Ïé ðñüãïíïé ôùí ×ñõóáõãéôþí óôá ÷ñüíéá ôïõ ìåóïðïëÝìïõ

ΠηγÞ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ÊõñéáêÞ 22 Óåðôåìâñßïõ 2013

Στο Μνημεßο του Αγνωστου Στρατιþτη, μεγÜλοι και παιδιÜ ποζÜρουν με τα λÜβαρα της ΕΕΕ

Στο Μνημεßο του ¶γνωστου Στρατιþτη, μεγÜλοι και παιδιÜ ποζÜρουν με τα λÜβαρα της ΕΕΕ

Πριν απü 80 χρüνια, στις 26 Ιουνßου 1933, μßα δολοφονßα αφυπνßζει τα αντιφασιστικÜ αντανακλαστικÜ στη χþρα μας. Ο λιμενεργÜτης Π. Θωμüπουλος, που εßχε πÝσει χτυπημÝνος απü σφαßρα την προηγοýμενη μÝρα στην οδü ΑθηνÜς, Üφηνε την τελευταßα πνοÞ στο Πολιτικü Νοσοκομεßο. «¸να τερÜστιο κýμα αγανÜκτησης ξεσηκþθηκε» σýμφωνα με εφημερßδες της εποχÞς.

Δεν Þταν η μοναδικÞ δολοφονßα την περßοδο εκεßνη, οýτε κÜποιο μεμονωμÝνο φαινüμενο, με δρÜστες μÝλη οργανωμÝνων φασιστικþν συμμοριþν. ΕιδικÜ της ΕθνικÞς Ενþσεως ΕλλÜδος, που εßχε πßσω της Ýναν μακρý κατÜλογο εγκληματικþν ενεργειþν: απü τον εμπρησμü της εβραúκÞς συνοικßας ΚÜμπελ στη Θεσσαλονßκη (1931) Ýως την αιματηρÞ πορεßα μουσουλινικοý τýπου των «Τριεψιλιτþν» απü την πρωτεýουσα της Μακεδονßας στην ΑθÞνα, που σφραγßστηκε με τη δολοφονßα του Πειραιþτη εργÜτη.

Εßναι η εποχÞ που στην Ιταλßα Ýχει εδραιωθεß ο φασισμüς του Μουσολßνι, ο Χßτλερ βρßσκεται στην καγκελαρßα της Γερμανßας και μüλις Ýχει αυτοκαταργηθεß το ΡÜιχσταγκ, αφοý Ýχει προηγηθεß ο εμπρησμüς του.

Οι Τριεψιλßτες (απü τα αρχικÜ της οργÜνωσης) Þ «χαλυβδüκρανοι» (απü τα κρÜνη που φοροýσαν) εßναι οι κατ εξοχÞν πρüγονοι των σημερινþν χρυσαυγιτþν. ΤηρουμÝνων των αναλογιþν, παρÜ τις ριζικÝς και μη συγκρινüμενες συνθÞκες της ΕλλÜδας του ΜεσοπολÝμου με το σÞμερα, οι ομοιüτητες εßναι εντυπωσιακÝς και ανατριχιαστικÝς.

ΠαρÝλαση Τριεψιλιτþν με τα λÜβαρα και τις σημαßες τους

ΠαρÝλαση Τριεψιλιτþν με τα λÜβαρα και τις σημαßες τους

Η δρÜση της ΧρυσÞς ΑυγÞς, σε συνολικü και ατομικü επßπεδο, παραπÝμπει κατευθεßαν στην πρþτη μαζικÞ ελληνικÞ φασιστικÞ οργÜνωση, üπου συγκαταλÝγεται απü τους σýγχρονους ιστορικοýς η ΕΕΕ. Τüσο ως προς την οργÜνωση «στρατιωτικοý τýπου» üσο και ως προς την «ιδεολογßα» και την πρακτικÞ.

Η φασιστικÞ οργÜνωση ΕΕΕ, που διακÞρυσσε üτι επιδßωκε? να ξεβρωμßσει τον τüπο απü τους σÜπιους πολιτικοýς και τον κοινοβουλευτισμü, απü τους Εβραßους και τους κομμουνιστÝς, απü τους εσωτερικοýς εχθροýς και τους ýποπτους για εθνοπροδοσßα, εßχε εμφανιστεß απü το 1927 στη Θεσσαλονßκη.

Την πρþτη περßοδο της δρÜσης της, ως δÞθεν πατριωτικü σωματεßο, εßχε λßγες εκατοντÜδες μÝλη (γßνεται λüγος για 200), που κινοýνταν στο περιθþριο της πολιτικÞς και κοινωνικÞς ζωÞς. Στο ενεργητικü της εßχε μια σειρÜ απü τραμπουκισμοýς, με αντισημιτικοýς κυρßως στüχους, στοχευμÝνες επιθÝσεις εναντßον συνδικÜτων, συλλüγων κ.λπ. Οι

 πρÜξεις βßας προς το παρüν Ýφταναν Ýως τους τραυματισμοýς και την κατατρομοκρÜτηση των «εχθρþν».

 

ΣτÞριξη απü τις αρχÝς ασφαλεßας

ΚατÜθεση στεφανιþν απü τους Τριεψιλßτες στο μνημεßο του Αγνωστου Στρατιþτη το 1933. Παρüντες Þταν αρκετοß υπουργοß

ΚατÜθεση στεφανιþν απü τους Τριεψιλßτες στο μνημεßο του Αγνωστου Στρατιþτη το 1933. Παρüντες Þταν αρκετοß υπουργοß

Εßχε την ανοχÞ και συχνÜ τη στÞριξη των αρχþν ασφαλεßας, ενþ ενισχυüταν οικονομικÜ απü οικονομικοýς παρÜγοντες και επßσημους Þ ημιεπßσημους φορεßς. Δεν Ýλειπαν και οι πολιτικοß αξιωματοýχοι απü τους ενισχυτÝς Þ συμπαθοýντες.

ΟρισμÝνοι πολιτικοß, μÜλιστα, τüσο του αντιβενιζελικοý - βασιλικοý κüσμου üσο και των ΦιλελευθÝρων, τουλÜχιστον στα πρþτα στÜδια, εßχαν σχÝσεις μαζß τους. Υπολογßζοντας να χειραγωγÞσουν Þ να χρησιμοποιÞσουν την ΕΕΕ.

Δýο χρüνια μετÜ την ßδρυσÞ της η εθνικιστικÞ - φασιστικÞ οργÜνωση ανασυγκροτεßται και περνÜ σε νÝα φÜση.

ΕμπνÝεται απü ευρωπαúκÝς φασιστικÝς ομÜδες, που Þδη ασκοýν κυβερνητικÞ εξουσßα. Με συνθÞματα του τýπου «ΕλλÜς ξýπνα» και «Πατρßς, θρησκεßα, οικογÝνεια», με σýμβολα üπως ο δικÝφαλος αετüς, για να παραπÝμπει σε βυζαντινÜ μεγαλεßα, οργανþνει παραστρατιωτικÜ τα μÝλη της.

Αποτρüπαιο Ýγκλημα στη Θεσσαλονßκη του 1931

 

Ο εμπρησμüς της εβραúκÞς συνοικßας ΚÜμπελ

Δýο νεκροß απü πυροβüλα üπλα και δεκÜδες τραυματßες Þταν ο απολογισμüς απü τον εμπρησμü της εβραúκÞς συνοικßας ΚÜμπελ (στη φωτογραφßα, κÜτοικοι της συνοικßας μετÜ τον εμπρησμü)

Δýο νεκροß απü πυροβüλα üπλα και δεκÜδες τραυματßες Þταν ο απολογισμüς απü τον εμπρησμü της εβραúκÞς συνοικßας ΚÜμπελ (στη φωτογραφßα, κÜτοικοι της συνοικßας μετÜ τον εμπρησμü)

Οι πρüδρομοι των χρυσαυγιτþν φοροýσαν κßτρινα/χακß πουκÜμισα με περιβραχιüνιο της οργÜνωσης, μαýρες μπüτες, χαλýβδινα κρÜνη. Εμφανßζονταν συχνÜ δημοσßως οπλισμÝνοι με κλομπ. Εννοεßται πως δεν Ýλειπαν Üλλα δολοφονικÜ σýνεργα εν κρυπτþ, üπως μαχαßρια και κÜθε εßδους üπλα. Ηταν οργανωμÝνοι στρατιωτικÜ σε τμÞματα και τομεßς. Η μßμηση των γερμανικþν ταγμÜτων εφüδου αλÜ ελληνικÜ Þταν κÜτι παραπÜνω απü εμφανÞς στην πρακτικÞ και τη ρητορικÞ.

Στις συνθÞκες της οικονομικÞς και πολιτικÞς κρßσης της εποχÞς με μαζικÝς δυναμικÝς εμφανßσεις, εθνικüφρονες παρελÜσεις και εξορμÞσεις, κατÜφεραν να βρουν κÜποια απÞχηση και να βγουν σιγÜ σιγÜ απü το περιθþριο. ΜÝχρι το 1931 η βßα θα Ýχει ενταχθεß στο καθημερινü ρεπερτüριο των Τριεψιλιτþν και ασκοýνταν εναντßον Εβραßων, κομμουνιστþν και συνδικÜτων.

Η μεγÜλη καμπÞ στη δρÜση της ΕΕΕ Þταν το 1931. Η βßα εντÜσσεται πια στο καθημερινü ρεπερτüριο και γßνεται μÝσο για την ανÜπτυξÞ της.

Αποκορýφωμα, μετÜ μια σειρÜ δολοφονικÝς επιθÝσεις, Þταν ο εμπρησμüς της εβραúκÞς συνοικßας ΚÜμπελ στη Θεσσαλονßκη.

Στις 29 Ιουλßου εκεßνης της χρονιÜς, ομÜδα μελþν της ΕΕΕ Ýβαλαν φωτιÜ προκαλþντας την ολοσχερÞ καταστροφÞ δεκÜδων παραπηγμÜτων, που υπÞρχαν εκεß (εßχαν «ανεγερθεß» μετÜ την καταστροφικÞ πυρκαγιÜ του 1917). Σε αυτÜ ζοýσαν τüτε περßπου 200 οικογÝνειες φτωχþν βιοπαλαιστþν Εβραßων. Ο απολογισμüς, εκτüς απü τις υλικÝς ζημιÝς, Þταν δýο νεκροß απü πυροβüλα üπλα (ο Ýνας Þταν χριστιανüς φοýρναρης) και δεκÜδες τραυματßες.

ΟρισμÝνοι απü τους υπευθýνους (ανÜμεσÜ τους ο πρüεδρος και ο γραμματÝας της ΕΕΕ Γ. Κοσμßδης και Δ. Χαριτüπουλος, ο «θεωρητικüς» δημοσιογρÜφος της εφημερßδας «Μακεδονßα» Ν. ΦαρδÞς) παραπÝμφθηκαν σε δßκη τον επüμενο χρüνο. Ολοι αθωþθηκαν, ενþ στο μεταξý η ΕΕΕ Ýδρεπε τους καρποýς απü την υιοθÝτηση της φασιστικÞς βßας. Απü 3.000 μÝλη και μßα δεκÜδα παραρτÞματα, πριν απü τον εμπρησμü, Ýφτασε να Ýχει σχεδüν τριπλÜσιο αριθμü μελþν και παραρτημÜτων. Οχι μüνο στη Θεσσαλονßκη, αλλÜ και σε Üλλες μεγÜλες και μικρüτερες πüλεις (ΠÜτρα, ΠειραιÜς, ΒÝροια, ΚαβÜλα, Βüλος κ.α.). Παραδüξως, στην ΑθÞνα εßχε τη μικρüτερη απÞχηση για πολλοýς λüγους. ΑνÜμεσÜ τους και η συγκρüτηση ενüς Üτυπου αντιφασιστικοý μετþπου, üπου πρωταγωνιστοýσε το ΚΚΕ.

Ιοýνιος 1933: Η μεγÜλη κÜθοδος απü τη Θεσσαλονßκη στην ΑθÞνα

 

Απü το απüγειο της εγκληματικÞς δρÜσης στο περιθþριο της ιστορßας

ΜετÜ τον εμπρησμü στον εβραúκü συνοικισμü και την απÞχηση που εßχε σε ορισμÝνα στρþματα και ομÜδες, η ηγεσßα της ΕΕΕ αναπτýσσει την πετυχημÝνη «συνταγÞ της βßας και της τρομοκρατßας». Το πρüτυπο εßναι οι ναζιστικÝς συμμορßες και ο φιλικüς Τýπος σημειþνει με δüση θαυμασμοý: «Οι εδþ εθνικισταß μιμοýνται την δρÜσιν των φασιστικþν εκτελεστικþν ομÜδων της Ευρþπης». Τα Τρßα Εψιλον της οργÜνωσης μεταφρÜστηκαν εýστοχα απü αντιφασßστες σε «Ελληνες Εξοντþστε Εβραßους». Οπου Εβραßος ßσον και αριστερüς - κομμουνιστÞς και εσωτερικüς εχθρüς.

Μßα απü τις πολλÝς «μιμÞσεις» Þταν οι Ýνοπλες επιδρομÝς σε εργατικÜ σωματεßα. Με προτßμηση τους καπνεργÜτες και τους οικοδüμους της Θεσσαλονßκης. Σε μßα απü αυτÝς, στις 17 Αυγοýστου 1932, τραυμÜτισαν συνδικαλιστÝς και σκüτωσαν με πυροβüλο üπλο τον οικοδüμο Χ. Σταμπουλßδη.

Εναν χρüνο μετÜ δυσδιÜκριτο εßναι αν συμμετεßχε και πþς στη δολοφονßα οκτþ εργατþν στο Ενωτικü Εργατικü ΚÝντρο Θεσσαλονßκης (ΦεβρουÜριος 1933).

Η μεγαλýτερη, üμως, Üμεση πρüκληση της ΕΕΕ κατÜ την ευρýτερη περßοδο Þταν η κÜθοδος των Τριεψιλιτþν απü τη Θεσσαλονßκη στην ΑθÞνα στις 24-26 Ιουνßου 1933. Επιχεßρησαν πορεßα κατÜ τα πρüτυπα των Ιταλþν φασιστþν του Μουσολßνι προς τη Ρþμη (Οκτþβριος 1922).

ΚÞρυξαν πανστρατιÜ και συγκÝντρωσαν 1.000-1.500 Üτομα (3.000 σýμφωνα με την οργÜνωση και τον φιλικü Τýπο) και με δýο αμαξοστοιχßες ξεκßνησαν απü τη Θεσσαλονßκη για την πρωτεýουσα.

Στη μεγÜλη πορεßα -καρικατοýρα της ιταλικÞς üπως αποδεßχτηκε- χαιρετοýσαν απ' üπου περνοýσαν φασιστικÜ. Εßναι φανερü τι μπορεß να φαντασιþνονταν οι επßδοξοι χιτλερßσκοι, αλλÜ η διαδρομÞ κÜθε Üλλο παρÜ θριαμβευτικÞ Þταν. Στη ΛÜρισα μÜλιστα η υποδοχÞ Ýγινε με λιθοβολισμοýς των βαγονιλþν, προαναγγÝλλοντας το αντιφασιστικü κλßμα που θα Ýβρισκαν στην ΑθÞνα.

Το αποτÝλεσμα, πÜντως, Þταν üτι η κυβÝρνηση ΤσαλδÜρη κατÜ κÜποιον τρüπο πÝτυχε να «καπελþσει» την πορεßα. ΥποδÝχτηκε τον παραστρατιωτικü συρφετü με ανοιχτÝς αγκÜλες. Περßσσευσαν τα επαινετικÜ σχüλια στην παρÝλαση, που πραγματαποßησαν συντεταγμÝνοι οι Τριεψελßτες στο κÝντρο της ΑθÞνας. Στην κατÜθεση στεφανιþν στο μνημεßο του Αγνωστου Στρατιþτη, παρüντες Þταν αρκετοß υπουργοß. Ακüμη και ο φροýραρχος Αθηνþν Þταν εκεß. Με τη στÞριξη, Üλλωστε, των Αρχþν Ýγινε δυνατÞ η ßδια η παρÝλαση και η κατÜθεση των στεφανιþν, üπου διμοιρßα ευζþνων απÝδιδε επισÞμως τιμÝς.

Στον ΠειραιÜ οι Αλκιμοι (νεολαßα της ΕΕΕ, που αργüτερα θα αποτελÝσει πρüτυπο για την ßδρυση της ΕΟΝ του ΜεταξÜ και θα νεκραναστÞσει η δικτατορßα του 1967) επιχεßρησαν να οργανþσουν και λαμπαδηφορßα. Αντßστοιχη με τις ναζιστικÝς στο Βερολßνο. Η φιÝστα, üμως, εξελßχτηκε περßπου σε φÜρσα, καθþς 100 περßπου «χαλυβδüκρανοι» αποδοκιμÜστηκαν με λüγια και πρÜξεις.

Η Ýλευση και η παραμονÞ τους στην ΑθÞνα σημαδεýτηκαν απü συμπλοκÝς, καθþς οι οργανþσεις του ΚΚΕ αποφÜσισαν να «υποδεχτοýν» δυναμικÜ τους Τριεψιλßτες. Τα επεισüδια Üρχισαν πριν ακüμη αποβιβαστοýν στον Σταθμü Λαρßσης. Συνεχßστηκαν στο κÝντρο της πüλης κατÜ την παρÝλαση, αλλÜ κι αργüτερα μÝχρι την αποχþρηση των «χαλυβδüκρανων». Οι τελευταßοι, Ýχοντας την κÜλυψη της Αστυνομßας, πρüλαβαν να σκοτþσουν το βρÜδυ της 25ης Ιουνßου τον Π. Θωμüπουλο κοντÜ στη ΒαρβÜκειο ΑγορÜ και να τραυματßσουν Üλλους σε Üλλα σημεßα. Σýμφωνα με τις κρατικÝς πηγÝς, «αρκετοß κομμουνιστÝς ενεδρεýοντες επυροβüλησαν κατÜ των Αλκßμων ανεπιτυχþς. Οι εθνικισταß και οι αστυνομικοß ηναγκÜσθησαν να πυροβολÞσουν τραυματßσαντες σοβαρþς τον Π. Θωμüπουλον, φυματικüν...».

Η πορεßα στην ΑθÞνα Ýδωσε «φτερÜ» στην ΕΕΕ. Οι ηγÝτες της «μεθυσμÝνοι» απü την επιτυχßα και τα επαινετικÜ σχüλια μερßδας του Τýπου («κýμα εθνικÞς λεβεντιÜς», «αι ΑθÞναι αποθÝωσαν τους Αλκßμους» κ.τ.λ.) θεþρησαν üτι τþρα μποροýσαν να αυτονομηθοýν.

Μετασχηματßστηκαν λßγο αργüτερα σε κüμμα (Εθνικοσοσιαλιστικü Κüμμα ΕθνικÞ Ενωσις ΕλλÜδος). Διεκδßκησαν τη δημαρχßα της Θεσσαλονßκης, αλλÜ καταποντßστηκαν (συγκÝντρωσαν μüλις το 2-3% των ψηφοφüρων). ΠαρÜ την παρουσßα τους σε κατοπινÝς «εθνικÝς παρελÜσεις» και την πρüκληση κÜποιων επεισοδßων, üταν η αστυνομικÞ ανοχÞ - στÞριξη αποσýρθηκε και η χρηματοδüτησÞ της διακüπηκε περιÝπεσε στην αφÜνεια. Στις εκλογÝς του 1936 συγκÝντρωσε πανελλαδικÜ λιγüτερες απü 600 ψÞφους! Βασικü λÜθος τους Þταν η εγκατÜλειψη της στοχευμÝνης βßας με τυμπανοκρουσßες και η αποδοχÞ του κοινοβουλευτισμοý, üπως σημειþνουν μεταγενÝστεροι ακροδεξιοß «θεωρητικοß».

Οι ηγÝτες και τα στελÝχη της ενσωματþθηκαν στους δικτατορικοýς μηχανισμοýς του ΜεταξÜ. Αργüτερα ορισμÝνα διÝπρεψαν ως δωσßλογοι και συνεργÜτες των ναζß κατακτητþν.