Ç ãåùóôñáôçãéêÞ óçìáóßá ôçò Ìáýñçò èÜëáóóáò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλο

ÄåõôÝñá 17 Ìáñôßïõ 2014

Η γεωστρατηγικÞ σημασßα της Μαýρης θÜλασσαςΗ Μαýρη θÜλασσα, μÝχρι τα μÝσα του 18ου αιþνα, αποτελοýσε εσωτερικÞ θÜλασσα της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας. ΜετÜ την εξÜπλωση της ΡωσικÞς αυτοκρατορßας και στη συνÝχεια την εδραßωση της ΕΣΣΔ και την γενικüτερη επÝκτασÞ της στην περιοχÞ, το status εξαρτιüταν απü την αντιπαρÜθεσÞ της Μüσχας με την ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα στην αρχÞ και την Τουρκßα στη συνÝχεια.  Με τη λÞξη του Β´ Παγκοσμßου πολÝμου η Τουρκßα Ýγινε μÝλος του ΝΑΤΟ, ενþ Ρουμανßα και Βουλγαρßα εντÜχθηκαν στον Οργανισμü του Συμφþνου της Βαρσοβßας, του οποßου ηγεßτο η ΣοβιετικÞ ¸νωση. ΑυτÞ η αντιπαρÜθεση των δýο πüλων εßχε καθιερþσει μια σχετικÞ ισορροπßα της γεωπολιτικÞς κατÜστασης. Η περιοχÞ της Μαýρης θÜλασσας Þταν μακριÜ απü το προσκÞνιο της διεθνοýς πολιτικÞς.

ΜετÜ την κατÜρρευση της ΕΣΣΔ

Τις τελευταßες δυο δεκαετßες η γεωπολιτικÞ κατÜσταση στη Μαýρη θÜλασσα περιπλÝχθηκε σημαντικÜ. Πρþτον, κατÝρρευσε το «σοσιαλιστικü σýστημα» και στην περιοχÞ εμφανßστηκαν νÝοι «παßκτες». Η Γεωργßα και η Ουκρανßα, μια απü τις μεγαλýτερες χþρες της Ευρþπης. Η Ουκρανßα, συμπεριλαμβανομÝνης και της Κριμαßας, καταλαμβÜνει το 37,5% του μÞκους της ακτογραμμÞς, ενþ η Ρωσßα μüνο το 10,9%. Τα Üλλα νÝα κρÜτη, η Μολδαβßα, η Αρμενßα και το ΑζερμπαúτζÜν, αν και τυπικÜ δεν Ýχουν πρüσβαση στη θÜλασσα, ιστορικÜ üμως εßναι στενÜ συνδεδεμÝνα με τις χþρες της περιοχÞς της Μαýρης θÜλασσας και αναμφισβÞτητα εντÜσσονται σε αυτÞ.

ΣÞμερα η περιοχÞ περιλαμβÜνει μια σειρÜ απü χþρες, οι οποßες διαφÝρουν σημαντικÜ μεταξý τους σε πληθυσμü, σε οικονομικü και στρατιωτικü-πολιτικü δυναμικü. Οι χþρες της Μ. θÜλασσας, στο εσωτερικü τους εßναι εξαιρετικÜ ανομοιογενεßς σε εθνολογικÞ και θρησκευτικÞ σýνθεση. Ο γνωστüς αμερικανüς αναλυτÞς γεωπολιτικÞς, Saul Cohen, εßχε επισημÜνει üτι μια τÝτοια κατÜσταση οδηγεß σε ανταγωνισμü τις δυνÜμεις με τη μεγαλýτερη επιρροÞ, με στüχο την ηγεμονßα. ΠαρÜλληλα, ο συσχετισμüς στο επßπεδο ανÜπτυξης μεταξý των χωρþν μεταβÜλλεται διαρκþς.

Πλοýσιοι και φτωχοß

Στην ομÜδα των ηγετικþν χωρþν εξακολουθοýν να βρßσκονται η Ρωσßα και η Τουρκßα. Οι φτωχüτερες χþρες της περιοχÞς της Μ. θÜλασσας εßναι -üπως και δÝκα χρüνια πριν- η Γεωργßα, η Αρμενßα και η Μολδαβßα. Την ßδια þρα, το ΑζερμπαúτζÜν χÜρη στα ÝσοδÜ του απü το πετρÝλαιο πραγματοποßησε σημαντικü Üλμα. Αντßθετα, η Ουκρανßα «υποβιβÜστηκε» στο επßπεδο των αουτσÜιντερ και υστÝρησε πολý απü τους δυτικοýς γεßτονÝς της (εκτüς απü τη Μολδαβßα).

ΕθνικÝς διενÝξεις

Δεýτερον, η γεωπολιτικÞ κατÜσταση στην περιοχÞ της Μ. θÜλασσας περιπλÝχθηκε εξαιτßας της εσωτερικÞς αδυναμßας των νÝων εθνικþν «παικτþν» και των ανεπßλυτων διεθνþν διενÝξεων. Στην περιοχÞ υπÜρχουν τÝσσερα μη αναγνωρισμÝνα Þ μερικþς αναγνωρισμÝνα κρÜτη τα οποßα βρßσκονται στον πρþην σοβιετικü χþρο. Η ΜολδαβικÞ Δημοκρατßα της Υπερδνειστερßας, η Αμπχαζßα, η Νüτια Οσετßα και το Ναγκüρνο ΚαραμπÜχ. Στις διενÝξεις γýρω απü αυτÝς, Üμεσα Þ Ýμμεσα εμπλÝκονται επτÜ κρÜτη της περιοχÞς, δηλαδÞ η Γεωργßα, η Μολδαβßα, η Αρμενßα, το ΑζερμπαúτζÜν, η Ρωσßα, η Ουκρανßα και η Ρουμανßα. Η επßδραση της εσωτερικÞς πολιτικÞς αστÜθειας στη γεωπολιτικÞ κατÜσταση στην περιοχÞ της Μ. θÜλασσας φαßνεται καθαρÜ απü το παρÜδειγμα της Ουκρανßας, η οποßα βιþνει σÞμερα τη βαθýτερη πολιτικÞ κρßση της την τελευταßα δεκαετßα.

Ενεργειακοß πüροι

Τρßτον, η παγκοσμιοποßηση Ýκανε τα üρια της περιοχÞς της Μ. θÜλασσας λιγüτερο διακριτÜ, και τα διεýρυνε, ενþ προσÝλκυσε στα θÝματα που την αφοροýν μη περιφερειακοýς και μη κρατικοýς παρÜγοντες, üπως πολυεθνικÝς εταιρßες, εθνικÜ κινÞματα και κοινüτητες προσφýγων. Το αποτÝλεσμα εßναι η Μ. θÜλασσα να συγκαταλÝγεται τþρα στις περιοχÝς υψηλÞς προτεραιüτητας στην παγκüσμια οικονομßα και πολιτικÞ.

Το αντικειμενικü αßτιο αυτÞς της διαδικασßας εßναι η ανακÜλυψη πλοýσιων κοιτασμÜτων υδρογονανθρÜκων στην Κασπßα θÜλασσα, στο ΚαζακστÜν και στην ΚεντρικÞ Ασßα. Το Ýδαφος της περιοχÞς διαπερνÜ σÞμερα Ýνας σημαντικüς διÜδρομος διÝλευσης ενεργειακþν πüρων μεταξý της περιοχÞς της Κασπßας, της Ευρþπης και Üλλων περιοχþν του κüσμου, γεγονüς που επιτρÝπει να γßνει λüγος για τη διαμüρφωση μιας ενιαßας περιοχÞς την οποßα συνθÝτουνΚασπßα και Μαýρη θÜλασσα. Το ΚαζακστÜν, οι χþρες της ΚεντρικÞς Ασßας και η Κßνα, εμπλÝκονται üλο και περισσüτερο στα τεκταινüμενα στη συγκεκριμÝνη περιοχÞ.

ΔιÝλευση αγαθþν

Η διÝλευση αγαθþν κατÝστη για πολλÝς χþρες της περιοχÞς μια απü τις βασικüτερες κινητÞριες δυνÜμεις ανÜπτυξης, σημαντικüτατη πηγÞ σκληροý νομßσματος και παρÜγοντας δημιουργßας σýγχρονων επικοινωνιþν. Ο ανταγωνισμüς ανÜμεσα στις χþρες της περιοχÞς για επενδýσεις και για κατασκευÞ στο Ýδαφüς τους αγωγþν και τερματικþν σταθμþν, üξυνε τη μÜχη για την πρωτοκαθεδρßα. Μια Üλλη σημαντικÞ παρÜμετρος Þταν η Ýξοδος πολλþν περιοχþν απü την παραδοσιακÞ απομüνωση. Σýντομα μετÜ την κατÜρρευση της ΕΣΣΔ, εξαλεßφθηκε το μονοπþλιο της Ρωσßας στη μεταφορÜ ενεργειακþν πüρων απü την περιοχÞ της Κασπßας και την ΚεντρικÞ Ασßα, οι οποßες απÝκτησαν νÝες προσβÜσεις στην Κßνα και στην περιοχÞ της Ασßας και του Ειρηνικοý.

ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ταυτüχρονα με την ανακÜλυψη νÝων πηγþν υδρογονανθρÜκων, αυξÞθηκε κατακüρυφα το ενδιαφÝρον των κορυφαßων διεθνþν μη περιφερειακþν παραγüντων, δηλαδÞ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι ΗΠΑ υποστÞριξαν Ýντονα το αßτημα της Γεωργßας και της Ουκρανßας για Ýνταξη στο ΝΑΤΟ, μια επιδßωξη üμως που αξιολογÞθηκε απü τη Μüσχα σαν σοβαρüτατη απειλÞ για την εθνικÞ της ασφÜλεια. Για την ΑμερικÞ, η περιοχÞ της Μ. θÜλασσας και ο Νüτιος Καýκασος παßζουν επßσης στρατηγικü ρüλο και σε σχÝση με τα συμφÝροντÜ της στην Εγγýς και ΜÝση ΑνατολÞ, με τις στρατιωτικÝς επιχειρÞσεις στο ΑφγανιστÜν και το ΙρÜκ, με την αντιμετþπιση του φονταμενταλιστικοý καθεστþτος στο ΙρÜν. ΣημαντικÜ μετÝβαλε το ισοζýγιο ισχýος στη λεκÜνη της Μ. θÜλασσας η Ýνταξη στο ΝΑΤΟ της Ρουμανßας και Βουλγαρßας.

Επßσης, για πολλÝς χþρες της περιοχÞς εßναι ελκυστικÞ και η μακρινÞ προοπτικÞ της Ýνταξης στην ΕΕ. Εδþ και πολλÜ χρüνια επιχειρεß να γßνει δεκτÞ στην ΕΕ η Τουρκßα. Τον στρατηγικü στüχο της Ýνταξης στην ΕΕ Ýχουν θÝσει η Ουκρανßα και η Μολδαβßα. Η ευρωπαúκÞ διπλωματßα βασßζεται στη χρÞση των οικονομικþν μοχλþν και της «Þπιας ισχýος», υποστηρßζοντας μÝσω των ΜΚΟ τις διαδικασßες εκδημοκρατισμοý, συμμετÝχοντας στη διευθÝτηση των διενÝξεων που σχετßζονται με τα μη αναγνωρισμÝνα κρÜτη. Ωστüσο, η Ρωσßα αντιμετωπßζει με Üκρα επιφυλακτικüτητα την περαιτÝρω διεθνοποßηση των θεμÜτων που αφοροýν τα κρÜτη της περιοχÞς.

ΠολιτικÝς ζυμþσεις

Τα σýνορα της Μ. θÜλασσας εßναι Ýνα προúüν πολιτικþν ζυμþσεων. Η εμφÜνιση τÝτοιων περιοχþν εßναι επßσης αναμφßβολα το αποτÝλεσμα της ενßσχυσης των πολýπλευρων σχÝσεων μεταξý μιας ομÜδας χωρþν που συνορεýουν μεταξý τους Þ τις συνδÝει ο θαλÜσσιος χþρος. Η διαμüρφωση των σχÝσεων συχνÜ προηγεßται της εντατικοποßησηςτου πολιτικοý διαλüγου Þ της εδραßωσης του επßσημου στÜτους της εκÜστοτε περιοχÞς.

ΟΣΕΠ

Εν τω μεταξý, σÞμερα τα üρια της περιοχÞς της Μ. θÜλασσας Ýχουν οριοθετηθεß με τη σýσταση το 1992 του Οργανισμοý ΟικονομικÞς Συνεργασßας του Ευξεßνου Πüντου, ο οποßος περιλαμβÜνει 12 κρÜτη. Ο ΟΣΕΠ δεν Ýνωσε μüνο τις χþρες που Ýχουν Üμεση πρüσβαση στη Μαýρη θÜλασσα, αλλÜ και το ΑζερμπαúτζÜν, την Αρμενßα, τη Μολδαβßα, την Αλβανßα, την ΕλλÜδα και τη Σερβßα. ΠαρÜ τις συγκεκριμÝνες επιτυχßες του ΟΣΕΠ, για τις χþρες που συμπεριλÞφθηκαν σε αυτüν, οι σχÝσεις με τα Ýξωθεν «κÝντρα ισχýος» -προς το παρüν- εßναι κατÜ κανüνα πολý σημαντικüτερες απü τις περιφερειακÝς.