ÅëÝíç Ãëýêáôæç - ÁñâåëÝñ: ÖïâÜìáé ôïõò çãÝôåò ðïõ öïâïýíôáé

του ΘανÜση ΛÜλα απü το ethnos.gr

ÊõñéáêÞ 4 ÌáÀïõ 2014

«Δεν θα συζητοýσα ποτÝ με τον ΜιχαλολιÜκο. Δεν συνομιλþ με ανθρþπους που δßνουν διαταγÝς σε Üλλους ανθρþπους και κυρßως üταν τις εκστομßζουν σε λÜθος ελληνικÜ», μας λÝει η διακεκριμÝνη ακαδημαúκüς.Σαν μια μαýρη μικρÞ τελεßα που üσο την πλησιÜζεις τüσο μεγαλþνει κι üταν πια Ýχεις φτÜσει σε απüσταση αναπνοÞς Ýχει πÜρει το σχÞμα γßγαντα!

ΑυτÞ εßναι η ΕλÝνη, μια μικροσκοπικÞ σωματικÞ μÜζα που Ýχει φυλακßσει μÝσα της το πÜθος της Ιστορßας μιας χþρας που χρüνια τþρα παλεýει να βρει την ταυτüτητÜ της, που νομßζει üτι Ýχασε στις σελßδες που δεν γρÜφτηκαν λüγω των 400 χρüνων σκλαβιÜς. Η ΕλÝνη δεν μÝνει μονßμως εκτüς, συνεχþς επιστρÝφει και επεμβαßνει με δýναμη λÝοντος στα «πρÜγματα», με σκοπü να στρÝψει τους οýριους ανÝμους προς την ΕλλÜδα και τους ¸λληνες. Η ΕλÝνη Γλýκατζη-ΑρβελÝρ. Μια μεγÜλη Ελληνßδα. (Με την κυρßα ΑρβελÝρ συναντηθÞκαμε τÝσσερις φορÝς στο σπßτι της στο Παρßσι και στην ΑθÞνα. ΣυνολικÜ συζητÞσαμε 10 þρες. ΚουβεντιÜσαμε πολλÜ... Το υλικü αυτÞς της μονογραφßας Ýγινε τüμος εικονογραφημÝνος. Το «Portrait Documentaries/τεýχος 5/ΑφιÝρωμα/ΑρβελÝρ» κυκλοφορεß σε επιλεγμÝνα βιβλιοπωλεßα... ΣÞμερα στο «¸θνος της ΚυριακÞς» δημοσιεýουμε κομμÜτια απü Ýνα μοναδικü υλικü 35.000 λÝξεων...)

Πιστεýετε üτι η παιδικÞ μας ηλικßα καθορßζει τη μετÝπειτα ζωÞ μας;

Μα ρωτÜς; Απολýτως...

Γιατß; Γιατß παßζει τüσο σημαντικü ρüλο στην εξÝλιξÞ μας η παιδικÞ ηλικßα;

Γιατß τüτε σιγÜ σιγÜ γßνεσαι Üνθρωπος. ΓεννιÝσαι Ýνα βρÝφος, Ýνα τßποτα, και σιγÜ σιγÜ διαμορφþνεσαι. Εßναι πολý καθοριστικÞ η στιγμÞ που το «τßποτα» γßνεται «μονÜδα», γßνεται «κÜτι»... Γßνεσαι Ýνας Üνθρωπος με προτερÞματα και ελαττþματα. Στην παιδικÞ ηλικßα αναπτýσσονται και τα προτερÞματÜ μας και τα ελαττþματÜ μας.

ΕσÜς, ποια ελαττþματÜ σας Ýχουν την καταγωγÞ τους στην παιδικÞ σας ηλικßα;

¼λα εκεßνη την περßοδο τα απÝκτησα... (γÝλια) Αν σου πω ελαττþματα που πÞρα απü τον περßγυρο, τüτε θα τα χÜσεις... Στην οικογÝνειÜ μου Þμασταν εγþ, τÝσσερα αγüρια και η αδερφÞ μου η μεγÜλη. ¼λοι Þταν χαρτοπαßκτες... Παßζαν πüκα και πüκερ μÝρα-νýχτα. Εγþ, μια σταλιÜ τüτε, τους Ýβλεπα. Ε, Ýγινα δεινÞ χαρτοπαßκτρια πüκερ και πüκας... Καλýτερη απü μÝνα δεν υπÜρχει στον κüσμο. (γÝλια)

Ακüμα χαρτοπαßζετε;

Θα σας πω, θα σας πω ü,τι θÝλετε... ΑλλÜ να σας πω πρþτα πþς με επηρÝασε θετικÜ üλο αυτü το κακü που με βρÞκε. Σε Ýνα απü τα ποιÞματα που Ýγραψα λÝω: «Μ' Ýνα καρÝ στο χÝρι Üσσου/τα ρÝστα μου Ýχασα φαντÜσου». (γÝλια) Ο Üλλος, βλÝπεις, εßχε χρþμα, δυστυχþς... και η βεβαιüτητα του νικητÞ πÞγε στα σκουπßδια. (γÝλια) Λοιπüν, παßζαν αυτοß, τα αδÝλφια και οι φßλοι τους, χαρτιÜ και καπνßζανε συνεχþς. ΚÜποια στιγμÞ μÝνανε απü τσιγÜρα και, χωρßς να συνεννοηθοýν μεταξý τους, αφÞνανε στη γωνιÜ του τραπεζιοý χρÞματα και λÝγανε σαν να μην Üκουγα εγþ, σαν να μην Þμουν εκεß: «Τþρα, αν ποýμε στο μικρü να πÜει να αγορÜσει τσιγÜρα, θα το γελÜσει ο περιπτερÜς, οýτε τη σωστÞ μÜρκα θα του δþσει, οýτε τα ρÝστα που πρÝπει θα μας φÝρει... Ασ' το, ας μην καπνßσουμε». Σηκωνüμουν εγþ που Üκουγα, Ýπαιρνα τα λεφτÜ, πÞγαινα στο περßπτερο, Ýφερνα τα τσιγÜρα που Ýπρεπε και τα ρÝστα που Ýπρεπε. «Εßδες, Üδικο εßχαμε», λÝγανε. Και το Ýκαναν κÜθε μÝρα και εγþ ο βλÜκας το Ýκανα κÜθε μÝρα, τσιμποýσα. (γÝλια) ¸τσι, üμως, Ýγινα πεισματÜρα και θÝλω ακüμα και τþρα ü,τι αναλαμβÜνω να το φÝρνω εις πÝρας. ΠλεονÝκτημα που με ακολοýθησε στη ζωÞ και μου βγÞκε σε καλü... ΘυμÜμαι τα πÜντα απü τα παιδικÜ μου χρüνια, τα πÜντα.

Ποιο κομμÜτι της ζωÞς σας υπÞρξε τüσο καθοριστικü, που χωρßς αυτü δεν θα Þταν Ýτσι üπως εßναι σÞμερα;

Νομßζω üτι αν αφαιροýσες απü τη ζωÞ μου αυτÞ τη μÜνα κι αυτüν τον πατÝρα, τßποτα δεν θα Þταν ßδιο. Ο πατÝρας μου και η μÜνα μου, Ýτσι üπως με μεγαλþσανε, Þταν το Üπαν για μÝνα. Συνηθßζω να λÝω και τþρα στα παιδιÜ: «Ο Θεüς, επειδÞ δεν μπορεß να εßναι πανταχοý παρþν, Ýπλασε τη μÜνα στη θÝση του».

Η μÜνα δηλαδÞ στο πüδι του Θεοý... (γÝλια) Κι ο πατÝρας;

Ο πατÝρας μοý Ýμαθε απßστευτα πρÜγματα... Αυτüς μου Ýμαθε üτι «το πρüσωπο εßναι σπαθß». Αυτüς μου Ýλεγε: «Μη ζητÜς απü κανÝναν Üλλον να κÜνει κÜτι που πρÝπει να κÜνεις εσý». Αυτü το εφÜρμοσα üταν Þμουν αφεντικü των πÜντων και με κρÜτησε στο Ýδαφος και δεν πÞραν τα μυαλÜ μου αÝρα. Μου Ýλεγαν τüτε οι γýρω: «Να το κÜνουμε εμεßς, κυρßα ΑρβελÝρ», κι εγþ τους απαντοýσα: «¼χι, θα το κÜνω εγþ, αφοý πρÝπει να το κÜνω εγþ... Δεν εßστε υπηρÝτες, συνεργÜτες εßστε!». Η δε μÜνα μου Ýλεγε: «Παιδß μου, μην ξεχνÜς ποια εßναι η θÝση σου. Οýτε πιο πÜνω οýτε πιο κÜτω».

Και πþς μαθαßνει κÜποιος ποια εßναι η θÝση του;

Αυτü δεν μπορþ να σας το πω εγþ, γιατß νομßζω üτι αυτü εßναι εμπειρßα ζωÞς. ΒÝβαια τη μαθαßνεις τη θÝση σου εýκολα.

Πþς;

Απü τη ματιÜ των Üλλων.

ΣπουδÜσατε αυτü που θÝλατε;

Δυστυχþς üχι. Εγþ Þμουν μαθηματικü μυαλü αλλÜ στο Πολυτεχνεßο δεν μπüρεσα να δþσω... Το αρχαιολογικü μüλις εßχε δημιουργηθεß τüτε, και εγþ λÝω, πÜω αρχαιολογικü. ΠÜω να δω τις συμφοιτÞτριÝς μου στο τμÞμα και πÝφτω πÜνω σε üλη την αριστοκρατßα της ΑθÞνας. ¸τσι γνþρισα τη ΛÝνα τη Σαββßδη, την αδελφÞ του ΧρÞστου του ΛαμπρÜκη. Τüτε τα κορßτσια δεν μποροýσαμε να εργαστοýμε ως αρχαιολüγοι, γιατß δεν Þταν εýκολο να τα βγÜλουμε πÝρα με τους αρχαιοκÜπηλους... Μου λÝει, λοιπüν, μια μÝρα ο Οικονüμου, ο καθηγητÞς της κλασικÞς αρχαιολογßας: «Βρε Γλýκατζη, ετοýτες εδþ üλες δεν Ýχουν ανÜγκη να δουλÝψουν, εσý τι θα κÜνεις στη ζωÞ σου;». Του απαντÜω: «Ακοýστε, εγþ κÜνω στη ζωÞ μου πÜντα αυτü που θÝλω... και για να κερδßσω τα προς το ζην, μπορþ να πουλþ λεμüνια στους δρüμους της ΑθÞνας». Το βοýλωσε ο Οικονüμου, δεν ξανÜπε τßποτα και Ýτσι Ýκανα το αρχαιολογικü τμÞμα.

ΧρειÜστηκε ποτÝ να κÜνετε μια Üσχετη δουλειÜ για να ζÞσετε;

Οι πιο επικßνδυνοι ηγÝτες εßναι αυτοß που υποκýπτουν εýκολα σε εκβιασμοýς και πιÝσεις Αυτü εßναι κÜτι που δεν ξÝρετε ...το ξÝρουν ελÜχιστοι... αλλÜ θα σας το πω. Τüτε που Þμουν στο ΠανεπιστÞμιο, εßχα τους δýο γÝρους γονεßς μου και τη ΦωτεινÞ σχεδüν στην πλÜτη μου... Για να ζÞσουμε Ýπρεπε να κÜνω το οτιδÞποτε. Ακοýω λοιπüν στην τÜξη μου απü Ýναν καθηγητÞ μας üτι η βασßλισσα ζητοýσε για τον «Ερανο της βασιλßσσης» κÜποιον που να ξÝρει ΓαλλικÜ και καλÜ ΕλληνικÜ. ¼λες οι συμφοιτÞτριÝς μου τüτε δεν εßχαν ανÜγκη να δουλÝψουν. Σηκþνω εγþ το χÝρι μου και με παßρνουν... ΕΠΟΝßτισσα, κομμουνßστρια και βρßσκομαι μπροστÜ στη Φρειδερßκη και γýρω γýρω üλες οι φßλες της βασιλßσσης...

ΜεγαπÜνου, Λελοýδα, ΚορυζÞ... üλες εκεß! ΣχεδιÜζανε πþς θα γßνει ο Ýρανος του παιδιοý. Οπüτε εγþ Üρχισα και Ýγραφα τι Ýλεγε η καθεμιÜ κατÜ τη διÜρκεια της συζÞτησης üτι επρüκειτο να κÜνει, να αναλÜβει. ¼ταν τελειþσαμε την πρþτη συνÜντηση, δßνω απü Ýνα χαρτß στην καθεμιÜ, με το τι θα εßχε να κÜνει για την επüμενη φορÜ. Και δßνω και Ýνα αντßστοιχο χαρτß στη βασßλισσα, με το τι θα Ýπρεπε να κÜνει και η ßδια για την επüμενη φορÜ. Με κοιτÜει καλÜ καλÜ... και μου λÝει: «ΜπρÜβο σου!». ΑυτÞ Þταν η αρχÞ...

Δεν περνÜνε δυο-τρεις μÝρες απü τη στιγμÞ που ξεκßνησα και φτÜνει Ýνα γρÜμμα απü μια συμφοιτÞτριÜ μου ... δεν θα πω το üνομα, γιατß ßσως ζει... που Ýλεγε τα εξÞς: «ΜεγαλειοτÜτη, Ýχετε πÜρει κοντÜ σας τη μεγαλýτερη κομμουνßστρια που υπÜρχει»... Το δßνω στη βασßλισσα και αυτÞ μου λÝει: «Να της γρÜψεις üτι εγþ αποφασßζω ποιος εßναι κομμουνιστÞς σε αυτÞ τη χþρα». ΛÝω: «ΜεγαλειοτÜτη, αυτü θα το γρÜψετε εσεßς, δεν θα το γρÜψω εγþ». Δεν ξÝρω τι απÝγινε, αν της Ýγραψε Þ üχι... αλλÜ δεν με Ýδιωξε...

Τα αυτιÜ σας και τα μÜτια σας μüνο αυτÜ εßδαν και Üκουσαν;

(γÝλια) Μια μÝρα μου λÝει η Κατßνα η Ξýδη, η οποßα Þταν αδερφÞ της ΧαρτουλÜρη, η οποßα ΧαρτουλÜρη Þταν η ιδιαιτÝρα του ΤσÜτσου. «ΠρÝπει να πÜμε απÝναντι, να υπογρÜψει κÜτι χαρτιÜ η βασßλισσα». ΠÜμε, κρÜταγε τα χαρτιÜ η Ξýδη, βλÝπουμε τη Φρειδερßκη στον κÞπο να κÜθεται και να πλÝκει. ΒλÝπει τα χαρτιÜ, υπογρÜφει και μετÜ, μπροστÜ μας, κÜνει Ýνα νεýμα. ¸ρχεται Ýνας μπüμπιρας, στÝκεται μπροστÜ της και, χωρßς να του πει κÜτι, του ρßχνει τÝσσερα φοβερÜ σκαμπßλια, απü κεßνα που δεν μπορεßτε να φανταστεßτε. Φεýγει τρÝχοντας ο μπüμπιρας, κρýβεται πßσω απü Ýναν θÜμνο και αρχßζει να της φωνÜζει δυνατÜ, κοροúδεýοντÜς την: «ΚÜπα ΚÜπα Ε... ΚÜπα ΚÜπα Ε»! (γÝλια) Τελικþς κατÜλαβα üτι ο μπüμπιρας Þταν ο Κωνσταντßνος! (γÝλια) Αυτü το περιστατικü το Ýζησα!

Τελικþς, πþς φýγατε απü αυτÞ τη δουλειÜ; ΚÜποια στιγμÞ σας απÝλυσε η βασßλισσα;

Πþς Ýφυγα; Εßναι μια ακüμη απßστευτη ιστορßα. ΚÜνω τη δουλειÜ μου για το «Μικρασιατικü Αρχεßο» üλο το απüγευμα και το πρωß τρÝχω για τον Ýρανο. ΠÜμε στο Κιλκßς, γιατß εγκαινßαζε Ýνα σπßτι του «ΕρÜνου» η βασßλισσα... Η βασßλισσα ντυμÝνη χωριÜτισσα και με το τσιγÜρο στο χÝρι - την επüμενη μÝρα την εßχαν στα Επßκαιρα φωτογραφßα με το τσιγÜρο και τα χωριÜτικα ροýχα. Εγþ τüτε κÜπνιζα πολý, σαν φουγÜρο. Εßχα αρχßσει να καπνßζω απü την ΚατοχÞ. ΒλÝποντας η βασßλισσα τη φωτογραφßα, λÝει στην ομÞγυρη: «Απü εδþ και πÝρα κανεßς δεν θα καπνßζει μπροστÜ μου και κüβω το τσιγÜρο κι εγþ». ΛÝω: «ΜεγαλειοτÜτη, αντßο σας...». Κι Ýτσι Ýφυγα...

 

Δεν θα μßλαγα ποτÝ με τον Ν. ΜιχαλολιÜκο

Μονüδρομος το Μνημüνιο; ΚÜποιο λÜκκο Ýχει η φÜβα...

Πþς εξηγεßτε τη γοητεßα που ασκεß στις μÜζες ο φασισμüς; Τι εßναι αυτü που κλÝβει το μυαλü των ανθρþπων και τους οδηγεß στην κüλαση;

Ο φασισμüς Ýχει κÜτι που κλÝβει το μυαλü των ανθρþπων: δßνει σημασßα στον καθÝνα. Σε κÜνει να νιþθεις üτι εßσαι ßδιος, και το ßδιο Üξιος με τον διπλανü σου. Το ισÜξιο, το ισüτιμο, που δημαγωγικÜ προβÜλλει ως ιδεολογßα, τον κÜνει αρχικÜ γοητευτικü. Αυτü το αυτονüητο το Ýχουμε ανÜγκη üλοι σε εποχÞ κρßσης αξιþν και βιοτικοý επιπÝδου. Και αφοý καταφÝρει να επιβληθεß, καταλÞγουμε να Ýχουμε στον σβÝρκο μας μüνο πÝντε απü δαýτους που διοικοýν τα πÜντα χωρßς να ρωτοýν κανÝνα. ¼ποιον διαφωνεß τον τρþει η μαρμÜγκα. ΙσοπÝδωση... Αυτü εßναι το μεγÜλο üπλο του φασισμοý. Η διÜχυτη Üποψη üτι κανεßς δεν εßναι καλýτερος απü τον Üλλο και αυτü που θεωροýμε εμεßς δßκιο εßναι το μüνο δßκιο. Εßναι το δßκιο που θεωροýμε üλοι üσοι ανÞκουμε üπου ανÞκω κι εγþ. ¼λοι το ßδιο σκεφτüμαστε, üλοι τα ßδια βλÝπουμε, üλοι εßμαστε Ýνα... Η θεοποßηση της μÜζας! Δεν εßσαι πια Ýνας Üγνωστος μεταξý αγνþστων, αλλÜ μια οντüτητα που συνιστÜ μÝρος της Ýνδοξης μÜζας. Στον φασισμü δεν υπÜρχει η Ýννοια της μονÜδας, της διÜκρισης, αλλÜ του μÝλους της μÜζας.

Αν σας φþναζε ο ΜιχαλολιÜκος, ο Üνθρωπος που Ýχει ψηφιστεß απü 500.000 ¸λληνες, να μιλÞσετε, δεν θα πηγαßνατε;

ΠοτÝ! Στον ΜιχαλολιÜκο δεν θα πÞγαινα και δεν θα μßλαγα μαζß του ποτÝ! ΠοτÝ δεν συνομιλþ με ανθρþπους που δßνουν διαταγÝς σε Üλλους ανθρþπους και κυρßως üταν τις εκστομßζουν σε λÜθος ελληνικÜ. (γÝλια)

Εσεßς ποιον τýπο ηγÝτη φοβÜστε περισσüτερο;

Αυτοýς που φοβοýνται μη χÜσουν τη θÝση τους και υποχωροýν σε κÜθε εκβιασμü Þ πßεση. Μια και μιλÜμε για τα ελληνικÜ πρÜγματα θα σας πω μια ιστορßα που εßναι Üξια να καταγραφεß στις σελßδες της νεüτερης ελληνικÞς Ιστορßας και να εßναι Ýνα παρÜδειγμα για τους σημερινοýς ηγÝτες που λÝνε üτι διαπραγματεýονται για το καλü της ΕλλÜδας. ºσως Ýχετε ακοýσει üτι üταν ο Κωνσταντßνος ΚαραμανλÞς διεκδικοýσε να μποýμε σαν χþρα στην ΕυρωπαúκÞ Κοινüτητα, üλοι οι ηγÝτες των μεγÜλων χωρþν Þταν εναντßον της ΕλλÜδας, δεν θÝλανε να μπει η ΕλλÜδα στην Κοινüτητα.

ΠÜει λοιπüν ο ΚαραμανλÞς να συναντÞσει τον Σμιντ -τον καγκελÜριο της Γερμανßας- και αυτüς του λÝει: «ΞÝρετε, κýριε ΚαραμανλÞ, δεν Ýχετε τη δυνατüτητα να μπεßτε στην Κοινüτητα, δεν Ýχετε τις οικονομικÝς προûποθÝσεις...». Και ο ΚαραμανλÞς τοý απÜντησε: «Εσεßς που Ýχετε αιματοκυλÞσει την Ευρþπη δυο φορÝς, Ýχετε το δικαßωμα να εßστε μÝσα στην Κοινüτητα και εμεßς που δþσαμε τα φþτα σε üλους εσÜς, θα εßμαστε εκτüς; Να ξÝρετε, αυτü που σας λÝω μεταξý μας, τþρα που θα σταθοýμε μπροστÜ στους δημοσιογρÜφους που μας περιμÝνουν Ýξω, θα το πω δημοσßως!». ΒγÞκανε Ýξω, σταθÞκανε μπροστÜ στους δημοσιογρÜφους -μου λÝει ο ΚαραμανλÞς, ο ßδιος- και, πρþτος, δηλþνει ο Σμιντ: «Εßμαστε υπÝρ της ΕλλÜδας, πρÝπει να μπει στην Κοινüτητα».

Τι Þταν για σας η ΑριστερÜ κÜποτε και τι εßναι σÞμερα;

Αριστερü εßναι το πολßτευμα που ενδιαφÝρεται για τη δßκαιη κατανομÞ του εθνικοý πλοýτου. Τßποτε Üλλο.

Στο αριστερü πολßτευμα που πιστεýετε, πλοýσιοι υπÜρχουν;

Εßπα, δßκαια διανομÞ, üχι ßση. Αν δουλεýεις πÝντε φορÝς περισσüτερο απü τον Üλλον, θα αμειφθεßς. ΛÝω στα παιδιÜ μου: «Η Ευρþπη της ΑριστερÜς για μÝνα εßναι τα τÝσσερα δÝλτα... Δημοκρατßα, Δικαιοσýνη, ΔιανομÞ πλοýτου, ΔιÜλογος. ΑυτÜ τα τÝσσερα Δ για μÝνα εßναι ΑριστερÜ και ποτÝ ΔεξιÜ.

Τι εßναι για σας «ευτυχßα»;

Η κÜθε στιγμÞ που ζεις και σου μÝνει αξÝχαστη... Το αξÝχαστο της ζωÞς εßναι η ευτυχßα μας. ΕυτυχισμÝνη ζωÞ εßναι η αλησμüνητη ζωÞ, η μüνη αληθινÞ ζωÞ. Δεν εßναι τυχαßο που στα ελληνικÜ η «αλÞθεια» εßναι αυτü που δεν μποροýμε να λησμονÞσουμε...

Γιατß κÜνουμε λÜθη;

ΚÜνουμε λÜθη απü φιλοδοξßα, ματαιοδοξßα, απü υπερεκτßμηση του εαυτοý μας και των δυνατοτÞτων μας, απü υποτßμηση των Üλλων και των δυνατοτÞτων τους και κυρßως απü λανθασμÝνη ανÜλυση των δεδομÝνων. Οταν πρÝπει να πÜρεις μια απüφαση και δεν Ýχεις και την εναλλακτικÞ λýση και εßναι για σÝνα η απüφαση μονüδρομος... αυτü και μüνο, ο μονüδρομος δηλαδÞ, εßναι το πρþτο μεγÜλο λÜθος. Ελπßζω üτι καταλαβαßνετε τι σας λÝω... ΕπομÝνως, üταν ακοýτε να λÝνε «μονüδρομος το Μνημüνιο», κÜποιο λÜκκο Ýχει η φÜβα! (γÝλια)