Ç áðåñãßá ôçò La Canadiense êáé ç êáèéÝñùóç ôïõ 8ùñïõ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Τρßτη 5 Νοεμβρßου 2013

http://img223.imageshack.us/img223/8445/canadenca1pk8.jpgΤην περασμÝνη ΚυριακÞ, για πρþτη φορÜ στη χþρα μας, Þταν ανοιχτÜ τα καταστÞματα και για το λüγο αυτü πολλÜ γρÜφτηκαν και πολλÜ ειπþθηκαν. Με αφορμÞ üμως αυτü το γεγονüς σκεφτÞκαμε να ψÜξουμε και να βροýμε πüτε εφαρμüστηκε για πρþτη φορÜ και ποý το 8ωρο, που με τüση μανßα θÝλουν κÜποιοι σÞμερα να καταργÞσουν.

 

Η ιστορßα του 8ωρου

Το 1919, λοιπüν, εßναι χρüνος επαναστατικÞς δραστηριüτητας σε üλη την Ισπανßα. Τüτε Þταν που Ýγιναν απεργßες σε μια σειρÜ πüλεις üπως Σαραγüσα, Λερßδα, Βαρκελþνη, Μαδρßτη, ΒαλÝντσια, Σεβßλλη, Μπανταλüνα, Κüρδοβα, Μοýρθια και αλλοý.

¼λα ξεκßνησαν απü Ýναν χþρο που επρüκειτο να γßνει Ýνα απü τα σýμβολα του ισπανικοý εργατικοý κινÞματος, το καναδικü εργοστÜσιο «La Canadiense» που Þταν το «λαúκü» üνομα της Εταιρßας Ατμοκßνησης, Ηλεκτρικοý και ΕνÝργειας της Βαρκελþνης. Η εταιρßα αυτÞ συγκροτÞθηκε απü ξÝνες οικονομικÝς μονÜδες και κεφÜλαια και Þταν υπεýθυνη για την ηλεκτρικÞ ενÝργεια στη Βαρκελþνη.

Εκεß απü στο υδροηλεκτρικü εργοστÜσιο της Βαρκελþνη, το La Canadiense, ανακοινþνεται μεßωση μισθþν, και μια ομÜδα εργατþν του τμÞματος συντÞρησης απολýεται για πολιτικοýς λüγους. ¸τσι, πυροδοτεßται μßα απü τις πιο επιτυχημÝνες απεργιακÝς δρÜσεις στην ιστορßα. Οι απεργοß ζητοýν αυξÞσεις στους μισθοýς, αναπροσαρμογÞ αμοιβþν και 8ωρη εργασßα.

Η απεργßα εξαπλþνεται με ανÜλογα αιτÞματα και σε Üλλα εργοστÜσια. Καθοδηγεßται απü τη CNT και κατακλýζει ολüκληρη την Βαρκελþνη, με 100.000 εργÜτες να παßρνουν μÝρος συνολικÜ. Γßνονται συλλÞψεις και φυλακßσεις απεργþν.

 

Ποια εßναι η CNT

http://www.fuenterrebollo.com/Gobiernos/cnt/cartel-cnt.jpgΗ CNT εßναι η ΑναρχοσυνδικαλιστικÞ οργÜνωση της Ισπανßας. Ιδρýθηκε το 1910 στη Βαρκελþνη και η βÜση της Þταν απü την καταλανικÞ αναρχοσυνδικαλιστικÞ ομÜδα Labour Solidarity (ΕργατικÞ Αλληλεγγýη) η οποßα εßχε σχηματισθεß δýο χρüνια νωρßτερα. Στο πρþτο της συνÝδριο το 1911 η CNT υιοθÝτησε τον ελευθεριακü κομμουνισμü και κýριο üπλο την γενικÞ απεργßα, κÜτι που εßχε συνÝπεια να τεθεß εκτüς νüμου μÝχρι το 1914. Αν και αρχικÜ Þταν εχθρικÞ απÝναντι στο σοσιαλιστικü συνδικÜτο της UGT απü το 1916 ξεκßνησε μια πολιτικÞ προσÝγγισης, η οποßα εßχε σαν αποτÝλεσμα την μεγÜλη γενικÞ απεργßα του 1917.

Το 1919, ο αριθμüς των μελþν της CNT ανερχüταν σε 755.000 (üπως ανακοινþθηκε σε Ýνα συνÝδριü της στη Μαδρßτη τον ßδιο χρüνο), ενþ την ßδια στιγμÞ η σοσιαλιστικÞ εργατικÞ συνομοσπονδßα UGT εßχε 208.000 μÝλη. ΔηλαδÞ σχεδüν το 10% των Ισπανþν τüτε Þταν μÝλη της CNT.

 

Η εξÝλιξη της απεργßας

ΜετÜ τις απολýσεις των 8 εργατþν, στις αρχÝς ΦλεβÜρη 1919, στις 5 του μÞνα 140 εργÜτες του τμÞματος κατÝβηκαν σε απεργßα και 3 μÝρες αργüτερα ενþθηκε μαζß τους η συντριπτικÞ πλειοψηφßα των εργατþν üλου του εργοστασßου. Την ßδια στιγμÞ, οι εργÜτες ενüς Üλλου παρüμοιου εργοστασßου σε Üλλη τοποθεσßα της Βαρκελþνης Ýκαναν καθιστικÞ διαμαρτυρßα, ενþ στις 17 του μÞνα, κατÝβηκε σε απεργßα το 80% των εργατþν στη βιομηχανßα ιματισμοý σε αλληλεγγýη προς τους συναδÝλφους τους.

Οι εργÜτες του ιματισμοý κατÝβασαν και Üλλα αιτÞματα üπως αναγνþριση του συνδικÜτου τους και θεσμοθÝτηση του 8ωρου. Σε λßγο οι εργÜτες üλων των Üλλων εργοστασßων ηλεκτρικþν ειδþν σε üλη την πüλη κατÝβηκαν και αυτοß σε απεργßα με τα ßδια αιτÞματα και επßσης αýξηση μισθþν. Στις 2 του μÞνα κηρýχτηκα γενικÞ απεργßα των εργατþν στον ηλεκτρισμü, κÜτι που οδÞγησε σε πλÞρη σχεδüν ακινητοποßηση της πüλης αλλÜ και μÝρους της Καταλονßας.

 

Η αντßδραση της εξουσßας

http://www.cgtinformatica.org/sites/default/files/Huelga.jpgΦοβοýμενος το αυξανüμενο απεργιακü κßνημα, ο γενικüς διοικητÞς της πüλης κÞρυξε στρατιωτικü νüμο, οι αρχÝς κÞρυξαν την πüλη σε κατÜσταση Ýκτακτης ανÜγκης, ενþ σε μια προσπÜθεια να σπÜσουν την απεργßα επιστρÜτευσαν τους απεργοýς. ΑλλÜ üλα αυτÜ αγνοÞθηκαν, φυσικÜ, απü την εργατικÞ τÜξη, ενþ οι τυπογρÜφοι αρνÞθηκαν να τυπþσουν οποιαδÞποτε κυβερνητικÞ Þ Üλλη διαταγÞ Þ οτιδÞποτε αρνητικü για τους απεργοýς. Ακολοýθησαν και οι εργαζüμενοι των σιδηροδρüμων και των τραμ που κατÝβηκαν και αυτοß σε απεργßα.

Με βÜση τον στρατιωτικü νüμο, συνελÞφθησαν περßπου 3.000 απεργοß και ανÜμεσÜ τους σχεδüν ολüκληρη η τοπικÞ ηγεσßα της CNT. ΑλλÜ οι αρχÝς της πüλης εßχαν περιÝλθει σε κατÜσταση πανικοý και η οικονομικÞ κατÜσταση σε üλη σχεδüν την Καταλονßα Üρχισε να χειροτερεýει γιατß δεν ικανοποιοýνταν τα αιτÞματα των απεργþν. Στις 15 και 16 ΜÜρτη 1919, Üρχισαν διαπραγματεýσεις ανÜμεσα στη CNT και τις αρχÝς. Ο Salvador Segui, περιφερειακüς γραμματÝας της CNT, απαßτησε το 8ωρο, την αναγνþριση των συνδικÜτων και την επαναπρüσληψη üλων των απολυμÝνων και κÜλεσε σε γενικÞ απεργßα μιας βδομÜδας, απü τις 24 ΜÜρτη Ýως την 1η Απρßλη.

 

Η καθιÝρωση του 8ωρου

http://3.bp.blogspot.com/-9ZJOBs1ZkYA/UJjxf_lB3tI/AAAAAAAAHwE/BDUFmf0WuTk/s1600/Snap6.jpgΤελικÜ, στις 20 Μαρτßου 1919, μετÜ απü σκληρü αγþνα, οι απεργοß υποχρεþνουν τη εργοδοσßα της «LaCanadiense» να αποδεχθεß τα αιτÞματÜ τους, δηλαδÞ αυξÞσεις μισθþν και μεßωση της εργÜσιμης μÝρας στις 8 þρες. Οι εργαζüμενοι επιστρÝφουν στην εργασßα τους..

ΑλλÜ üμως, σε Üλλα εργοστÜσια üπως Bosch και Martinez Anido, η εργοδοσßα αρνεßται να απελευθερþσει üσους εßχαν καταδικαστεß κÜτω απü το στρατιωτικü νüμο και στις 24 Μαρτßου Ýγινε νÝα απεργßα, üχι μüνο στη «LaCanadiense», αλλÜ και σε Üλλα εργοστÜσια της Βαρκελþνης.

Κηρýσσεται ξανÜ στρατιωτικüς νüμος και στρατιωτικÜ σþματα διασχßζουν τους δρüμους της πüλης, ανοßγοντας ακüμα και πυρ σε κÜθε ýποπτη κßνηση. Ξεσποýν απεργßες αλληλεγγýης στη Λερßδα, τη Μαδρßτη, την Κοροýνια, τη ΒαλÝντσια, και αλλοý. ΑλλÜ και οι στρατιωτικοß δεν υποχωροýν και αναγκÜζουν τον κυβερνÞτη και τον επικεφαλÞς της αστυνομßας να φýγουν απü τη Βαρκελþνη. Οι απεργοß μÝνουν αμετακßνητοι στις θÝσεις και τα αιτÞματÜ τους μÝχρι που στις 3 Απριλßου, η κυβÝρνηση δημοσιεýει Ýνα διÜταγμα με το οποßο καθιερþνεται η εργÜσιμη ημÝρα 8 ωρþν σε üλο το κρÜτος απü τον Οκτþβριο του ßδιου χρüνου. Η απεργßα τερματßζεται στις 14 Απριλßου 1919 με νßκη των απεργþν.