Δύο αργυρά, δυο χάλκινα και δυο ευφημες μνείες στην 55η Ολυμπιάδα Μαθηματικών απέσπασε η Ελλάδα

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

6Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες μαθητές έχουν δημιουργήσει μία παράδοση στη κατάκτηση μεταλλίων στις ολυμπιάδες των μαθημάτων που άπτονται των φυσικών επιστημών.
Έτσι και φέτος στην 55η διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο του Κέϊπ Τάουν της Ν. Αφρικής, οι Έλληνες απέσπασαν 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια 2 εύφημες μνείες. Όλη αυτή η συγκομιδή έφερε την ελληνική ομάδα στη ν 41η θέση.
Πρώτη σε μετάλλια αναδείχτηκε η ομάδα της Κίνας με 5 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο (καλύτερη αναλυτική βαθμολογία), δεύτερη η ομάδα των ΗΠΑ με 5 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο και 3η η ομάδα της Ταϊβάν με 4 χρυσά και 2 χάλκινα μετάλλια.
Η διεθνής μαθηματική ολυμπιάδα ΙΜΟ 2014, διοργανώθηκε από τη διεθνή μαθηματική ένωση International Mathematical Olympiad, και στη φετινή συνάντηση πήραν μέρος 109 χώρες με τις μαθηματικές τους ενώσεις, μεταξύ των οποίων οι Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, http://roadstory.gr/wp-content/uploads/2014/07/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1.jpgΝορβηγία, Ρωσία, Ισπανία, Αγγλία, Ελλάδα και περισσότεροι από 600 σπουδαστές από όλο τον κόσμο.
Επικεφαλής της εθνικής ομάδας ήταν από την πλευρά της μαθηματικής εταιρείας - ΕΜΕ, οι κ. Ανάργυρος Φελλούρης, αν. καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Ευάγγελος Ζώτος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι συνθήκες όμως, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς στη μακρινή αυτή χώρα επικρατεί χειμώνας και το κρύο ήταν τσουχτερό. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε σε φοιτητική εστία η οποία δεν θερμαίνονταν και τις πρωινές ώρες είχε περίπου 3οC. Όσο για τη γραπτή δοκιμασία, ήταν και αυτή τη φορά διήμερη. Οι συμμετέχοντας μαθητές κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε τρία εξαιρετικώς απαιτητικά ζητήματα εντός 4,5 ωρών την κάθε μία ημέρα. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ακολούθησαν εκδρομές με ξεναγήσεις, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να γνωρίσουν την πόλη, την περιοχή αλλά και τον πολιτισμό τους.
Η Ελλάδα συμμετείχε με ομάδα έξι μαθητών, που όλοι διακρίθηκαν. Συγκεκριμένα: 


Δημάκης Παναγιώτης

Σχολή Μωραϊτη

Αθήνα

Αργυρό  Μετάλλιο

Ντούνης Πέτρος

1ο Λύκειο Κορωπίου

Αθήνα 

Αργυρό Μετάλλιο

Χαχάμης Νέστορας

Πάλαιρο

Αιτωλοακαρνανία

Χάλκινο Μετάλλιο

Σκιαδόπουλος Αθηναγόρας

Λυκείου του Ροδίων Παιδεία

Ρόδος

Χάλκινο Μετάλλιο

Αναγνώστου Νικολέττα

εκπαιδευτήρια «Αθηνά»

Τρίκαλα

Εύφημη Μνεία

Ζητρίδης Αντώνιος

Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών

Αθήνα

Εύφημη Μνεία 


Οι μαθητές αυτοί με όπλο τους το μεγάλο ταλέντο τους στα μαθηματικά συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προετοιμάζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των μαθητών πάντα σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο των στόχων της που είναι η αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας και εκπαίδευσης στη χώρα μας.