¹èç êáé Ýèéìá ôçò ãéïñôÞò ôùí Èåïöáíåßùí

ΠηγÞ: in.gr

ÊõñéáêÞ 5 Éáíïõáñßïõ 2014

Τα Þθη και τα Ýθιμα των ΘεοφανεßωνΧαροýμενα, θριαμβευτικÜ και ελπιδοφüρα, τα ΘεοφÜνεια Þ Φþτα κλεßνουν το ΔωδεκαÞμερο, που «Üνοιξε» την παραμονÞ των ΧριστουγÝννων. Σε πολλÝς περιοχÝς της ΕλλÜδας γιορτÜζονται πανηγυρικÜ μÝσα απü διÜφορα Þθη και Ýθιμα.

Στα πρþτα χριστιανικÜ χρüνια η γιορτÞ αυτÞ κÜλυπτε μαζß τα Χριστοýγεννα και την ΠρωτοχρονιÜ.

Καθ' üλη τη διÜρκεια του τριημÝρου των Φþτων (Αγιασμοý, ΘεοφÜνεια, Αγßου ΙωÜννη) γιορτÜζεται και μßα υπολανθÜνουσα λατρεßα προς το νερü. Τα νερÜ θεωροýνται παντοý αγιασμÝνα. Κανεßς πια δεισιδαιμονικüς φüβος απü τις νýχτες και τα ξωτικÜ του χειμþνα.

ΚατÜ τα ΘεοφÜνεια φανερþθηκε η τριαδικüτητα του Θεοý, η Αγßα ΤριÜδα. ΛÝγονται üμως και «Φþτα», γιατß κατÜ τα πρþτα χριστιανικÜ χρüνια, την παραμονÞ των Θεοφανßων βαπτßζονταν οι οπαδοß της νÝας θρησκεßας. Η αναζÞτηση της καθÜρσεως απü τον Üνθρωπο αντικατοπτρßζεται ακüμη και στις αρχαßες θρησκεßες.

ΑυτÞ τη μÝρα ξεκινÜ και η αντßστροφη μÝτρηση για τους καλικÜντζαρους. Στις 5 Ιανουαρßου, παραμονÞ των Θεοφανεßων, τα αερικÜ, τα παγανÜ, οι καλκÜδες, οι γνωστοß σε üλους μας καλικÜντζαροι, που Ýκαναν την εμφÜνισÞ τους στον επÜνω κüσμο με την αρχÞ του ΔωδεκαÞμερου, εγκαταλεßπουν τις εγκüσμιες αταξßες τους και ξαναγυρßζουν στο αιþνιο Ýργο τους: Να κüψουν το δÝντρο, που κρατÜει τον κüσμο, þστε να γκρεμιστεß και να χαθεß, για να εκδικηθοýν τους ανθρþπους.

Στην ανατολικÞ Μακεδονßα ξεχωριστü ενδιαφÝρον παρουσιÜζει ο εορτασμüς των Θεοφανεßων στη ΔρÜμα με πληθþρα εκδηλþσεων και δρþμενων. Σκοπüς τους εßναι η εξασφÜλιση της καλοχρονßας, δηλαδÞ η καλÞ υγεßα και η πλοýσια γεωργικÞ και κτηνοτροφικÞ παραγωγÞ. Μαýρες κÜπες, δÝρματα ζþων, μÜσκες, κουδοýνια και θüρυβοι, στÜχτη και σταχτþματα, χοροß και αγερμοß, αναπαρÜσταση οργþματος και σπορÜς, πλοýσιο φαγοπüτι και ευχÝς επιδιþκουν να επενεργÞσουν στην καρποφορßα της φýσης.

Σε απüσταση τεσσÜρων χιλιομÝτρων απü την πüλη της ΔρÜμας βρßσκεται το ΜοναστηρÜκι, üπου κÜθε χρüνο, στις 6 Ιανουαρßου, την ημÝρα των Θεοφανßων, αναβιþνει το Ýθιμο των ΑρÜπηδων. ¸χει τις ρßζες του στην αρχαßα ελληνικÞ θρησκεßα και πιο συγκεκριμÝνα στις διονυσιακÝς τελετÝς, ενþ Ýχει δεχτεß και χριστιανικÝς επιρροÝς.

Οι ΑρÜπηδες εßναι μια εθιμικÞ παρÜσταση (δρþμενο) με Ýντονα την υπερβολÞ, το μαγικü και το λατρευτικü στοιχεßο, στην οποßα συμμετÝχουν οι κÜτοικοι της περιοχÞς. Εßναι μßα απü τις μεταμφιÝσεις του ΔωδεκαημÝρου (25/12-6/1) που γßνονται στο Νομü ΔρÜμας και πιο συγκεκριμÝνα στο ΜοναστηρÜκι, στο Βþλακα, στην Πετροýσα, στον Ξηροπüταμο, στους Πýργους και στην ΚαλÞ Βρýση.

Το ßδιο Ýθιμο συναντÜμε επßσης και στα χωριÜ Βþλακας, Πετροýσα και Ξηροπüταμος. Αναβιþνει επßσης κÜθε χρüνο και στη Νßκησιανη του ΔÞμου Παγγαßου στο νομü ΚαβÜλας.

Στην ΝÝα ΚαρβÜλη, ανατολικÜ της ΚαβÜλας, κÜθε χρüνο την παραμονÞ των Θεοφανßων αναβιþνουν τα «ΣÜγια», Ýνα Ýθιμο που τηροýνταν σε üλη την Καππαδοκßα.

Το Ýθιμο αποτελεß μια τελετουργικÞ πρÜξη με χορü και τραγοýδι γýρω απü αναμμÝνες πυρÝς.

¸να απü τα πιο γνωστÜ Ýθιμα των Θεοφανεßων, τα «ραγκουτσÜρια», αναβιþνει κÜθε χρüνο στην πüλη της ΚαστοριÜς, üπου οι κÜτοικοι μεταμφιÝζονται για να ξορκßσουν το κακü.

Φοροýν τρομακτικÝς μÜσκες που Ýχουν συμβολικü χαρακτÞρα και περιφÝρονται στους δρüμους κÜνοντας εκκωφαντικοýς θορýβους με τα κουδοýνια τους. Συνηθßζουν να ζητοýν απü τον κüσμο την ανταμοιβÞ τους, επειδÞ üπως συνηθßζουν να λÝνε εßναι το αντßτιμο για να διþξουν τα κακÜ πνεýματα.

Το «γιÜλα - γιÜλα» αναβιþνει στην Ερμιüνη της Αργολßδας πÜνω απü 50 χρüνια. ΑνÜλογα Ýθιμα επιβιþνουν και σε πολλÜ ψαροχþρια της περιοχÞς, üπως στο Πüρτο ΧÝλι και την ΚοιλÜδα.

Τα ξημερþματα των Φþτων, τα αγüρια που πρüκειται τη νÝα χρονιÜ να παρουσιαστοýν στο στρατü, συγκεντρþνονται, γευματßζουν üλοι μαζß και Ýπειτα γυρνοýν σε üλα τα σπßτια της περιοχÞς απü σοκÜκι σε σοκÜκι, φορþντας παραδοσιακÝς ναυτικÝς φορεσιÝς και τραγουδþντας το «γιÜλα - γιÜλα».

Την παραμονÞ των Φþτων οι κÜτοικοι στολßζουν της βÜρκες τους με φοßνικες, νεραντζιÝς και μυρτιÝς, τις οποßες δÝνουν στο λιμÜνι πριν την καθιερωμÝνη βουτιÜ.

Στην ΛευκÜδα τηρεßται το Ýθιμο «των πορτοκαλιþν». Οι πιστοß βουτοýν στη θÜλασσα τα πορτοκÜλια που κρατοýν στα χÝρια τους και τα οποßα εßναι δεμÝνα μεταξý τους με σπÜγκο.

¸πειτα τα παßρνουν στο σπßτι τους για ευλογßα και αφÞνουν Ýνα απü αυτÜ για Ýνα ολüκληρο χρüνο στα εικονßσματα του σπιτιοý. Πριν την τελετÞ της κατÜδυσης του Τιμßου Σταυροý, ρßχνουν στη θÜλασσα τα παλιÜ πορτοκÜλια.

Σε Üλλα νησιÜ, üπως τη ΛÝσβο, την þρα που πÝφτουν στη θÜλασσα οι βουτηχτÜδες για να πιÜσουν τον Σταυρü οι γυναßκες παßρνουν με μια νεροκολοκýθα νερü απü 40... κýματα. ¸πειτα με βαμβÜκι που βουτοýν σ´ αυτü καθαρßζουν τα εικονßσματα - χωρßς να μιλοýν κατÜ τη διÜρκεια της διαδικασßας - και στη συνÝχεια ρßχνουν το νερü σε μÝρος «που δεν πατιÝται» (σε χωνευτÞρι εκκλησßας).