Βασλης Φουρτονης, δσκαλος 29 2013

Τλος τα δωρεν σχολικ βιβλα για την Πρωτοβθμια και Δευτεροβθμια εκπαδευση. Αυτ προκπτει απ την εισηγητικ κθεση για τον προπολογισμ 2013 και μλιστα απ το κομμτι που αφορ το υπ. Παιδεας και χει στχο την εξοικονμηση 25 εκατ. ευρ.

Σμφωνα με δημοσευμ της η εφημερδα "Δημοκρατα" που παρουσιζει την Εισηγητικ κθεση - φωτι για τον προπολογισμ του 2013 τα σχολικ εγχειρδια θα επιστρφονται για να ξαναχρησιμοποιηθον θα πληρνονται.

dwreanΠιο συγκεκριμνα στη σελδα 48 της εισηγητικς κθεσης του προπολογισμο 2013, στο κεφλαιο «Παιδεα, Πολιτισμς και Αθλητισμς» στη δετερη παργραφο γρφει :

«Η περικοπ του κστους των βιβλων των μαθητν της πρωτοβθμιας και δευτεροβθμιας εκπαδευσης, καθς τα βιβλα θα χρενονται στους γονες των μαθητν για το σχολικ τος με υποχρωση επιστροφς αλλις πληρωμς για σα δεν επιστραφον».

Γνεται λοιπν φανερ τι οι μαθητς θα παραλαμβνουν τα διδακτικ εγχειρδια, αλλ οι γονες θα τα χρενονται, στε να επιστραφον «σα και αβλαβ», μετ το τλος της σχολικς χρονις.

Σμφωνα με την εφημερδα που επικαλεται καλ ενημερωμνες πηγς του υπουργεου Παιδεας, υπρχει πρβλεψη πλον τι θα υπρξει περικοπ στο κστος των βιβλων για τους μαθητς της Πρωτοβθμιας και Δευτεροβθμιας εκπαδευσης, «καθς τα βιβλα θα χρενονται στους γονες των μαθητν, με υποχρωση επιστροφς αλλις πληρωμς».

Στχος του υπουργεο Παιδεας εναι να επαναχρησιμοποιονται τα διδακτικ βιβλα για τουλχιστον τρα χρνια, γεγονς που θα οδηγσει στην εξοικονμηση περισστερων απ 25 εκατ. ευρ ετησως.

Για να αντξουν τη «βαρι χρση», τα σχολικ εγχειρδια θα παργονται απ χαρτ ειδικς επεξεργασας, εν κθε σελδα θα καλπτεται απ μεμβρνη που δεν θα επιτρπει στον μαθητ να σημεινει να μουτζουρνει σελδες.

Για τον διο λγο εξετζεται το ενδεχμενο να αφαιρεθον απ τα εγχειρδια οι ασκσεις που εκ των πραγμτων προκαλον τους μαθητς να γρψουν πνω στο βιβλο.

Για τα μαθματα, στα οποα προβλπονται ασκσεις θα διανμεται στους μαθητς ειδικ τεχος με αυτς, το οποο δεν θα εναι υποχρεωμνοι να επιστρψουν.

Το επμενο βμα για εξοικονμηση χρημτων εναι η κατργηση τμημτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλ και σχολεων σε λη τη χρα.

Κονδλια θα εξοικονομηθον και απ την απουσα διορισμν τα επμενα χρνια στα δημσια σχολεα, εν ψαλιδισμνη θα εναι και η κρατικ επιχοργηση σε φορες, ομοσπονδες, αθλητικ κντρα, θατρα, μουσεα και φεστιβλ, οι οποοι θα πρπει να αναζητσουν λλους πρους για να συνεχσουν την ερυθμη λειτουργα τους.