ΜπουτÜρης εναντßον Μυλüπουλου

Ο δÞμαρχος της Θεσσαλονßκης πρωτοστατεß στην κßνηση για την υποστÞριξη του νομοσχεδßου για τα ΑΕΙ

ÊõñéáêÞ 7 Áõãïýóôïõ 2011

ΠΗΓΗ: ΒÞμα της ΚυριακÞς

ΠεριγραφÞ: ΜπουτÜρης εναντßον ΜυλüπουλουΤο νομοσχÝδιο για τα ΑΕΙ που δßχασε την πανεπιστημιακÞ κοινüτητα απειλεß με εμφýλια σýρραξη και την πολιτικÞ ζωÞ της Θεσσαλονßκης. Ο δÞμαρχος της πüλης, κ. Γ. ΜπουτÜρης, ηγεßται μιας πρωτοβουλßας ογδüντα και πλÝον επιφανþν ΘεσσαλονικÝων απü τις επιχειρÞσεις, τις τÝχνες και τα γρÜμματα, οι οποßοι υποστηρßζουν τη μεταρρýθμιση στα ΑΕΙ. Αναπüφευκτα, ωστüσο, βρßσκεται πλÝον σε ευθεßα αντιπαρÜθεση με τον πρýτανη του ΑΠΘ και πρωτοστÜτη στην αντßδραση κατÜ του νομοσχεδßου κ. Γ. Μυλüπουλο. ¼πως üλα δεßχνουν, οι δýο ισχυροß Üνδρες της Θεσσαλονßκης, που με κÜθε ευκαιρßα αλληλοαποκαλοýνται «φßλοι» και στο παρελθüν Ýχουν συνταχθεß σε πλειÜδα ζητημÜτων, βαßνουν προς ευθεßα σýγκρουση.

«Το να θÝλουμε να μεßνουμε στη μιζÝρια που επικρατεß σÞμερα και το να αντιδροýμε απλþς για να μη χÜσουμε την εξουσßα μας εßναι απαρÜδεκτο. Εßναι δεßγμα αυθαιρεσßας. Οι πανεπιστημιακοß κατηγοροýν την κυβÝρνηση για “πραξικοπηματικÞ απüφαση” και δεν καταλαβαßνουν üτι οι ßδιοι βλÜπτουν την κοινωνßα με τις απειλÝς τους» λÝει στο «ΒÞμα της ΚυριακÞς» ο κ. Γ. ΜπουτÜρης. Αναφερüμενος στο σημεßο που αποτελεß «casus belli» για τους πρυτÜνεις, δηλαδÞ στην πρüβλεψη ενüς νÝου τρüπου διοßκησης των ΑΕΙ απü συμβοýλια στα οποßα θα συμμετÝχουν υποχρεωτικÜ και εξωπανεπιστημιακÝς προσωπικüτητες, ο δÞμαρχος Θεσσαλονßκης τονßζει üτι πρüκειται για μια θετικÞ αλλαγÞ που θα φÝρει για πρþτη φορÜ το ΠανεπιστÞμιο σε επαφÞ με την κοινωνßα. «Εφüσον μια ομÜδα καθηγητþν θα επιλÝγει τις εξωπανεπιστημιακÝς προσωπικüτητες, υπü ποια Ýννοια καταργεßται το αυτοδιοßκητο; ΕπιπλÝον, με ποια λογικÞ Ýνας οργανισμüς 50.000 φοιτητþν μπορεß να διοικεßται απü εξαιρετικοýς κατÜ τα Üλλα – καθηγητÝς οι οποßοι üμως δεν Ýχουν διοικητικÝς ικανüτητες;» διερωτÜται.

«Δεν καταλαβαßνω την αντßδρασÞ του»

ΣχολιÜζοντας τη στÜση του κ. Γ. Μυλüπουλου, ο κ. ΜπουτÜρης εκφρÜζει κατÜ κýριο λüγο... απορßα. «Μου Ýκανε μεγÜλη εντýπωση η επιθετικÞ του στÜση απÝναντι στο νομοσχÝδιο. Διüτι Ýχουμε κοινÝς αντιλÞψεις για πολλÜ θÝματα και μÜλιστα εßχαμε ξεκινÞσει σειρÜ συναντÞσεων Þδη πριν απü την εκλογÞ μου στη θÝση του δημÜρχου. Επßσης, καταβÜλαμε κοινÝς προσπÜθειες για να Ýρθει σε επαφÞ το ΠανεπιστÞμιο με την πüλη και να συνεργÜζεται με τον ΔÞμο, τους εμπορικοýς και επαγγελματικοýς συλλüγους. Δυστυχþς, üμως, αυτÝς οι προσπÜθειες εßναι ακüμη οι εξαιρÝσεις και üχι ο κανüνας και υπÜρχει μεγÜλο περιθþριο βελτßωσης. ΠραγματικÜ, αδυνατþ να καταλÜβω αυτÞ την επιθετικÞ αντßδραση» σχολιÜζει χαρακτηριστικÜ.

Το üραμα του δημÜρχου και των ογδüντα πολιτþν που συντÜσσονται μαζß του εßναι να μετατραπεß το ΑΠΘ σε κÝντρο καινοτομßας και Ýρευνας, σε πüλο Ýλξης για χιλιÜδες φοιτητÝς απü τα ΒαλκÜνια. ΚατÜ την ÜποψÞ τους, αυτü δεν μπορεß να επιτευχθεß χωρßς αξιολüγηση και χωρßς τη συμμετοχÞ ιδιωτικþν κεφαλαßων στην Ýρευνα. «ΑυτÞ η δαιμονοποßηση του επιχειρηματßα πρÝπει να σταματÞσει. ¸νας επιχειρηματßας Ýχει πιο ανοιχτü ορßζοντα απü αυτüν που του καταλογßζουν. ΔοκιμÜζει, ρισκÜρει, χρηματοδοτεß τις πρωτοποριακÝς ιδÝες και την Ýρευνα» αναφÝρει ο κ. ΜπουτÜρης. «Ας ρßξουμε μια ματιÜ στα τουρκικÜ πανεπιστÞμια, των οποßων η ανταγωνιστικüτητα Ýχει εκτοξευθεß τα τελευταßα χρüνια. ¸χουν ανοιχτεß στο εξωτερικü, προσφÝρουν προγρÜμματα στα αγγλικÜ, προσλαμβÜνουν καθηγητÝς διεθνοýς φÞμης, οι οποßοι ασχολοýνται με την παιδεßα και üχι με την... πολιτικÞ. Και φυσικÜ δÝχονται να αξιολογηθοýν» προσθÝτει ο κ. Ζ. ΑπικιÜν, πρüεδρος του Ελληνοτουρκικοý Επιμελητηρßου. «Υπü τις τωρινÝς συνθÞκες, ο καθηγητÞς κοιτÜ να εßναι αρεστüς στο περιβÜλλον του για να γßνει αýριο κοσμÞτορας Þ βουλευτÞς, αντß να παρÜγει προúüντα Ýρευνας και καινοτομßας υψηλÞς ανταποδοτικüτητας. Και üμως, οι ακαδημαúκοß πληρþνονται απü τον Ýλληνα φορολογοýμενο και Ýχουν καθÞκον να υπηρετÞσουν την εθνικÞ οικονομßα» τονßζει ο κ. Ν. ΕυθυμιÜδης, πρþην πρüεδρος του ΣυνδÝσμου Βιομηχανιþν Βορεßου ΕλλÜδος και Ýνας εκ των ογδüντα υποστηρικτþν του νομοσχεδßου.

«Και ο τελευταßος ταβερνιÜρης»

Στο ερþτημα αν πολßτες εκτüς της επιστημονικÞς κοινüτηταςνομιμοποιοýνται να συμμετÝχουν στον διÜλογο για τα ΑΕΙ, ο κ. ΜπουτÜρης εßναι κατηγορηματικüς: «Το ΠανεπιστÞμιο εßναι στοιχεßο της ταυτüτητας της πüλης. ΕιδικÜ για τη Θεσσαλονßκη που Ýχει 120.000 φοιτητÝς, χßλια ευρþ να ξοδÝψει κÜθε φοιτητÞς τον μÞνα διατßθενται 120 εκατομμýρια ευρþ μηνιαßως στην οικονομßα της πüλης! Υπü αυτÞ την Ýννοια üλοι οι κÜτοικοι, οι διανοοýμενοι και οι επιχειρηματßες ως τον τελευταßο... ταβερνιÜρη δικαιοýνται να Ýχουν λÝγειν» τονßζει. «ΔικαιολογημÝνα κατηγοροýν το ΠανεπιστÞμιο üτι Ýχει αποκοπεß απü την κοινωνßα και αναπαρÜγει μÝσω ενüς κλειστοý κýκλου Ýνα σαθρü σýστημα, που συχνÜ βασßζεται στη συναλλαγÞ. Μüνο με τη συμμετοχÞ των “ενεργþν πολιτþν” θα μπορÝσει η πüλη να ξαναÝρθει σε επαφÞ με το ΠανεπιστÞμιο» τονßζει η εκ των ογδüντα υποστηρικτþν κυρßα Κατερßνα ΚαμÜρα, γενικÞ γραμματÝας του Μακεδονικοý Μουσεßου Σýγχρονης ΤÝχνης.

ΜÜλιστα, σýμφωνα με τον ιστορικü κ. Β. Χεκßμογλου, ο οποßος συνυπÝγραψε την πρωτοβουλßα του δημÜρχου, η συμμετοχÞ της κοινωνßας στη διοßκηση των εκπαιδευτικþν ιδρυμÜτων εßναι συνυφασμÝνη με την ιστορßα της Θεσσαλονßκης. «¹δη απü τον 19ο αιþνα, τα σχολεßα της χριστιανικÞς και της εβραúκÞς κοινüτητας, χÜρη στα οποßα διατηρÞθηκε η εθνικÞ συνεßδηση και αναπτýχθηκε η Θεσσαλονßκη, διοικοýνταν απü τους ψηφισμÝνους εκπροσþπους της κοινüτητας, üχι απü τους ßδιους τους διδÜσκοντες. Ας σημειωθεß Üλλωστε üτι Þταν επιτυχημÝνα μοντÝλα διοßκησης που δεν αποτελοýσαν πυρÞνες δημιουργßας δημοσßου χρÝους, üπως τα σημερινÜ ΑΕΙ» αναφÝρει.

«O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»

Πρüθεση να «δουν τον εαυτü τους μÝσα στο κÜδρο του νÝου νüμου» καταλογßζει σε üσους συντÜχθηκαν με τον κ. ΜπουτÜρη ο πρýτανης του ΑΠΘ και εκ των βασικüτερων επικριτþν του νομοσχεδßου κ. Ι. Μυλüπουλος. «ΕλÜχιστοι ακαδημαúκοß υποστηρßζουν το νομοσχÝδιο, ενþ λßγοι Üνθρωποι των γραμμÜτων συνυπÝγραψαν την πρωτοβουλßα του δημÜρχου. ΑντιθÝτως, την υποστηρßζουν κυρßως επιχειρηματßες, δηλαδÞ επßδοξα μÝλη των μελλοντικþν Συμβουλßων Διοßκησης των ΑΕΙ» τονßζει χαρακτηριστικÜ μιλþντας στο «ΒÞμα της ΚυριακÞς».

Απαντþντας στις προτροπÝς των ογδüντα για σýνδεση του Πανεπιστημßου με την κοινωνßα, ο κ. Μυλüπουλος τονßζει üτι «Þδη γßνονται πολý σημαντικÝς προσπÜθειες να ανοßξει το ΠανεπιστÞμιο προς την πüλη και μÜλιστα, Ýχω δεκÜδες ομιλßες του κ. ΜπουτÜρη που το επιβεβαιþνουν! Δεν αντιλαμβÜνομαι, üμως, πþς μÝσα απü τα Συμβοýλια θα επÝλθει το υποτιθÝμενο Üνοιγμα. ΑντιθÝτως, αυτü που θα γßνει θα εßναι μια υπüγεια διαδρομÞ ανÜμεσα στις επιχειρÞσεις και στο ΠανεπιστÞμιο. Θα δημιουργηθεß δηλαδÞ Üλλη μßα εξÜρτηση, που θα προστεθεß στην κομματικοποßηση» τονßζει.

Σε ü,τι αφορÜ, Üλλωστε, την ανÜμειξη του δημÜρχου – τον οποßο ας σημειωθεß üτι επιμÝνει να αποκαλεß «φßλο του» – ο κ. Μυλüπουλος τονßζει με νüημα üτι «εγþ στη θÝση του θα Þμουν πιο συνεπÞς με το τι γßνεται στον ΔÞμο. Η πρüσφατη κρßση στη διαχεßριση των απορριμμÜτων εßναι εýγλωττη. Εκτüς αν θÝλει ο κ. ΜπουτÜρης να ασχοληθεß ο ßδιος με το ΠανεπιστÞμιο και να αναλÜβουμε εμεßς να... μαζεýουμε τα σκουπßδια» καταλÞγει.