Ôá åðáããÝëìáôá ðïõ ÷Üíïíôáé êáé áõôÜ ðïõ ãåííéïýíôáé

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Τρßτη 22 Οκτωβρßου 2013

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTik16xIj303ItmQfkLEGD-XT7IyHsHl5TTdji3DR90vvqhK_ybKgΛßστα με τα 100 νÝα επαγγÝλματα του μÝλλοντος και τα αντßστοιχα 30 που θα πÜψουν να υφßστανται, ετοßμασαν στη ΣχολÞ Διοßκησης της Μüσχας, στο Σκüλκοβο.

ΜετÜ το 2020, στα περιττÜ επαγγÝλματα θα συμπεριληφθοýν οι θυρωροß και επιστÜτες, οι εργοδηγοß, ανθρακωρýχοι, δημοσιογρÜφοι, λογιστÝς, συμβολαιογρÜφοι, φαρμακοποιοß, νομικοß σýμβουλοι, ακüμη και οι τροχονüμοι.

Το επÜγγελμα του τεχνικοý ανελκυστÞρων, του ταχυδρüμου και του ρÜφτη θα εκλεßψουν μÝσα στα επüμενα χρüνια. Απü την Üλλη, στα πιο δημοφιλÞ επαγγÝλματα θα εßναι του αγρüτη πüλεως και του ειδικοý στην κατασκευÞ σýγχρονων τεχνητþν μελþν και ορθοπεδικþν βοηθημÜτων.

Η ΣχολÞ Διοßκησης της Μüσχας στο Σκüλκοβο, αξιολογþντας τις κοινωνικÝς και οικονομικÝς εξελßξεις, συνÝταξε τον δικü της κατÜλογο με τα 100 νÝα επαγγÝλματα, καθþς και τα 30 επαγγÝλματα που θα εξαφανιστοýν, λüγω της αυτοματοποßησης. Οι συντÜκτες του, καλοýν τους ενδιαφερüμενους να πÜψουν να κοπιÜζουν στις οικονομικÝς και νομικÝς ειδικüτητες, καθþς πολλÜ απü τα δημοφιλÞ σÞμερα επαγγÝλματα δεν θα Ýχουν ζÞτηση μüλις σε 10 χρüνια απü τþρα και η δομÞ της αγορÜς εργασßας θα αλλÜξει.

¸να απü τα σημαντικüτερα θÝματα, ωστüσο, εßναι η σχÝση εκπαßδευσης και αγορÜς εργασßας, σημειþνει ο καθηγητÞς της ΣχολÞς, ΠÜβελ ΛουξÜ. «Οι εργοδüτες -αναφÝρει- αναζητοýν ειδικοýς, λαμβÜνοντας υπüψη τις νÝες ανÜγκες τους. Στην αρχÞ αντιμετωπßζουν ελλεßψεις σε κÜποια ειδικüτητα και ακολοýθως ψÜχνουν τον ειδικü. Αυτüς ο κýκλος της αναζÞτησης απορροφÜ χρüνο. Ο σκοπüς των επιστημüνων της ΣχολÞς Διοßκησης εßναι να προβλÝψουν τις ανÜγκες της αγορÜς σε ειδικοýς, τα νÝα επαγγÝλματα και να προσδιορßσουν τα καλýτερα ΑΕΙ που μποροýν να προετοιμÜσουν αυτοýς τους ειδικοýς». Για παρÜδειγμα, ο ταχÝως αναπτυσσüμενος κλÜδος της Βιοτεχνολογßας, τον οποßο φÝρνει ως παρÜδειγμα ο ΛουξÜ, ýστερα απü 5-7 χρüνια θα Ýχει μεγÜλη ζÞτηση σε επαγγελματßες που τþρα δεν υπÜρχουν.

Ο ΛουξÜ βεβαιþνει üτι δεν πρüκειται για αφηρημÝνες φαντασιþσεις των ακαδημαúκþν, καθþς η βÜση για τις προγνþσεις εßναι τα επενδυτικÜ πλÜνα και οι στρατηγικÝς των μεγαλýτερων εταιριþν της Ρωσßας. Τα περισσüτερα συμπερÜσματα, üπως αναφÝρει, εξÞχθησαν απü κοινοý με κορυφαßους ειδικοýς των σχετικþν κλÜδων.

 

Οι κýριες τÜσεις

Στον «¶τλαντα των νÝων επαγγελμÜτων», ο οποßος περιλαμβÜνει 19 βασικοýς κλÜδους και τεχνολογικοýς τομεßς (απü την ιατρικÞ και τις βιοτεχνολογßες μÝχρι τις κατασκευÝς και τη βιομηχανßα προúüντων για παιδιÜ), Ýχουν αναλυθεß οι σημαντικüτερες αλλαγÝς και οι νÝες τεχνολογßες οι οποßες θα οδηγÞσουν στην εμφÜνιση νÝων επαγγελμÜτων απü το 2020 και μετÜ. Στην Ýρευνα συμμετεßχαν περßπου 2000 ειδικοß.

ΒÝβαια, το αν θα Ýχουν ζÞτηση αυτÜ τα «νÝα επαγγÝλματα», εξαρτÜται απü το βαθμü επιτυχßας της τεχνολογικÞς ανÜπτυξης στη χþρα και στον κüσμο (χωρßς παγκüσμιους πολÝμους, παγκüσμιες καταστροφÝς, εσκεμμÝνη καθυστÝρηση της ανÜπτυξης τεχνολογιþν). Τα επαγγÝλματα αυτÜ προûποθÝτουν Üλλα πρüτυπα, διαφορετικÜ απü τα σημερινÜ, τα οποßα θα Ýχουν συσταθεß απü το μηδÝν και σε συνδυασμü με την ανÜπτυξη των τεχνολογιþν και της εκπαßδευσης. Η επισημοποßηση ανÜλογων επαγγελμÜτων - üπως και αν εξελιχθεß η ανÜπτυξη της χþρας και του κüσμου - θα επιτρÝψουν τη διατÞρηση και ανÜπτυξη της βιομηχανßας, της υγεßας και των επιστημþν, λÝνε οι επιστÞμονες.

Η Ιρßνα Ντενßσοβα, καθηγÞτρια της ΡωσικÞς ΟικονομικÞς ΣχολÞς και του ΚÝντρου Οικονομικþν και Δημοσιονομικþν Ερευνþν, αναφÝρει με κÜποιο σκεπτικισμü üτι η ιδÝα της πρüγνωσης της ζÞτησης σε αρκετÜ συγκεκριμÝνους τομεßς εμφανßζεται απü καιρü σε καιρü στους κýκλους των ειδικþν και των φορÝων λÞψης αποφÜσεων. ¼πως τονßζει, για να γßνει αυτü, εßναι απαραßτητη η δαπÜνη πüρων για τη συγκÝντρωση περισσüτερων στατιστικþν δεδομÝνων και τη δημιουργßα μοντÝλων πρüγνωσης. ΔεδομÝνου üμως, üτι σÞμερα δεν υπÜρχει καν η βÜση για μια καλÞ πρüγνωση της ανÜπτυξης της χþρας ανÜ κλÜδους, χρειÜζεται ακüμη  να συμπληρωθεß η λßστα σε επαγγÝλματα.

 

Ποια επαγγÝλματα θα εξαφανιστοýν

????? ????????? ?????, ? ????? — ????????Ξεχωριστü κεφÜλαιο της λßστας εßναι αφιερωμÝνο σε 30 επαγγÝλματα τα οποßα εκλεßπουν. Οι συντÜκτες υποστηρßζουν üτι ορισμÝνα απü αυτÜ θα εγκαταλεßψουν την αγορÜ υπü την πßεση των αυτοματοποιημÝνων και ρομποτικþν συστημÜτων. ¸να Üλλο τμÞμα θα χαθεß μαζß με τον ßδιο τον κλÜδο.

Το Σκüλκοβο «καταδßκασε σε θÜνατο» τη βιομηχανßα χαρτοπολτοý και χαρτιοý, τις εκδüσεις, τα αρχεßα και τις βιβλιοθÞκες, καθþς και τα ταχυδρομεßα. ¼πως προβλÝπουν οι ειδικοß, ως το 2020 θα εξαφανιστοýν απü την αγορÜ ο ταξιδιωτικüς πρÜκτορας, ο κειμενογρÜφος, ο ομιλητÞς, ο αρχειοθÝτης, ο ρÜφτης, ο τεχνικüς ανελκυστÞρων, ο ταχυδρüμος, ο πρακτικüς μηχανικüς που χειρßζεται Þ παρακολουθεß κÜποια μηχανÞ. ΜετÜ το 2020, στα περιττÜ επαγγÝλματα θα συμπεριληφθοýν οι θυρωροß και επιστÜτες, οι εργοδηγοß, ανθρακωρýχοι, δημοσιογρÜφοι, λογιστÝς, συμβολαιογρÜφοι, φαρμακοποιοß, νομικοß σýμβουλοι, ακüμη και οι τροχονüμοι.

Μια απü τις βασικÝς αιτßες της εξÜλειψης των επαγγελμÜτων, εßναι η αυτοματοποßηση της διαδικασßας, αλλÜ αυτü δεν μειþνει την απασχüληση, διευκρινßζει ο ΛουξÜ. Ο κüσμος μεταπηδÜ σε Üλλες ειδικüτητες που προûποθÝτουν πιο λεπτÞ φýση εργασßας και οι οποßες προηγουμÝνως δεν υπÞρχαν. Η ικανüτητα εκτÝλεσης μια εργασßας ποικßλης φýσεως, εßναι Ýνα απü τα συγκριτικÜ πλεονεκτÞματα του εργÜτη του μÝλλοντος, θεωροýν οι ερευνητÝς. Για τους καινοτüμους κλÜδους εßναι αναγκαßα η επονομαζüμενη «προσÝγγιση του οικοσυστÞματος», δηλαδÞ η δημιουργßα ομÜδων ειδικþν με αλληλοσυμπληροýμενες αρμοδιüτητες που θα εßναι σε θÝση να σχεδιÜζουν και να προσαρμüζουν νÝα προúüντα, θα προωθοýν τα νÝα προúüντα και θα οργανþνουν τα προγρÜμματα παραγωγÞς τους.

Σε κÜθε περßπτωση, Ýρευνες üπως αυτÞ εßναι πολý χρÞσιμες, θεωρεß η Ντενßσοβα. Πρüκειται για Ýναν μεσοπρüθεσμο προσανατολισμü για üλους, για τους εργοδüτες, το σýστημα εκπαßδευσης, τους γονεßς και τους φοιτητÝς. ΠρÝπει να γßνει κατανοητü üτι ο ¶τλας περιγρÜφει κυρßως το τεχνολογικü σýνορο (Þ τις προσδοκßες μας σχετικÜ με το τεχνολογικü σýνορο μετÜ απü 10-15 χρüνια) και τις σχετικÝς αρμοδιüτητες και τα επαγγÝλματα, καταλÞγει η ειδικüς.

 

Το πλÞρες Üρθρο στη ρωσικÞ, βρßσκεται στην ηλεκτρονικÞ διεýθυνση:

http://www.vedomosti.ru/career/news/15192231/startap-mama-vmesto-pochtalona