¸ëëçíáò êáëëéôÝ÷íçò åðåëÝãç áðü ôï CERN ãéá ôïí åðéôá÷õíôÞ ôïõ Ìðïæïíßïõ ôïõ ×éãêò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 6 Éïõëßïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/Ακολουθþντας το παρÜδειγμα του Καρλ Πüπερ (που τοποθετοýσε στην ανþτερη βαθμßδα του ιδανικοý τýπου του κüσμου τους επιστÞμονες και τους καλλιτÝχνες) και του ΝÝλσον Γκοýντμαν (που θεωροýσε εξßσου Ýγκυρες τις κατασκευÝς κι ανακατασκευÝς των 'πολλαπλþν κüσμων' της επιστÞμης και της τÝχνης), το πρüγραμμα του CERN Ýχει καταρτßσει, πÝρα απü το επιστημονικü κι Ýνα καλλιτεχνικü πρüγραμμα, που συνßσταται στη φιλοξενßα ενüς διακεκριμÝνου, εßτε ενüς φερÝλπιδος καλλιτÝχνη, για Ýναν μÞνα στις εγκαταστÜσεις του επιταχυντÞ, προκειμÝνου να δημιουργÞσει Ýνα Ýργο ad hoc. Και φÝτος, ως φιλοξενοýμενος καλλιτÝχνης επελÝγη Ýνας ¸λληνας, ο Νßκος Παπαδüπουλος, που εßχε υποβÜλλει το σχÝδιü του με τßτλο "Ο ΚÞπος των Σωματιδßων".

Ο ßδιος ο καλλιτÝχνης εξηγεß στο ΑΠΕ-ΜΠΕ üτι πρüτεινε «τον κÞπο των σωματιδßων ως ιδÝα με την Ýννοια üτι ο κÞπος Ýχει πÜντα μßα περßφραξη. Δηλ. (....) πÜντα Ýχει Ýνα üριο. ¸τσι αντιπαρÝβαλα το üριο, που εßναι ο μεγÜλος επιταχυντÞς, η περßμετρος δηλ. στα 27 χλμ σαν την περßφραξη ενüς κÞπου, που αντßστοιχα ο κηπουρüς μÝσα σ' Ýναν κÞπο επιλÝγει, τι φυτÜ θα φÝρει, ποια θα καλλιεργÞσει, ποια θα συντηρÞσει (....), þστε να δημιουργÞσει αυτüν τον κüσμο που θÝλει, που λÝγεται κÞπος. Πιστεýω üτι ο αντßστοιχος μηχανισμüς λειτουργεß μÝσα στο μυαλü των επιστημüνων, θÝλοντας σ' αυτÜ τα 27 χλμ να περιφρÜξουνε τι απü το Σýμπαν θÝλουνε να μελετÞσουνε και μÝσα σ' αυτÜ ν' ασχοληθοýν με 4,5, 6 στοιχεßα, üσα τους ενδιαφÝρουν απü το Σýμπαν, εßτε λÝγονται σωματßδια, μποζονια, και πÜνω σ' αυτÜ να μελετÞσουνε και να καλλιεργÞσουνε το πνεýμα, ουσιαστικÜ».

Ο Νßκος Παπαδüπουλος, Ýνας απü τους πιο ταλαντοýχους ζωγρÜφους της γενιÜς του, Ýπειτα απü την παραμονÞ ενüς μηνüς στην Ελβετßα καλεßται να μετουσιþσει την εμπειρßα του σ' Ýνα Ýργο, που κατüπιν θα περιοδεýσει ανÜ τον κüσμο, εκτεθειμÝνο σε πολλÜ σημαντικÜ καλλιτεχνικÜ κι επιστημονικÜ ιδρýματα. Η επιλογÞ του Νßκου Παπαδüπουλου δεν εßναι τυχαßα. Μολονüτι ζωγρÜφος, με την κλασσικÞ Ýννοια της λÝξης, üντας καλλιτÝχνης των δýο διαστÜσεων, το Ýργο του δýναται αναγωγικÜ να θεωρηθεß üτι εκκινεß απü μßα απλοýστερη μεν, θεμελιþδη και για τη ζωγραφικÞ και την επιστÞμη βÜση: απü το απλοýστερο σημεßο και των δýο. Την τελεßα, για την πρþτη, το σωματßδιο για τη δεýτερη. Απü την απαρχÞ του σχÞματος και της μορφÞς, της τÜξης και της αρμονßας, μÝσα απü τη συγκρüτηση και το συνδυασμü του χÜους και της αναζÞτησης του ßχνους. ¼λα τοýτα συνθÝτουν την απüδειξη πως η γνþση μας του κüσμου εßναι Ýνας συνδυασμüς μαθηματικþν, φυσικþν, ιδιοτÞτων και της συνýπαρξης της εμπειρßας με τη φαντασßα.

«¸να απü τα βασικÜ στοιχεßα της πρüτασης που Ýκανα κι εγþ θεωρþ üτι εßχε ενδιαφÝρον γι' αυτοýς(...) Þτανε üτι εγþ δεν τους παρουσßασα μßα φüρμα, üτι εγþ θα δουλÝψω παραδοσιακÜ με μολýβι, Þ παραδοσιακÜ üπως δουλεýω μÝχρι τþρα , Þ üτι θα κÜνω αυτü, Þ θα κÜνω το Üλλο, αυτü που τους παρουσßασα Þταν μüνο μßα πρüταση», εξηγεß ο καλλιτÝχνης προσθÝτοντας üτι θÝλει "αυτü το κομμÜτι να εßναι απüλυτα βιωματικü üταν πÜω εκεß(...)νομßζω πως üλη η σημασßα της residency εßναι να πας εκεß και να βιþσεις μßα κατÜσταση. Ο διÜλογος που θα αναπτυχθεß μεταξý εμÝνα κι αυτþν που φÝρνω εγþ ως καλλιτÝχνης σε σχÝση με αυτÜ που θα ακοýσω απü το στüμα ενüς επιστÞμονα".

«Πιστεýω δηλ. üτι η δουλειÜ που κÜνουν Ýνας κηπουρüς κι Ýνας επιστÞμονας εßναι παρÜλληλη», καταλÞγει σχετικÜ με την πρüταση του 'ΚÞπου των Σωματιδßων" ο Νßκος Παπαδüπουλος.