Ï áõôéóìüò îåêéíÜ áðü ôçí êïéëéÜ ôçò ìçôÝñáò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐÝìðôç 27 Ìáñôßïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/ΕπιστÞμονες απü την Καλιφüρνια και το ΣιÜτλ των ΗΠΑ ανακÜλυψαν νÝα στοιχεßα που ενισχýουν την πεποßθηση üτι ο αυτισμüς του παιδιοý Ýχει βιολογικÞ βÜση, και μÜλιστα ξεκινÜ απü την μÞτρα της εγκýου μητÝρας του.

Οι ερευνητÝς εντüπισαν αλλαγÝς στον αναπτυσσüμενο εγκÝφαλο των εμβρýων, οι οποßες μπορεß να ευθýνονται για την εμφÜνιση της διαταραχÞς του αυτισμοý μετÜ τη γÝννα. Οι επιστÞμονες του Πανεπιστημßου της Καλιφüρνια – Σαν ΝτιÝγκο και του Ινστιτοýτου ¶λεν για την ΕπιστÞμη του ΕγκεφÜλου στο ΣιÜτλ, με επικεφαλÞς τον καθηγητÞ νευροεπιστÞμης Ερßκ ΚουρσÝσν, που Ýκαναν τη σχετικÞ δημοσßευση στο ιατρικü περιοδικü New England Journal of Medicine, πραγματοποßησαν μεθανÜτιες αυτοψßες σε εγκεφαλικοýς ιστοýς 22 παιδιþν με και χωρßς αυτισμü, που εßχαν πεθÜνει σε ηλικßα δýο Ýως 15 ετþν.

Οι ερευνητÝς χρησιμοποßησαν γενετικοýς δεßκτες για να εξετÜσουν με ποιο τρüπο ο φλοιüς του εγκεφÜλου εßχε «καλωδιωθεß». Η μελÝτη αποκÜλυψε νευρωνικÝς ανωμαλßες στο 90% των παιδιþν με αυτισμü, Ýναντι μüλις 10% στα παιδιÜ που δεν Þταν αυτιστικÜ. Οι αλλοιþσεις συμβαßνουν κυρßως στις περιοχÝς που εμπλÝκονται στην κοινωνικÞ και συναισθηματικÞ επικοινωνßα, καθþς και τη γλþσσα.

Οι ερευνητÝς ανÝφεραν üτι επειδÞ οι εγκεφαλικÝς αλλαγÝς εßναι συνÞθως σποραδικÝς στον εγκεφαλικü φλοιü, αυτü μπορεß να εξηγεß γιατß ορισμÝνα παιδιÜ με αυτισμü εμφανßζουν βελτßωση, αν η αντιμετþπιση του προβλÞματος ξεκινÞσει Ýγκαιρα. Οι επιστÞμονες θεωροýν üτι ο παιδικüς εγκÝφαλος διαθÝτει «πλαστικüτητα» τÝτοια, που του επιτρÝπει σε κÜποιες περιπτþσεις να αναδιατÜσσει τις νευρωνικÝς «καλωδιþσεις» του, με αποτÝλεσμα το παιδß να Ýχει πιθανüτητες βελτßωσης. «Το γεγονüς üτι αυτÜ τα ελαττþματα συμβαßνουν σποραδικÜ κατÜ περιοχÝς και üχι σε üλο το εýρος του φλοιοý, μας δßνει ελπßδες, καθþς και νÝα κατανüηση για τη φýση του αυτισμοý», δÞλωσε ο Ερßκ ΚουρσÝσν