¸ôóé ãéüñôáæáí óôçí Êáôï÷Þ ôçí 28ç Ïêôùâñßïõ

του ΤÜκη ΚατσιμÜρδου απü το ethnos.gr

ΚυριακÞ 27 Οκτωβρßου 2013

¸φιπποι Ιταλοß καραμπινιÝροι εφορμοýν στο κÝντρο της
ΑθÞνας εναντßον πατριωτþν - διαδηλωτþν.

¸χει τεθεß πολλÝς φορÝς τα τελευταßα χρüνια το ερþτημα γιατß η ΕλλÜδα εßναι η μüνη ευρωπαúκÞ χþρα, με εξαßρεση χþρες τις πρþην Γιουγκοσλαβßας, που γιορτÜζει την Ýναρξη κι üχι τη λÞξη του Β' Παγκοσμßου ΠολÝμου;

Γιατß εθνικÞ επÝτειος Ýχει ανακηρυχθεß η 28η Οκτωβρßου 1940 κι üχι 12η Οκτωβρßου (απελευθÝρωση της ΑθÞνας) εßτε η 18η Οκτωβρßου 1944 (Ýλευση εξüριστης κυβÝρνησης ΕθνικÞς Ενþσεως) εßτε πολý περισσüτερο η 9η ΜαÀου 1945 (μÝρα αντιφασιστικÞς νßκης); ΥπÜρχει Ýνας κýκλος κλασικþν απαντÞσεων που δßνουν οι ιστορικοß:

ΑμÝσως μετÜ την απελευθÝρωση ακολοýθησαν τα ΔεκεμβριανÜ, η ΒÜρκιζα, ο ακÞρυκτος και, τελικÜ, ο ßδιος ο εμφýλιος πüλεμος. Η χþρα δεν χÜρηκε την απελευθÝρωση, δεν ξημÝρωσαν καλýτερες μÝρες...

  • Σε αντßθεση με την κατÜσταση που διαμορφþθηκε μετÜ την απελευθÝρωση, η 28η Οκτωβρßου συμβüλιζε την πλÞρη σýμπνοια και ενüτητα. ΕπομÝνως, δεν πρÝπει να εκπλÞσσει η ανακÞρυξÞ της σ' εθνικÞ επÝτειο...
  • Η ημερομηνßα σηματοδοτοýσε την Ýναρξη της ελληνικÞς νßκης (επß του ιταλικοý φασισμοý). Μια νßκη, μÜλιστα, που υπερÝβαινε τα εθνικÜ üρια, καθþς εντασσüταν στο πανευρωπαúκü και παγκüσμιο πλαßσιο του αντιφασιστικοý αγþνα. Μποροýσε να συμβολßζει καλýτερα τον αγþνα για λευτεριÜ, ανεξαρτησßα και δημοκρατßα. ΑνεξαρτÞτως του διαφορετικοý περιεχομÝνου που προσλÜμβανε η μÝρα στους εσωτερικοýς πολιτικοýς ανταγωνισμοýς και της εργαλειακÞς χρÞσης της...

 

Η ελληνικÞ συνÞθεια

Μαζß μ' αυτÝς Ýχουν δοθεß και δßδονται κατÜ καιροýς κι ορισμÝνες Üλλες συμπληρωματικÝς απαντÞσεις. ¼πως για παρÜδειγμα:

  • Η νßκη επß του ιταλικοý φασισμοý Þταν «ελληνικü Ýργο» το 1940-41. Σε αντßθεση με τη συντριβÞ του ναζισμοý το 1945, üπου η ΕλλÜδα δεν συμμετεßχε Üμεσα και στρατιωτικÜ.
  • Το ΟΧΙ εßχε και «εσωτερικÝς» διαστÜσεις, καθþς συμπýκνωνε την πανεθνικÞ στÜση απÝναντι στους εισβολεßς, αλλÜ και προς το δικτατορικü μεταξικü καθεστþς. Η αντßσταση στον φασισμü Þταν ταυτοχρüνως και θÝληση για δημοκρατικÞ πορεßα της χþρας.
  • Η ΕλλÜδα Ýχει παρÜδοση στην ανακÞρυξη εθνικþν επετεßων στο ξεκßνημα κι üχι στο τÝλος των γεγονüτων που τις συγκροτοýν. Λüγου χÜρη η 25η Μαρτßου 1821, η 3η Σεπτεμβρßου 1843 (εθνικÞ γιορτÞ κι αυτÞ τον 19ο αιþνα) κ.Ü.

ºσως, üμως, η πληρÝστερη βρßσκεται στην ιστορικüτητα της επετεßου. Πþς δηλαδÞ Üρχισε να γιορτÜζεται, πþς καθιερþθηκε και συνδÝθηκε ως συνÝχεια της 25ης Μαρτßου, με την Αντßσταση στους κατακτητÝς και τους διαχρονικοýς αγþνες για ελευθερßα.

Θεσπßστηκε μ' Ýνα απü τα πρþτα κυβερνητικÜ διατÜγματα μßα βδομÜδα μετÜ την Ýλευση της κυβÝρνησης ΠαπανδρÝου (24 Οκτωβρßου 1944). Δεν επιβλÞθηκε με τον νüμο εκεßνον, αλλÜ αυτüς Þρθε για να επικυρþσει μια επετειακÞ «παρÜδοση» που εßχε Þδη δημιουργηθεß.

 

Το διÜγγελμα

¸τσι, στο διÜγγελμÜ του για την πρþτη μετακατοχικÞ επÝτειο το 1944 ο πρωθυπουργüς διακÞρυσσε: «Ελεýθεροι πανηγυρßζομεν την τετÜρτην επÝτειον της 28ης Οκτωβρßου. Η ΚυβÝρνησις την αναγüρευσεν ΕθνικÞν ΕορτÞν, ομüτιμον προς την 25ην Μαρτßου 1821. Διüτι ανÜλογος υπÞρξεν η δοκιμασßα και η δüξα του ¸θνους... ¸κτατε ο λαüς εβυθßσθη εις τα ανεßπωτα δεινÜ της δουλεßας, αλλÜ η ψυχÞ του Ýμεινε αδοýλωτος και εξηκολοýθησε τον αγþνα...»

¹ταν μια επÝτειος που ξεπÞδησε απü «τα κÜτω» στα χρüνια της ΚατοχÞς. ΚατακτÞθηκε με πατριωτικοýς αγþνες και αßμα στα χρüνια της ΚατοχÞς. Σημειωνüταν με διαδηλþσεις, αντικατοχικÝς διαμαρτυρßες και πολýμορφες εκδηλþσεις απü τον πρþτο χρüνο της υποδοýλωσης στους Γερμανο- ιταλο-βοýλγαρους (1941), μÝχρι και την αποχþρηση των ναζß (1944).

 

ΣÜλπισμα απü το ΕΑΜ

  • Η πρþτη αναφορÜ για τον πρþτο γιορτασμü της 28ης Οκτωβρßου γßνεται απü το νεογÝννητο ΕΑΜ (εßχε ιδρυθεß στις 27 Σεπτεμβρßου 1941), που θ' αναδειχτεß γρÞγορα σε ψυχÞ του εθνικοαπελευθερωτικοý αγþνα. Στην ιδρυτικÞ προκÞρυξÞ του (10 Οκτωβρßου), με την οποßα καλοýσε τον λαü, τα κüμματα, τις οργανþσεις στην πÜλη για επιβßωση, λευτεριÜ και κατοχýρωση της λαúκÞς κυριαρχßας, ο αγωνιστικüς εορτασμüς της επετεßου κατÝχει εξÝχουσα θÝση:
  • «Στις 28 Οκτωβρßου με κÜθε εßδους εκδÞλωση, αγωνιστεßτε για το εθνικü ξεκßνημα. Το ΕΑΜ ορßζει σýγχρονα για ÝμβλημÜ του το ηρωικü ΤΣΑΡΟΥΧΙ. Το ΤΣΑΡΟΥΧΙ εßναι το ελληνικü «V» (σÞμα της νßκης). Tο Εθνικü Απελευθερωτικü ΜÝτωπο καλεß üλους τους ¸λληνες και Ελληνßδες στις 28 Οκτωβρßου στο σπßτι τους, στον τüπο της δουλειÜς τους, στο καφενεßο, στο τραμ, στον κινηματογρÜφο, στο θÝατρο να χαιρετισθοýν με τις λÝξεις ΤΣΑΡΟΥΧΙ - ΕΑΜ. Απ' Üκρη σ' Üκρη στην ΕλλÜδα μας δýο λÝξεις πρÝπει ν' αντηχÞσουν...»

 

1941 - Με το σýνθημα «ΑÝρα» χιλιÜδες πατριþτες σπεýδουν στο Σýνταγμα

Με τη σημαßα μπροστÜ στην κατοχικÞ ΑθÞνα. ΠολλÝς φορÝς Üλλαξε χÝρια, αλλÜ πÜντα βρισκüταν στην κεφαλÞ (η φωτογραφßα απü τον εορτασμü της 25ης Μαρτßου 1943).

Με τη σημαßα μπροστÜ στην κατοχικÞ ΑθÞνα. ΠολλÝς φορÝς Üλλαξε χÝρια, αλλÜ πÜντα βρισκüταν στην κεφαλÞ (η φωτογραφßα απü τον εορτασμü της 25ης Μαρτßου 1943).

Η κυβÝρνηση των δωσßλογων παßρνει προληπτικÜ κατασταλτικÜ και τρομοκρατικÜ μÝτρα για να εμποδßσει τον πρþτο εορτασμü της 28ης Οκτωβρßου. Απαγορεýει τις εκδηλþσεις, με ποινÞ επιτüπου εκτÝλεσης! Απü την παραμονÞ περßπολοι των Ιταλþν καραμπινιÝρων βρßσκονται στα κεντρικÜ σημεßα τις πρωτεýουσας.

Ιδιαßτερα μÝτρα εξαγγÝλλονται για φοιτητÝς και μαθητÝς. Η προσÝλευσÞ τους στους χþρους διδασκαλßας εßναι υποχρεωτικÞ εκεßνη την Τρßτη. Πρüκειται για απαγüρευση που, τελικÜ, θα διευκολýνει, αφοý σε πολλÝς περιπτþσεις οι αßθουσες μετατρÝπονται σε χþρους εθνικþν συγκεντρþσεων. ¼πως στο πανεπιστÞμιο (μÝσα στο κτßριο και το προαýλιο), üπου ανÜμεσα στις Üλλες εκδηλþσεις ο κατοπινüς Πρüεδρος της Δημοκρατßας εκφþνησε πατριωτικü λüγο, που Þταν και η αιτßα της απüλυσÞς του.

Αργüτερα πολλοß θα θυμοýνται üτι τüτε πÞραν «το βÜπτισμα του αγþνα». ΓρÜψανε στους πßνακες τα πρþτα τους συνθÞματα: «28 Οχτþβρη '40 ΑΛΒΑΝΙΑ - 28 Οχτþβρη 1941 ΑΠΟΧΗ»...

Τη νýχτα 27 προς 28 Οκτωβρßου, ψηλÜ στον Υμηττü Üναψαν φωτιÝς και μÝσα στο σκοτÜδι Ýλαμψε η ιστορικÞ ημερομηνßα «28 Οκτþβρη 1940» με την υπογραφÞ του ΕΑΜ. Ο Θ. ΧατζÞς, κατοπινÜ γραμματÝας του Μετþπου, γρÜφει üτι το ΕΑΜ εßχε καλÝσει τους Αθηναßους την ημÝρα της επετεßου το πρωß να μεßνουν στα σπßτια τους και το μεσημÝρι να ξεχυθοýν στους δρüμους και στους τüπους των συγκεντρþσεων που εßχαν καθοριστεß, με φανερÜ τα εθνικÜ χρþματα στην περιβολÞ τους.

Οι προσυγκεντρþσεις

Την πιο πλÞρη καταγραφÞ για τις εκδηλþσεις Ýχει αφÞσει ο Γ. Τρικαλινüς, φοιτητÞς τüτε και στÝλεχος της ΟΚΝΕ (ΟργÜνωση Κομμουνιστικþν Νεολαιþν ΕλλÜδας), η οποßα και πρωτοστατεß στην προετοιμασßα του εορτασμοý (χειρüγραφες προκηρýξεις, συνθÞματα στους τοßχους, ομιλßες, αλλÜ και τα χωνιÜ-τηλεβüες που πρωτακοýγονται τüτε):

Η διαδÞλωση επß τροχÜδην στο κÝντρο της κατοχικÞς ΑθÞνας. Οι «αστραπιαßες» συγκεντρþσεις και οι ολιγüλεπτες πατριωτικÝς ομιλßες Þταν κýρια χαρακτηριστικÜ των εθνικþν εορτασμþν της περιüδου.

Η διαδÞλωση επß τροχÜδην στο κÝντρο της κατοχικÞς ΑθÞνας. Οι «αστραπιαßες» συγκεντρþσεις και οι ολιγüλεπτες πατριωτικÝς ομιλßες Þταν κýρια χαρακτηριστικÜ των εθνικþν εορτασμþν της περιüδου.

 «Τüποι προσυγκÝντρωσης εßχαν καθοριστεß διÜφοροι χþροι γýρω απü την πλατεßα ΣυντÜγματος, üπου θα γινüταν η κεντρικÞ εκδÞλωση. Κι αυτÞ εßχε οριστεß στις 11... Απü πολý νωρßς Üρχισαν να καταφθÜνουν οι πρþτες ομÜδες φοιτητþν μαζß με εργÜτες, μαθητÝς και Üλλους εργαζüμενους. Με νοÞματα γßνονταν οι συνεννοÞσεις και Ýπειτα σκορποýσαν απü εδþ και απü κει για μη γßνονται αντιληπτοß απü τα ελληνüφωνα üργανα των κατακτητþν και τα ιταλικÜ περßπολα. Την καθορισμÝνη στιγμÞ Ýνα σφýριγμα και μια φωνÞ «πατριþτες» Ýκανε üλες τις σκüρπιες παρÝες να συγκεντρωθοýν γýρω απü Ýναν ομιλητÞ, που σηκωμÝνος στα χÝρια Ýλεγε δυο λüγια για τις 28 του Οκτþβρη και καλοýσε να πÜνε ομαδικÜ στον ¶γνωστο Στρατιþτη...

Στις 11 ακριβþς Ýβλεπες να καταφθÜνουν οι φÜλαγγες απü διÜφορους τüπους προσυγκÝντρωσης με τις ελληνικÝς σημαßες μπροστÜ... ΧιλιÜδες και χιλιÜδες εßχαν πλημμυρßσει την πλατεßα ΣυντÜγματος... .».

ΚατατÝθηκαν στεφÜνια, λουλοýδια απü πολßτες οργανωμÝνους σε διÜφορες αντιστασιακÝς οργανþσεις, ακοýστηκαν συνθÞματα για τη λευτεριÜ και την ανεξαρτησßα της ΕλλÜδας κι Ýγιναν ολιγüλεπτες ομιλßες.

ΑρκετÝς μαρτυρßες συγκλßνουν στο üτι οι συγκεντρωμÝνοι μπορεß να Ýφταναν τις 5.000. Οι δυνÜμεις κατοχÞς, που βρÝθηκαν εκεß, δεν τüλμησαν να επÝμβουν, περιμÝνοντας ενισχýσεις. ¼ταν Ýφτασαν στην πλατεßα οι Ýφιπποι Ιταλοß, οι διαδηλωτÝς τους υποδÝχονταν με το σýνθημα «ΑΕΡΑ», παραπÝμποντας στα ελληνικÜ κατορθþματα του προηγοýμενου χρüνου.

Στις οδομαχßες, που ακολοýθησαν, πολλοß τραυματßστηκαν και ποδοπατÞθηκαν, πριν οι συγκεντρωμÝνοι διαλυθοýν στους γýρω δρüμους. ¸τσι, ο αθηναúκüς λαüς κÝρδισε μια μεγÜλη μÜχη και Üρχισε να γρÜφει το Ýπος της ΕθνικÞς Αντßστασης.

 

1942-43 - ¸νας «λαüς τρελüς» στους δρüμους της ΑθÞναςΗ δεýτερη επÝτειος της 28ης Οκτωβρßου θα βρει δρüμους πλημμυρισμÝνους «απü λαü τρελü», üπως θα τον χαρακτηρßσει ο Δ. ΨαθÜς θÝλοντας να υμνÞσει το πατριωτικü φρüνημα. Την ßδια στιγμÞ τα üπλα της Αντßστασης θα βροντοýν στα ορεινÜ και στο ΚρικÝλι Ευρυτανßας ο ¶ρης θα σημειþνει την πρþτη νßκη αντÜρτικου σþματος στην κατεχüμενη Ευρþπη. ¸χουν προηγηθεß εκκλÞσεις απü πατριωτικÝς οργανþσεις που καλοýσαν τον λαü «να μην ξεχνÜ τα παιδιÜ του που πρüσφεραν τη ζωÞ τους στα αλβανικÜ βουνÜ?»

Να διαδηλþσει «ενÜντια στις σφαγÝς, τους τουφεκισμοýς, στην αλληλεγγýη ευθýνη και την αρπαγÞ των ομÞρων». ΑλλÜ και να ζητÞσει «ν´ αυξηθεß η μερßδα του ψωμιοý, να δοθοýν τρüφιμα...» Η πλατεßα ΣυντÜγματος εßναι ο τüπος üπου θα συγκεντρωθοýν λßγο πριν απü το μεσημÝρι χιλιÜδες πατριþτες για να διαδηλþσουν, με πρüσκληση κυρßως του ΕΑΜ, της ΠΕΑΝ αλλÜ κι Üλλων οργανþσεων.

Με μικρÝς προσυγκεντρþσεις σε διÜφορα σημεßα της ΑθÞνας σχηματßζονται τρεις φÜλαγγες, βαδßζουν μ' ελληνικÝς σημαßες μπροστÜ συγκλßνοντας προς την πλατεßα. Οι καραμπινιÝροι που Ýχουν αναλÜβει «την τÞρηση της τÜξης» αιφνιδιÜζονται αρχικþς και δεν αντιδροýν. Καθþς κατατßθενται στεφÜνια με ζητωκραυγÝς για τη λευτεριÜ Ýφιπποι Ιταλοß ορμοýν εναντßον των συγκεντρωμÝνων. Πολλοß αντιστÝκονται και γßνονται συμπλοκÝς στον χþρο και τους γýρω δρüμους. Οι εκδηλþσεις δεν περιορßζονται στην πλατεßα. Το διÞμερο 28-29 Οκτωβρßου σε πολλÜ μÝρη υψþνονται σημαßες, μοιρÜζονται Þ τοιχοκολλοýνται πατριωτικÝς προκηρýξεις και γρÜφονται αντιφασιστικÜ συνθÞματα.

«ΘÜνατος στους προδüτες»

ΠατριωτικÝς εκδηλþσεις, με τη μορφÞ μικρþν διαδηλþσεων που συγκροτοýνταν ξαφνικÜ και διαλýονταν γρÞγορα, Ýγιναν επßσης στους δρüμους του ΠειραιÜ και Üλλων πüλεων. Για πρþτη φορÜ το 1942 αντηχοýν στους δρüμους εκτüς απü τον Εθνικü ¾μνο κι Üλλα τραγοýδια εμπνευσμÝνα απü την ΕθνικÞ Αντßσταση. Η επÝτειος το 1943 θα τιμηθεß με φüντο τον Ýνοπλο εθνικοαπελευθερωτικü αγþνα που Ýχει φουντþσει.

Στις απελευθερωμÝνες περιοχÝς, üπως στη Λαφßνα Πιερßων üπου γßνεται το παμμακεδονικü συνÝδριο του ΕΑΜ, χιλιÜδες θα τιμÞσουν τη μÝρα. Στην κατεχüμενη ΑθÞνα, üπου τους Ιταλοýς Ýχουν διαδεχθεß οι Γερμανοß για την τÞρηση της τÜξης, συγκροτοýνται διαδηλþσεις. Οι ανÜπηροι του Ελληνοúταλικοý ΠολÝμου πρωτοστατοýν στις πατριωτικÝς εκδηλþσεις. Σýμφωνα με τις παρÜνομες εφημερßδες «θÜνατος στους προδüτες Þταν η κραυγÞ που αντηχοýσε στην ΑθÞνα...

Σε üλες τις συνοικßες Ýγιναν ογκωδÝστατες συγκεντρþσεις» με συνθÞματα υπÝρ του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και την εθνικÞ ενüτητα. ΧαρακτηριστικÞ εßναι η μαρτυρßα του Ηλßα ΒενÝζη για τον εορτασμü στο κτßριο της ΕθνικÞς ΤρÜπεζας (πλατεßα ΚοτζιÜ). ΚατÝφθασαν üμως οι Γερμανοß, ανÜγκασαν üσους συμμετεßχαν να σταθοýν με τα χÝρια ψηλÜ μÝχρι το βρÜδυ. ΣυνÝλαβαν εßκοσι πατριþτες. Μερικοß απ´ αυτοýς δεν θα ξαναδοýν τους συναδÝλφους και τις οικογÝνειÝς τους.

 

1944 - ΠαλλαúκÞ συμμετοχÞ στον πρþτο ελεýθερο εορτασμü

Χαρακτικü του ΤÜσσου με θÝμα τις αντικατοχικÝς πορεßες.

Χαρακτικü του ΤÜσσου με θÝμα τις αντικατοχικÝς πορεßες.

Ο εορτασμüς της πρþτης ελεýθερης επετεßου το 1944 εßναι μοναδικüς στην ιστορßα μας. Εßναι παλλαúκüς, ενωτικüς και τßποτα απ’  αυτÜ που θα σκιÜζουν τους κατοπινοýς δεν παρατηρεßται. Η «λαοκρατßα» εßναι αßτημα και στüχος, που εξακολουθεß να προβÜλλει και ο πρωθυπουργüς Γ. ΠαπανδρÝου. ΕκατοντÜδες χιλιÜδες λαοý παρελαýνουν παρÜ τη βροχÞ εκεßνο το ΣÜββατο. ΔεκÜδες εκδηλþσεις οργανþνονται στις συνοικßες. Στη δοξολογßα, στις καταθÝσεις στεφανιþν, στη στρατιωτικÞ παρÝλαση, στις ομιλßες συμμετÝχουν επισÞμως üλοι. Απü το ΕΑΜ και τις Üλλες αντιστασιακÝς οργανþσεις Ýως τον ΕΛΑΣ και τις στρατιωτικÝς δυνÜμεις που Ýχουν Ýλθει απü τη Μ. ΑνατολÞ.

Λüχος του Ναυτικοý και του κυβερνητικοý στρατοý, μαζß με γενειοφüρους του ΕΛΑΣ αποδßδουν τιμÝς. Στην εξÝδρα των επισÞμων αντιπροσωπεýονται üλες οι δυνÜμεις. Δßπλα στους ¶γγλους στρατηγοýς και ναυÜρχους βρßσκεται ο στρατηγüς του ΕΛΑΣ Στ. ΣαρÜφης. ΧαρακτηριστικÞ εßναι η εκτßμηση του ΚΚΕ για την «ανθρωποθÜλασσα που κατÝκλυσε τα πÜντα». Ο λαüς «διατρÜνωσε την πßστη του στην υπüθεση της εθνικÞς ενüτητας, την αφοσßωσÞ του στην εθνικÞ κυβÝρνηση, την προσÞλωσÞ του στον αγþνα των συμμÜχων ßσαμε την τελικÞ νßκη?» Παρüμοιες Þταν και οι δηλþσεις του πρωθυπουργοý και των Üλλων αξιωματοýχων. Η σýμπνοια Þταν παρüμοια με εκεßνη της 28ης Οκτωβρßου 1940.

 

Συλλογικü το «ΟΧΙ».

¼λη αυτÞν την περßοδο εντυπωσιακÞ εßναι η απουσßα και η οποιαδÞποτε αναφορÜ στον Ι. ΜεταξÜ, ενþ δεν απουσιÜζουν οι καταγγελßες για το δικτατορικü καθεστþς της 4ης Αυγοýστου. Το ΟΧΙ εßναι αυτονüητα «συλλογικü». Θεωρεßται δεδομÝνο üτι το Ýπος το Ýγραψε ο λαüς και τα στρατευμÝνα παιδιÜ του. Η προσωποποßηση στον ΜεταξÜ, τον βασιλιÜ κλπ. εßναι μεταγενÝστερη «κατασκευÞ». Κυρßως μετÜ την επÜνοδο του Γεωργßου Β. Η επÝτειος του 1944 Þταν η τελευταßα που γιορτÜστηκε απ´ üλους σ´ Ýνα κοινü πλαßσιο στüχων παρÜ τις διαφαινüμενες απü τüτε διαφορÝς. Απü την επüμενη χρονιÜ üλα σχεδüν αλλÜζουν. Ο διχασμüς και οι διαφορετικÝς νοηματοδοτÞσεις της 28ης Οκτωβρßου 1940 θα εßναι ο κανüνας...