Ç åðßèåóç ôùí ãõðþí óôçí ÁñãåíôéíÞ êáé ç ÅëëÜäá

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ΣÜββατο 2 Αυγοýστου 2014

http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2014/07/Argentina.jpgΗ νÝα χρεοκοπßα της ΑργεντινÞς μπορεß να ισοδυναμεß με μια μικρÞ καταστροφÞ για την οικονομßα της χþρας, üμως προσφÝρει δωρεÜν μαθÞματα σε Üλλους, üπως εßναι και η ΕλλÜδα.
Για να δοýμε τι εßχε γßνει στη χþρα μας και τι Ýγινε στην ΑργεντινÞ.
Τον ΜÜιο του 2012, δηλαδÞ λßγους μüλις μÞνες απü την ολοκλÞρωση του PSI Plus, Ýνα μεγÜλο ελληνικü ομüλογο σε δολÜρια Ýληγε. Η εκταμßευση για το δημüσιο ξεπερνοýσε τα 400 εκατ. ευρþ, αν πληρωνüταν στο 100% της ονομαστικÞς του αξßας. Επßσης Ýνα Üλλο παρüμοιο ομüλογο ονομαστικÞς αξßας 200 εκατ. ευρþ Ýληγε τον ΣεπτÝμβριο του 2012 και ακολουθοýσε Ýνα ακüμη αξßας 300 εκατ. ευρþ τον ΔεκÝμβριο της ßδιας χρονιÜς. Τüτε λοιπüν τÝθηκε το δßλημα αν θα Ýπρεπε η χþρα να πληρþσει το 100% της ονομαστικÞς αξßας του ομολüγου του ΜαÀου του 2012 στους κατüχους του Þ θα Ýπρεπε να τους επιφυλÜξει την ßδια μεταχεßριση με το PSI Plus., δηλαδÞ να κανει Ýνα κοýρεμα της τÜξης του 79%.
Η απüφαση που πÜρθηκε τüτε Þταν να πληρωθεß το ομüλογο καθþς και τα υπüλοιπα που διακρατοýσαν üσοι απεßχαν απü το PSI. ¹ταν μια απüφαση που αφοροýσε ομüλογα ονομαστικÞς αξßας 5 με 6 δισ. ευρþ, τα οποßα Ýληγαν το 2012 και τα επüμενα χρüνια και τα οποßα διακρατοýσαν κÜποια funds. ΣαφÝστατα αυτÞ η απüφαση Þταν Üδικη αφοý το κρÜτος δεν συμπεριφÝρθηκε με τον ßδιο τρüπο σε üλους τους ομολογιοýχους.
¼μως, η σημερινÞ δυσÜρεστη εμπειρßα της ΑργεντινÞς με τους «γýπες» των hedge funds δεßχνει πüσο μεγÜλα νομικÜ προβλÞματα θα μποροýσε να εßχε δημιουργÞσει στην ΕλλÜδα μια διαφορετικÞ απüφαση. Κι αυτü γιατß τα αρπακτικÜ εßχαν Þδη λÜβει θÝσεις σε ορισμÝνα ελληνικÜ ομüλογα που υπÜγονταν σε διεθνÝς δßκαιο, αποκτþντας ισχυρÝς μειοψηφßες που απÝτρεπαν την ενεργοποßηση της ρÞτρας συλλογικÞς ευθýνης (CACs).
Nα θυμßσουμε üτι η CAC εßναι νομικÜ δεσμευτικÞ για üλους τους ομολογιοýχους σε περßπτωση που η αυξημÝνη πλειοψηφßα των ομολογιοýχων ψηφßσει υπÝρ Þ κατÜ της συμμετοχÞς στην αναδιÜρθρωση του χρÝους.
ΕπομÝνως, η νÝα περιπÝτεια της ΑργεντινÞς μας διδÜσκει Þδη κÜποια πρÜγματα.
Η νÝα χρεοκοπßα της χþρας του τανγκü δεßχνει τι μπορεß να συμβεß αν Ýνα κρÜτος αποφασßσει να πορευτεß την οδü της ανεξÝλεγκτης χρεοκοπßας. Κι αυτü γιατß τα σημερινÜ προβλÞματα της ΑργεντινÞς Ýχουν τη ρßζα τους στη παλιÜ χρεοκοπßα του 2001-2002.
Ο συμβιβασμüς-αναδιÜρθρωση που πÝτυχε η ΑργεντινÞ με αρκετοýς ομολογιοýχους το 2005 οδÞγησε σε «κοýρεμα» των παλαιþν ομολüγων της τÜξης του 76,30%. ¼μως, το 24% των ομολογιοýχων επÝλεξε να μη συμμετÜσχει στη διαδικασßα. Η μεγÜλη αποχÞ ανÝδειξε τα διαφορετικÜ συμφÝροντα και τον μεγÜλο κατακερματισμü των ομολογιοýχων της ΑργεντινÞς αφοý πολλοß Þταν ιδιþτες λιανικÞς και απομονωμÝνοι θεσμικοß. Σημειþνεται üτι η αποχÞ (holdouts) απü την αναδιÜρθρωση του ελληνικοý χρÝους το 2012 ανÞλθε μüλις στο 3%, αντικατοπτρßζοντας τη μεγÜλη συγκÝντρωση των ελληνικþν ομολüγων στα χÝρια τραπεζþν, θεσμικþν κ.Ü.
Η πρüσφατη συμφωνßα του 2010 κÜλυπτε πÜνω απü το 90% των κατüχων παλιþν αργεντßνικων ομολüγων, αλλÜ δεν τελεσφüρησε. Ως γνωστüν, οι ενÝργειες του κ. Paul Singer, το hedge fund του οποßου φρüντισε να αγορÜσει Ýναν ικανü αριθμü αργεντßνικων ομολüγων με μεγÜλη Ýκπτωση και απαßτησε να πληρωθεß το 100% της ονομαστικÞς τους αξßας με τη σýμφωνη γνþμη Αμερικανοý δικαστÞ, αποδεßχθηκαν καταλυτικÝς.
ΠÝρα απü τον ρüλο των «αρπακτικþν», τον σχετικü αμερικανικü νüμο και την καθοριστικÞ απüφαση της ΑργεντινÞς το 2001-2002 για ανεξÝλεγκτη χρεοκοπßα που Üνοιξε τον ασκü του Αιüλου, η χþρα του τανγκü των 42 εκατ. ανθρþπων δεν θα αντιμετþπιζε πιθανüν τον σημερινü εκβιασμü αν τα ομüλογÜ της εμπεριεßχαν ρÞτρα συλλογικÞς ευθýνης (CACs).
Να υπενθυμßσουμε üτι η ΕλλÜδα επÝβαλε αναδρομικÜ ρÞτρα συλλογικÞς ευθýνης στα ομüλογα που υπÜγονταν στο ελληνικü δßκαιο πριν απü το PSI. Το üριο για την αυξημÝνη πλειοψηφßα ορßσθηκε στο 75%. ΑναμφισβÞτητα, τα CACs δεν εßναι πανÜκεια για την αντιμετþπιση üλων των προβλημÜτων που προκýπτουν σε αναδιαρθρþσεις χρÝους. ¼μως, θÝτουν κÜποιους φραγμοýς στα distress funds που δεν λογαριÜζουν οýτε κρÜτη οýτε λαοýς μπροστÜ στο κυνÞγι του κÝρδους.