ΠΗΓΗ: imerisia.gr

29 2013

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_127698.jpgως τις 27 Ιουλου «κλειδνουν» οι νες μεισεις που θα γνουν απ την 1/1/2014 στα εφπαξ τα οποα χορηγον τα Ταμεα Πρνοιας - ΝΠΔΔ. Την ημερομηνα αυτ προβλπει, ως καταληκτικ, η απφαση που εξδωσε χθες ο υπουργς Εργασας, Κοινωνικς Ασφλισης και Πρνοιας Γιννη Βροτσης, ορζοντας 15μελ Επιτροπ υπ τον πρεδρο του Ταμεου Πρνοιας Δημοσων Υπαλλλων Μ. Κωνσταντνου που θα εκδσει «εντς μηνς» πρισμα για τη μηχανογραφικ εφαρμογ της νας τεχνικς βσης υπολογισμο των εφπαξ.

Τα να ποσ εφπαξ θα εναι, σμφωνα με λες τις εκτιμσεις, σημαντικ μειωμνα, αφο θα διαμορφνονται με βση τις οικονομικς δυναττητες του κθε Ταμεου, τα σοδα απ τις εισφορς των «εν ενεργεα», τον αριθμ των (συνεχς αυξανμενων) συνταξιοδοτομενων και λλων οικονομικν παραμτρων, σε εφαρμογ του μνημονιακο νμου 4046/12, ο οποος επιβλλει τον «μηδενισμ» των ελλειμμτων και τη διακοπ κθε κρατικς επιχοργησης. «Οδηγο» για το «βθος» του νου «κουρματος» των εφπαξ θα εναι:

Οι αναλογιστικς μελτες κθε Ταμεου (στην Επιτροπ μετχει μλος της Εθνικς Αναλογιστικς Αρχς) και η υπουργικ απφαση η οποα χει εκδοθε απ τις 31/12/2012, σε εφαρμογ του ν. 4046, προβλποντας ανασχεδιασμ της τεχνικς βσης υπολογισμο με μαθηματικ τπο (αντ των «κλειδωμνων» - προκαθορισμνων ποσν που δη «κουρετηκαν» απ 2% ως και 83%) και σμφωνα με τη «συσσωρευμνη αξα» των εισφορν τις οποες χουν καταβλλει οι ασφαλισμνοι, την οικονομικ κατσταση των Ταμεων, τον αριθμ των ενεργν ασφαλισμνων και να «πλασματικ ποσοστ επιστροφς», το οποο θα καθορζεται με βση τον «συντελεστ βιωσιμτητας».

Η αδυναμα δημιουργας ατομικν λογαριασμν των παλαιν ασφαλισμνων εγκυμονε κνδυνο να γνουν «οριζντιες» μεισεις, ανεξαρττως του χρνου ασφλισης και του ψους των εισφορν που χουν καταβληθε.

 

Μεισεις «πολλν ταχυττων»

Με αυτ τα δεδομνα και εφσον δεν αποφασιστε η ενοποηση των Ταμεων Πρνοιας (κατ' αντιστοιχα με την ενοποηση των επικουρικν) οι περικοπς στα εφπαξ θα εναι «πολλν ταχυττων», ανλογα με την οικονομικ επρκεια κθε Ταμεου, στο δε Ταμεο Πρνοιας Δημοσων Υπαλλλων προδιαγρφεται ο κνδυνος, μετ τη διακοπ της κρατικς επιχοργησης για την εξφληση των ληξιπρθεσμων, τα σχετικ ποσ να περιοριστον σε 5.300 - 7.000 ευρ, αντ των 40.000 ευρ που καταβλλονται κατ μσο ρο σμερα μετ τη μεωση του 38,5%.

 

Χρνος καταβολς ΕΦΑΠΑΞ απ το ΤΠΔΥ

  • Τον Ιολιο και τον Αγουστο του 2013 πληρνονται τα εφπαξ σε σους συνταξιοδοτθηκαν ως τον Ιολιο του 2011
  • Τον Σεπτμβριο σε σους συνταξιοδοτθηκαν ως τον Οκτβριο του 2011
  • Τον Οκτβριο θα λβουν το εφπαξ σοι συνταξιοδοτθηκαν ως τον Δεκμβριο του 2011
  • Τον Νομβριο σοι βγκαν στη σνταξη ως τις αρχς Φεβρουαρου του 2012
  • Τον Δεκμβριο θα πληρωθον τα οφειλμενα σε σους συνταξιοδοτθηκαν ως τον Απρλιο του 2012
  • Τον Ιανουριο τα εφπαξ σε σους συνταξιοδοτθηκαν ως τον Ιονιο του 2012
  • Το 2014 θα παραμενουν σε εκκρεμτητα για πληρωμς 35.000 εφπαξ