ÂñÝèçêå ôÜöïò ðïõ ìðïñåß íá åßíáé ôïõ ÌåãÜëïõ ÁëåîÜíäñïõ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÓÜââáôï 3 ÌáÀïõ 2014

http://www.thetoc.gr/images/articles/article_19507/upl5363619a72ee2.jpegΣαρκοφÜγος σε κρýπτη αρχαßας χριστιανικÞς εκκλησßας στην ΑλεξÜνδρεια της Αιγýπτου αποδßδεται απü Πολωνοýς αρχαιολüγους και ιστορικοýς στον ΑλÝξανδρο. Γßνεται ανÜλυση των οστþν.

Η ανακÜλυψη εξετÜζεται με σοβαρüτητα, παρüτι το Ανþτατο Αιγυπτιακü Συμβοýλιο ΑρχαιοτÞτων μετρÜ περß τις 140 ανεπιτυχεßς υποθÝσεις για τη θÝση του τÜφου του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου. Κι αυτü, επειδÞ η συγκεκριμÝνη τοποθεσßα αναφÝρεται σε πηγÝς.

Το μαυσωλεßο απü μÜρμαρο και χρυσü, αριστοýργημα αρχιτεκτονικÞς, βρÝθηκε στην περιοχÞ Κομ ελ Ντικ, σε κρýπτη παλαιοχριστιανικÞς εκκλησßας στην καρδιÜ της ΑλεξÜνδρειας, σε απüταση μüλις 60 μÝτρων απü το τζαμß Νεμπß ΝτÜνιελ, üπου σýμφωνα με την αραβικÞ παρÜδοση βρßσκεται ο τÜφος του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου και üπου Þδη διεξÜγονται ανασκαφÝς. 

Ο τÜφος υπÞρξε τüπος προσκυνÞματος για αιþνες. Μεταξý των διÜσημων επισκεπτþν Þταν Ρωμαßοι αυτοκρÜτορες, üπως ο Ιοýλιος Καßσαρας και ο ΓÜιος ΟκτÜβιος, περισσüτερο γνωστüς ως Αýγουστος, για τον οποßον λÝγεται üτι εναπüθεσε λουλοýδια στον τÜφο, üπως και Ýνα χρυσü διÜδημα πÜνω στο μουμιοποιημÝνο κεφÜλι του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου. Η τελευταßα καταγεγραμμÝνη επßσκεψη στον τÜφο Þταν του Ρωμαßου αυτοκρÜτορα ΚαρακÜλλα -ο οποßος υπÞρξε λÜτρης του ΑλÝξανδρου, σε σημεßο εμμονÞς- περßπου Ýνα χρüνο πριν τη δολοφονßα του, το 215 μ.Χ.

Σýμφωνα με την εφημερßδα «World Daily News», στην κρυστÜλλινη σαρκοφÜγο που ανακαλýφθηκε στο μαυσωλεßο, υπÜρχουν 37 οστÜ, τα οποßα αποδßδονται σε Üρρενα.

Η ομÜδα των Πολωνþν αρχαιολüγων και ιστορικþν που Ýκανε την ανακÜλυψη εξετÜζει τα 37 οστÜ -με τη μÝθοδο του ραδιενεργοý Üνθρακα και Üλλα τεστ- ελπßζοντας üτι θα ταυτιστοýν με τον ΑλÝξανδρο.

Η λεηλατημÝνη κρυστÜλλινη σαρκοφÜγος

Δεν εßναι μüνο η κρυστÜλλινη σαρκοφÜγος που Ýχει πληγεß. Η λεηλασßα της σαρκοφÜγου, που τοποθετεßται κατÜ τη διÜρκεια αναταραχþν οι οποßες Ýπληξαν την ΑλεξÜνδρεια επß Αυρηλßου, γýρω στα 270 π.Χ. εßχε στüχο και τα οστÜ, τα οποßα εßναι και αυτÜ σπασμÝνα.

¼σο για το ερþτημα, γιατß η σαρκοφÜγος εßναι κρυστÜλλινη, μßα πρþτη εξÞγηση που δßνει η ομÜδα των Πολωνþν, εßναι üτι, η αρχικÞ χρυσÞ λÜρνακα εκλÜπη. Και δη, απü κÜποιον Πτολεμαßο βασιλιÜ.

Στη θÝση βρÝθηκαν επßσης, σπασμÝνα αγγεßα πτολεμαúκÞς και ρωμαúκÞς περιüδου.