το οποßο εßναι ικανü να κÜνει πλýση εγκεφÜλου σε ολüκληρη την ανθρωπüτητα. Αυτü το τερατοýργημα θα οδηγÞσει τον πλανÞτη μας σε Ýναν ομογενοποιημÝνο τρüπο σκÝψης. Δεν θα επÝτρεπα ποτÝ στα παιδιÜ μου ακüμη και να πλησιÜσουν στην τηλεüραση». Το καλýτερο εξÜρτημα της τηλεüρασης -Ýλεγε ο Ζβορßκιν- εßναι το κουμπß που την ανÜβει». Κι üμως, παρ’ üλα αυτÜ, ο Ζβορßκιν θεωρεßται ο «πατÝρας» της τηλεüρασης.

Γιüς εμπüρου
Κανεßς απü τους γιους της οικογÝνειας δεν Þθελε να ακολουθÞσει τα βÞματα του πατÝρα, ο οποßος Þταν Ýμπορος. ¼πως και τα μεγαλýτερα αδÝρφια του, ο Ζβορßκιν αποφÜσισε να αφιερωθεß στην επιστÞμη. Το 1906 εισÞχθη στην ΤεχνικÞ ΣχολÞ της Αγßας Πετροýπολης, üπου γνωρßστηκε με τον καθηγητÞ Μπορßς Ροζßνγκ, δημιουργü των πρþτων μελετþν σχετικÜ με την ηλεκτρονικÞ μετÜδοση της εικüνας σε απüσταση, γεγονüς που καθüρισε την κατεýθυνση των μελλοντικþν ενδιαφερüντων του νεαροý φοιτητÞ.
Το 1912 ο απüφοιτος Ζβορßκιν, ενþ βρισκüταν για πρακτικÞ στη Γερμανßα, κλÞθηκε ως αξιωματικüς στον τσαρικü στρατü. Η Ρωσßα εισερχüταν στον Α´ Παγκüσμιο πüλεμο. Επß ενÜμιση χρüνο υπηρÝτησε στο μÝτωπο σε μετακινοýμενο στρατιωτικü ραδιοσταθμü. Αργüτερα Üρχισε η επανÜσταση του Φεβρουαρßου. ΔιÜστημα κατÜ το οποßο απεβßωσε ο πατÝρας του. Το πατρικü σπßτι, στο οποßο αυτüς μεγÜλωσε, απαλλοτριþθηκε. ¸τσι üπως εßχε διαμορφωθεß η κατÜσταση, δεν μποροýσε να γßνει καν λüγος για επιστημονικÞ δραστηριüτητα.

Στο δρüμο για την ΑμερικÞ
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Vladimir_Zworykin_and_historic_TV_tubes.jpg«Γινüταν σαφÝς -Ýγραφε ο Ζβορßκιν- üτι Þταν μÜταιο να αναμÝνει κανεßς στο Üμεσο μÝλλον επιστροφÞ στις φυσιολογικÝς συνθÞκες και ειδικüτερα στην ερευνητικÞ εργασßα. Δεν επιθυμοýσα να συμμετÜσχω στον εμφýλιο. Ονειρευüμουν να δουλÝψω σε εργαστÞριο προκειμÝνου να πραγματοποιÞσω τις ιδÝες που εßχα. ΟδηγÞθηκα στο συμπÝρασμα üτι για να το κÜνω αυτü θα πρÝπει να φýγω σε μια Üλλη χþρα και αυτÞ θεωροýσα πως θα Ýπρεπε να Þταν η ΑμερικÞ».
Η αναχþρηση για τις ΗΠΑ Þταν μια ακüμη περιπÝτεια στη βιογραφßα του Ζβορßκιν. Στον επιστÞμονα εßχε προταθεß προηγουμÝνως να απασχοληθεß στην οργÜνωση της ραδιοεπικοινωνßας για την προσωρινÞ κυβÝρνηση στο Ομσκ, το οποßο βρßσκεται στα βüρεια της χþρας. Επß μερικοýς μÞνες, αλλÜζοντας τρÝνα, πλοßα, χρησιμοποιþντας ακüμη και παγοθραυστικü, ο Ζβορßκιν Ýφτασε μετÜ απü πολλÝς δυσκολßες στον προορισμü. Απü το Ομσκ τον Ýστειλαν στις ΗΠΑ για να αγορÜσει τον απαραßτητο για τον ραδιοσταθμü εξοπλισμü. ¸χοντας εκπληρþσει την αποστολÞ, επÝστρεψε στο Ομσκ, αυτÞ τη φορÜ μÝσω Ιαπωνßας και Κßνας, πραγματοποιþντας κατ’ αυτü τον τρüπο ουσιαστικÜ το γýρο του κüσμου. ΠαρÝδωσε τον απαραßτητο εξοπλισμü και μετÜ στÜλθηκε ξανÜ στις ΗΠΑ, αλλÜ τη φορÜ αυτÞ δεν επÝστρεψε πια στη Ρωσßα.
Η γÝννηση της τηλεüρασης
Στην ΑμερικÞ, ο Ζβορßκιν εργÜστηκε για Ýνα διÜστημα στην εταιρßα Westinghouse, üπου ασχολÞθηκε με την ανÜπτυξη των πρωτοτýπων των πρþτων τηλεορÜσεων. Ωστüσο, εκεß δεν βρÞκε την απαραßτητη υποστÞριξη στα σχÝδιÜ του. Ο Üνθρωπος ο οποßος πßστεψε στη μελÝτη του Ζβορßκιν, απεδεßχθη Ýνας Üλλος μετανÜστης απü τη Ρωσßα, ο Νταβßντ Σαρνüφ, πρüεδρος της Radio Corporation of America.
«Τι χρειÜζεται για να μετατραπεß το σχÝδιü μας σε μÝσο τηλεοπτικÞς μετÜδοσης για το μαζικü κοινü;», ρþτησε ο Σαρνüφ τον Ζβορßκιν. «Εκατü χιλιÜδες δολÜρια και δυο χρüνια δουλειÜς», του απÜντησε εκεßνος. Τα μετÝπειτα Ýξοδα ξεπÝρασαν το συγκεκριμÝνο ποσü κατÜ 30 φορÝς, αλλÜ αυτü δεν στÜθηκε εμπüδιο.
Το 1931 ο Ζβορßκιν δημιοýργησε την τελικÞ κατασκευÞ της λυχνßας μετÜδοσης, του εικονοσκοπßου, το οποßο αποτÝλεσε τη βÜση για το μελλοντικü σýστημα της ηλεκτρονικÞς τηλεüρασης. Ηδη, το 1932 τα εργοστÜσια της εταιρßας RCA ξεκßνησαν την παραγωγÞ τηλεορÜσεων με την ηλεκτρονικÞ λυχνßα που εφηýρε ο Ζβορßκιν, και οι κÜτοικοι της ΝÝας Υüρκης και των γýρω απü αυτÞ περιοχþν σε απüσταση 100 χλμ., Ýγιναν οι πρþτοι τηλεθεατÝς.

¸ντονη προσωπικüτητα, κακüς ΑμερικÜνος
¸χοντας ζÞσει 15 χρüνια στις ΗΠΑ και συγκρßνοντας τον εαυτü του με τους πιο αφομοιωμÝνους μετανÜστες, üπως ο Σαρνüφ, ο Ζβορßκιν καταλÜβαινε üτι ο ßδιος δεν θα γßνει ποτÝ «100% ΑμερικÜνος». Σýμφωνα με τις αναμνÞσεις του γραμματÝα και φßλου του Φρεντερßκ ΟλÝσι, τα αγγλικÜ ο Ζβορßκιν τα μιλοýσε με χÜλια προφορÜ, üλες του οι συνÞθειες και ο τρüπος σκÝψης παρÝμειναν ρωσικÜ, ενþ το αγαπημÝνο του θÝμα συζÞτησης, πλην των ηλεκτρονικþν, Þταν οι αναμνÞσεις του απü την προεπαναστατικÞ Ρωσßα. Ωστüσο, üταν πÞγε στην πατρßδα και μßλησε με τους συγγενεßς του, αποφÜσισε να παραμεßνει στις ΗΠΑ, αν και επισκÝφθηκε αρκετÝς φορÝς ακüμη την ΕΣΣΔ, üπου μοιραζüταν την προσωπικÞ εμπειρßα του και αξιοποιοýσε την εμπειρßα των σοβιετικþν συναδÝλφων του.