Ôá óêÜíäáëá ôçò ÷ïýíôáò

Âáóßëçò Öïõñôïýíçò, äÜóêáëïò

ÊõñéáêÞ 21 Áðñéëßïõ 2013

http://www.sansimera.gr/media/photos/main/Xounta-Foinikas.jpgΜε αφορμÞ την σημερινÞ 46η επÝτειο απü την ημÝρα που μια χοýφτα στρατιωτικþν επÝβαλαν την γνωστÞ δικτατορßα της 21ης Απριλßου 1967 θα Þθελα να ασχοληθþ με Ýνα σýγχρονο φαινüμενο σχετικÜ με αυτü το θÝμα. Πρüκειται για τια την πρüκειται για τη συστηματικÞ προσπÜθεια που γßνεται þστε να ανενοχοποιηθεß και να αγιοποιηθεß αυτÞ η εποχÞ.

Με ιδεολογÞματα του στιλ üτι «Εκεßνοι τουλÜχιστον δεν Ýκλεψαν», «δεν Ýκαναν περιουσßες», «ε, ρε Παπαδüπουλο που χρειÜζονται τα σημερινÜ λαμüγια» που συναντοýσαμε στο παρελθüν και που απü το 2010 κι μετÜ αυτοß οι Ýπαινοι επεκτÜθηκαν και στο χþρο της οικονομßας με εκφρÜσεις του στιλ: «Επß χοýντας ο κüσμος Ýτρωγε ψωμÜκι», «αν δεν μιλοýσες ζοýσες καλÜ», «τüτε δεν υπÞρχε οικονομικÞ κρßση στην ΕλλÜδα, üπως σÞμερα». Λες και η μεταπολεμικÞ Ευρþπη γνþρισε τüτε πιο γενικευμÝνη κρßση απü σημερινÞς που βιþνουμε üλοι μας.

ΒÝβαια αυτÜ τα ιδεολογÞματα εßναι απüρροια του αναπüφευκτου θυμοý, αναμεμειγμÝνου üμως με Üγνοια Þ και σκοπιμüτητα, η πολιτικÞ αυτÞ «μüδα» παρÜγει μια θεωρßα πολý επικßνδυνη στη λογικÞ üτι κατÜ την επταετÞ δικτατορßα τÝθηκε σε γýψο η διαφθορÜ και üχι η ελληνικÞ κοινωνßα. ¼τι η χοýντα φρουροýσε, σαν κÝρβερος, το δημüσιο χρÞμα.

Στο παρüν αφιÝρωμα θα ασχοληθοýμε με το μýθο, που σχετßζεται με τη διαφθορÜ την εποχÞ της δικτατορßας. Θα ασχοληθοýμε με το αν υπÞρξε Þ δεν υπÞρξε διαφθορÜ εκεßνη την εποχÞ.

Πρþτη παρατÞρηση: Οι ισχυρισμοß περß «λιτοý» βßου των δικτατüρων και περß «αδιÜφθορης» χοýντας βασßζονται αποκλειστικÜ και μüνο στην εικüνα παρακμÞς που εξÝπεμπαν αυτοß οι Üνθρωποι Ýπειτα απü την αποκαθÞλωσÞ τους. Δεν εßναι αυτü επιτομÞ των εννοιþν «αφÝλεια» Þ «υποκρισßα» - κατÜ περßπτωση;

http://agiotokos-kappadokia.gr/wp-content/uploads/2011/08/Untitled-1.jpgΔεýτερη παρατÞρηση: ¼ντως, «τα λαμüγια χρειÜζονται Ýναν Παπαδüπουλο»- τουλÜχιστον τα εκκολαπτüμενα. ΧρειÜζονται, για να πÜρουν ... μαθÞματα ταχýτητας, τüσο στη λÞψη αποφÜσεων, üσο και στη σýναψη καλþν «κοινωνικþν σχÝσεων»

 

Διπλασιασμüς των αποδοχþν των χουντικþν «πολιτικþν» προσþπων

Ας μη λησμονοýμε üτι πριν καλÜ- καλÜ προλÜβουν να ζεστÜνουν τις καρÝκλες των πολιτικþν αξιωμÜτων οι που κατÝλαβαν, οι συνταγματÜρχες νομοθÝτησαν την αýξηση των αποδοχþν τους. Σχεδüν διπλασßασαν τον πρωθυπουργικü μισθü: Απü τις 23.600 δρχ τον ανÝβασαν στις 45.000 δρχ, προς μεγÜλη χαρÜ του πρþτου χουντικοý πρωθυπουργοý, του Κωνσταντßνου Κüλλια. Ο ßδιος ο Γιþργος Παπαδüπουλος ανÝλαβε πρωθυπουργικÜ καθÞκοντα αργüτερα, το ΔεκÝμβριο του 1967.

Με την ßδια ρýθμιση αυξÞθηκαν οι αποδοχÝς των υπουργþν και υφυπουργþν, απü τις 22.400 στις 35.000 δρχ. Θεσπßστηκαν επßσης και ημερÞσια «εκτüς Ýδρας»- χßλιες δρχ για τον πρωθυπουργü και 850 για υπουργοýς και υφυπουργοýς.

 

Ομολογßα του ΣÜββα Κωσταντüπουλου

http://4.bp.blogspot.com/-yHCNrLsCndY/UKQaGIums0I/AAAAAAAAACc/eTMuzAPYVuM/s1600/papadopoulos-+onasis.jpg Εßναι γνωστü üτι ο Παπαδüπουλος εßχε στη διÜθεσÞ του βßλα στο ΛαγονÞσι, στην οποßα διÝμενε αντß αστεßου ενοικßου. Η βßλα ανÞκε στον ΑριστοτÝλη ΩνÜση. «Σýμπτωση»: Ο Παπαδüπουλος στÞριζε τον ΩνÜση στη διαμÜχη που εßχε με Üλλους «Κροßσους» της εποχÞς, με «μÞλο της Ýριδος» το περιβüητο τρßτο διυλιστÞριο της χþρας. ΕπειδÞ üμως σε θÝματα διαπλοκÞς εßναι αναγκαßος κÜποιος ... πλουραλισμüς, το Üλλο «πρωτοπαλßκαρο» του καθεστþτος, ο Νßκος ΜακαρÝζος, τÜχθηκε στο πλευρü του ΝιÜρχου.

ΤσÜμπα οι – ενßοτε Üγριες – διαμÜχες που μαßνονταν επß χρüνια, για το θÝμα αυτü, στο εσωτερικü της «αδιÜφθορης» χοýντας: ΤελικÜ, το 1972, ο ΩνÜσης αποσýρθηκε και το τρßτο διυλιστÞριο ανÝλαβαν οι ΑνδρεÜδης – ΛÜτσης. ¸να ακüμη δüθηκε στο ΒαρδινογιÜννη.

Προτοý «μιλÞσουν» τα αποδεδειγμÝνα στοιχεßα, ας δοθεß ο λüγος στον ßδιο τον προπαγανδιστικü στυλοβÜτη της χοýντας: Τον εκδüτη της εφημερßδας «Ελεýθερος Κüσμος», ΣÜββα Κωσταντüπουλο. Η δικτατορßα εßχε συμπληρþσει μισü Ýτος ζωÞς, üταν ο Κωσταντüπουλος γνωστοποßησε - με επιστολÞ- στον Κωνσταντßνο ΚαραμανλÞ ορισμÝνες διαπιστþσεις του:

«Λυποýμαι, διüτι εßμαι υποχρεωμÝνος να μνημονεýσω και Ýνα Üλλο εκτÜκτως λυπηρüν φαινüμενον. Ενεφανßσθη και αναπτýσσεται μßα νÝο-φαυλοκρατßα. ΑτομικÜ ρουσφÝτια, προσωπικαß εξυπηρετÞσεις, τακτοποιÞσεις συγγενþν, ατομικÞ προβολÞ και οýτω κÜθε εξÞς)» («Αρχεßο ΚαραμανλÞ», τ.7ος).

Τα ßδια και χειρüτερα τüνιζε στον Κ. ΚαραμανλÞ ο ακραιφνÞς χουντικüς Κωσταντüπουλος, το ΔεκÝμβριο του '73. Αναφερüταν στην περßοδο Παπαδüπουλου, τον οποßο εßχε Þδη ανατρÝψει (25 Νοεμβρßου '73) ο λεγüμενος «αüρατος δικτÜτορας», ΔημÞτρης Ιωαννßδης. Τüνιζε λοιπüν:

«ΕδημιουργÞθη μßα αποπνικτικÞ ατμüσφαιρα σκανδÜλων δια την οποßαν δεν δυνÜμεθα ακüμη να γνωρßζωμεν μÝχρι ποßου σημεßου ανταπεκρßνετο εις την πραγματικüτητα. ΠÜντως, αντιστοιχßα υπÞρχε οπωσδÞποτε» («Αρχεßο ΚαραμανλÞ», τ.7ος)

Η αλÞθεια εßναι üτι για πολλÜ απü αυτÜ τα σκÜνδαλα ... δυνÜμεθα μια χαρÜ να «γνωρßζωμεν» λεπτομÝρειες, üπως θα δοýμε στη συνÝχεια. Ας προτÜξουμε üμως τα πιο «light» κροýσματα, προτοý παραδοθοýμε στον ßλιγγο τον οποßο «εγγυþνται» τα οικονομικÜ μεγÝθη ορισμÝνων ιστορικþν ...ξαφρισμÜτων.

«ΑτομικÜ ρουσφÝτια, προσωπικαß εξυπηρετÞσεις, τακτοποιÞσεις συγγενþν». ΠολλÜ μπορεß να εννοοýσε ο Κωσταντüπουλος, αλλÜ ας περιοριστοýμε στην οικογενειοκρατßα, üπως την τßμησε η κορυφαßα «τριανδρßα» της χοýντας. Παπαδüπουλος, Παττακüς, ΜακαρÝζος.

 

Το βüλεμα των αδελφþν, γαμπρþν, κουνιÜδων κλπ

Ο Παπαδüπουλος Ýκανε τον Ýναν αδελφü του, τον Κωνσταντßνο, στρατιωτικü ακüλουθο, Γενικü ΓραμματÝα του Υπουργεßου Προεδρßας, Περιφερειακü ΔιοικητÞ ΑττικÞς και «υπουργü παρÜ τω πρωθυπουργþ». Ο Üλλος αδελφüς, ο ΧαρÜλαμπος, προφανþς ανεχüταν λιγüτερες σκοτοýρες. ΑρκÝστηκε στη ΓενικÞ Γραμματεßα του Υπουργεßου Δημüσιας ΤÜξης, στην οποßα αναρριχÞθηκε σε χρüνο ρεκüρ. ΤÝτοια Üλματα στην υπαλληλικÞ ιεραρχßα, θα τα ζÞλευε και ο φημισμÝνος αθλητÞς του επß κοντþ.

Το ΣτÝλιο Παττακü, πÜλι, τον ενθουσßαζαν οι κατασκευÝς- üπως δεßχνει και η ψýχωσÞ του με ... το μυστρß. ΑποφÜσισε λοιπüν να αναθÝσει στο γαμπρü του, τον ΑντρÝα ΜεúντÜση, διÜφορες επικερδεßς δουλειÝς με το ΔÞμο Αθηναßων. ΚατασκευÞ υπüγειου γκαρÜζ στην πλατεßα Κλαυθμþνος, τεχνικÝς μελÝτες, κλπ. ΠρακτικÜ πρÜγματα, πολλÜ χρÞματα...

Ο ΜακαρÝζος διüρισε τον κουνιÜδο του, ΑλÝξανδρο Ματθαßου, υπουργü Γεωργßας και – αργüτερα- Βüρειας ΕλλÜδας. «Αι βÝβαιοι μικρολοβιτοýραι του Ματθαßου» συμπεριλαμβÜνονταν στα πολλÜ συμπτþματα διαφθορÜς του καθεστþτος, που διÝγνωσε και κοινοποßησε με επιστολÞ του στον Κ. ΚαραμανλÞ ο γνωστüς «γεφυροποιüς», ΕυÜγγελος ΑβÝρωφ (Οκτþβριος 1968). ΚατÜ τα φαινüμενα, üμως, ο Ματθαßου Þταν ... περιστερÜκι εν συγκρßσει προς δυο Üλλους «εθνοσωτÞρες». Τον ΙωÜννη ΛαδÜ και το ΜιχÜλη ΡουφογÜλη.

Ο ΛαδÜς απÝκτησε το σκωπτικü προσωνýμιο «κýριος καθαρÜ χÝρια», χÜρη στη ροπÞ του προς τα ... θαλασσοδÜνεια. Ο ΡουφογÜλης, αρχηγüς της ΚεντρικÞς Υπηρεσßας Πληροφοριþν, Ýγινε διÜσημος για δυο βασικÝς συνÞθειÝς του. Η πρþτη: Με τη γυναßκα του ΝτÝλλα, φωτομοντÝλο που νυμφεýθηκε το '73, επιδüθηκαν σε «θορυβþδεις δεξιþσεις, δημοσßας εμφανßσεις με μεγαλοπλουσßους, επßδειξιν πλοýτου» (εκφρÜσεις του ΣÜββα Κωσταντüπουλου). Η Üλλη συνÞθεια: Η εξασφÜλιση δανειοδοτÞσεων σε «ημετÝρους», φυσικÜ με επιβÜρυνση των κρατικþν τραπεζþν. Στην πρþιμη μεταπολιτευτικÞ περßοδο, τον Αýγουστο και το ΣεπτÝμβριο του 1974, το περιοδικü «Ταχυδρüμος» αποκÜλυψε δυο σχετικÜ Ýγγραφα του ΡουφογÜλη. Μια κατηγορßα δανεßων αναφερüταν ως «χαριστικÜ και επισφαλÞ». Στα «χορηγηθÝντα» δÜνεια καταγραφüταν ποσü Üνω του 1,5 δισεκατομμυρßου και στα «υπü Ýγκρισιν» πÜνω του 1,6 δισεκατομμυρßου δρχ.

 

Στο πρþτο μÞνα της εξουσßας

http://1.bp.blogspot.com/-NbsgSHPrDmE/UCkOo272agI/AAAAAAAAXRY/WPL8tXoeoh4/s320/lamogia-sta-xaki.jpgΚαι για να μην λησμονοýμε την ιστορßα ας δοýμε üμως, με κÜποια χρονικÞ σειρÜ, μερικÜ απü τα χουντικÜ σκÜνδαλα - ορüσημα. Ασφαλþς και δεν μποροýμε να τα παρουσιÜσουμε üλα, αλλÜ θα παρουσιÜσουμε μüνο εκεßνα που εμεßς θεωροýμε σημαντικüτερα και τα οποßα ονομÜζουμε ορüσημα.

Πρþτο «ορüσημο»: Οι δικτÜτορες λες και Þταν Ýτοιμοι απü καιρü υπÝγραψαν την πρþτη τους τερατþδη σýμβαση, προτοý καν συμπληρωθεß μÞνας απü το πραξικüπημα – ναι, τÝτοια αδημονßα εßχαν! Τη ΔευτÝρα, 15 ΜαÀου 1967 ανÝθεσαν στην αμερικανικÞ εταιρεßα Litton το ακαθüριστο Ýργο της παροχÞς «υπηρεσιþν οργανþσεως και διεκπεραιþσεως της οικονομικÞς αναπτýξεως», κÜπου στην ΚρÞτη και τη ΔυτικÞ Πελοπüννησο.

Υποτßθεται üτι η εταιρεßα θα φρüντιζε να γßνουν επενδýσεις ýψους 840 εκατομμυρßων δολαρßων για 12 χρüνια. Το ελληνικü δημüσιο της Ýδωσε ως προκαταβολÞ 1,2 εκ. δολÜρια και ανÝλαβε τις εξÞς υποχρεþσεις: Να καλýψει üσα Ýξοδα θα Ýκανε η Litton για να «αναπτυξιακü της Ýργο» συν 11% ως ποσοστü κÝρδους, αλλÜ να εξασφαλßσει και προμÞθεια 2% επß της αξßας κÜθε επÝνδυσης, απü αυτÝς που θα «Ýφερνε» η εταιρεßα.

ºδια, περßπου, ρýθμιση για τη Litton εßχε προωθÞσει στη ΒουλÞ το 1966 μια απü τις «κυβερνÞσεις των αποστατþν» – εκεßνη του Στεφανüπουλου. Οι αντιδρÜσεις των Üλλων πολιτικþν δυνÜμεων, üμως, ακýρωσαν το εγχεßρημα, το ΣεπτÝμβριο του Ýτους εκεßνου. Για την ακρßβεια, το ανÝβαλαν για οκτþ μÞνες.

Τι Ýκανε στην ουσßα η Litton, αξιοποιþντας την προσφορÜ της χοýντας προς αυτÞν; Δεν προσÝλκυε επενδυτÝς, δÞλωνε üμως Ýξοδα και πληρωνüταν απü το ελληνικü κρÜτος! ΕμπρÜκτως η ßδια η χοýντα αναγνþρισε το φιÜσκο της ανÜθεσης, τερματßζοντας την ισχý της σýμβασης, την ΤετÜρτη, 15 Οκτωβρßου 1969 (ΦΕΚ 1969/Α/268). ¼μως – üλα κι üλα- η Litton πÞρε και το επιπρüσθετο 11% επß των δηλωθÝντων εξüδων της!

Η επßσημη εξÞγηση του καθεστþτος για λýση της σýμβασης; «Αι ελληνικαß υπηρεσßαι εßναι εις θÝσιν να συνεχßσουν Üνευ ειδικÞς βοηθεßας τας προσπαθεßας δια την ανÜπτυξιν»...

Αυτü που η χοýντα ομολüγησε εμπρÜκτως, νωρßτερα το εßχε δηλþσει ευθαρσþς στο περιοδικü «Ramparts» ο Ρüμπερτ Αλαν, υπεýθυνος του γραφεßου της εταιρεßας στην ΑθÞνα: «Τα κÝρδη μας εßναι ασφαλþς μεγÜλα, διüτι ουσιαστικÜ δεν κÜνουμε εμεßς επενδýσεις».

Ο Αλαν εßχε κÜθε λüγο να συμπαθεß το δικτατορικü καθεστþς και ουδÝποτε Ýκρυψε αυτÞ του την αγÜπη. ¼ταν κÜποτε κλÞθηκε να σχολιÜσει τα βασανιστÞρια και τις διþξεις σε βÜρος των αντιφρονοýντων, εßπε: «Οι περισσüτεροι εξüριστοι και φυλακισμÝνοι ζουν σε νησιÜ, üπως εßναι η Καταλßνα (σ.σ. θÝρετρο στην Καλιφüρνιας). Εßναι ελεýθεροι να πηγαßνουν και να Ýρχονται. ΑναπνÝουν καθαρü αÝρα, βρßσκονται κÜθε μÝρα σε ωραßο ηλιüλουστο περιβÜλλον και απλþς δεν Ýχουν επικοινωνßα με τον Ýξω κüσμο».

 

Αυτü δεν Þταν «ΤÜμα», Þταν πραγματικü θαýμα

http://4.bp.blogspot.com/-MRiK2DEvGkM/To8etlwc5nI/AAAAAAAAEX4/LBfpyPPEEsc/s1600/DSC03112.JPGΔεýτερο «ορüσημο»: Το ΣÜββατο, 14 Δεκεμβρßου 1968, ο Παπαδüπουλος ανακοßνωσε üτι κατÝφθασε η þρα να εκπληρþσει η «ΕλλÜς ΕλλÞνων Χριστιανþν» μια υπüσχεση, την οποßα εßχε δþσει προς τον Θεü η Δ´ ΕθνοσυνÝλευση που πραγματοποιÞθηκε στο ¶ργος το 1829: Την ανÝγερση ενüς μεγαλοπρεποýς ναοý του ΣωτÞρος. Ως τüπος ορßστηκαν τα Τουρκοβοýνια. Το «ΤÜμα», üπως καθιερþθηκε να λÝγεται, αντιπροσþπευε στο Ýπακρο τη μεγαλομανßα του καθεστþτος. «Θα αποτελÝσει, μετÜ την οικοδüμησßν του, το τρßτο αρχιτεκτονικü οικοδüμημα των Αθηνþν, μετÜ τον κλασσικü Παρθενþνα και τον Βυζαντινü Λυκαβηττü», Ýγραφε η «Ηχþ των Ενüπλων ΔυνÜμεων» τον Ιοýνιο του 1973. ΜÝχρι τüτε, δεν εßχαν γßνει καν τα οριστικÜ σχÝδια του Ýργου. Κι οýτε θα γßνονταν ποτÝ...

Τι ακριβþς συνÝβαινε με το «ΤÜμα»; Γιατß ... δεν χτιζüταν τßποτα, επß χρüνια; Απü τη δýση του '68 η χουντικÞ προπαγÜνδα εßχε αρχßσει να διαφημßζει περιπτþσεις ανθρþπων, οι οποßοι κατÝθεταν για αυτüν τον «ιερü σκοπü» τον οβολü τους. Τον ΜÜιο του '69 συγκροτÞθηκε και μια «Ανþτατη ΕπιτροπÞ», με πρüεδρο τον πρωθυπουργü Παπαδüπουλο και μÝλη τον αρχιεπßσκοπο Ιερþνυμο και πÝντε υπουργοýς. ΑνÜμεσÜ τους, ο Παττακüς (Εσωτερικþν) και ο ΜακαρÝζος (Συντονισμοý). Εν ολßγοις, ολüκληρη η κορυφαßα χουντικÞ «τριανδρßα» επÝβλεπε τα του Ýργου, Ýχοντας την αρωγÞ – πÝραν των Üλλων υπουργþν- και ενüς «Γνωμοδοτικοý Συμβουλßου», που το απÜρτιζαν πρυτÜνεις, ακαδημαúκοß, ο δÞμαρχος Δημ. Ρßτσος και Üλλοι παρÜγοντες. Απü τον Ιοýνιο του '69 επÝβλεπαν και το «Ειδικü Ταμεßο» που συστÜθηκε τüτε, για την οικονομικÞ διαχεßριση του Ýργου.

ΜυστÞριο κÜλυπτε τα του «ΤÜματος», μÝχρι τον ΙανουÜριο του '74. Τüτε δημοσιεýθηκε ο απολογισμüς του «Ειδικοý Ταμεßου». Αυτü δεν Þταν «ΤÜμα», Þταν … θαýμα. Στο «Ταμεßο» εßχαν εισρεýσει 453,3 εκατομμýρια δρχ, εκ των οποßων εßχαν εξαφανιστεß τα 406 εκατομμýρια! ¼λα αυτÜ δαπανÞθηκαν – υποτßθεται- για απαλλοτριþσεις, «προπαρασκευαστικÜ Ýργα», «μελÝτες», εργασßες «διοικÞσεως και λειτουργßας»...

Απü τη συνολικÞ «αποταμßευση» των 453,3 εκατομμυρßων, τα 230 Þταν δÜνεια. Τα 180 προÞλθαν απü εισφορÝς και δωρεÝς, τμÞμα των οποßων κÜλυψαν φορεßς του Δημοσßου – πχ η ΑγροτικÞ ΤρÜπεζα Ýδωσε 10 εκατομμýρια. Τα υπüλοιπα 43,3 εκατομμýρια Þταν «επιχορÞγηση» απü τον τακτικü προûπολογισμü.

Την αχαλßνωτη διασπÜθιση δημοσßου χρÞματος την υπογραμμßζει Ýνα ακüμη στοιχεßο: Στην τριετßα 1970 -73 Ýγιναν τρεις διαγωνισμοß για «προσχÝδια» του «ΤÜματος». ΑπÝτυχαν παταγωδþς και κηρýχθηκαν Üγονοι. ΕλÜχιστοι αρχιτÝκτονες ενδιαφÝρθηκαν και κατÝθεσαν προτÜσεις, μολονüτι τα αντßστοιχα χρηματικÜ βραβεßα Þταν Üκρως χορταστικÜ. ΣυνολικÜ, στην τριετßα υποβλÞθηκαν 73 προτÜσεις, καμßα üμως δεν κρßθηκε ικανοποιητικÞ. Κι üμως, μοιρÜστηκε – μαζß με τους επαßνους για τις σχετικÝς προσπÜθειες- το ποσü των 3.650.000 δρχ. Ποσü που υπερÝβαινε 900 φορÝς το μÝσο μισθü ενüς εργαζüμενου στον ιδιωτικü τομÝα.

ΚÜποιοι ενδεχομÝνως διερωτþνται πþς «βγÞκαν στη φüρα» τα οικονομικÜ στοιχεßα του «ΤÜματος», προτοý καταρρεýσει η χοýντα. Η απÜντηση εßναι απλÞ: Εßχε Þδη αποκαθηλωθεß - προ δυο μηνþν- ο Παπαδüπουλος κι ο Ιωαννßδης δεν εßχε κανÝνα λüγο να κρýβει τη «φαυλοκρατßα» των «Üλλων».

 

Η μεγÜλη ευεργεσßα προς τον κýριο Μακντüναλντ

Τρßτο «ορüσημο»: Το 1969 φαßνεται πως οι μßζες της Litton εßχαν ξεκοκαλιστεß. ¹ταν λοιπüν þρα για μßα ακüμη μεγÜλη, αποικιοκρατικÞ σýμβαση, απ' αυτÝς που üταν υπογρÜφονται τρßα τινÜ μπορεß να «μαρτυροýν» για τους διαχειριστÝς δημüσιου χρÞματος: Αν δεν εßναι ηλßθιοι, αν δεν νιþθουν - για κÜποιο λüγο- εξαναγκασμÝνοι, τüτε σßγουρα κÜτι Üλλο περιμÝνουν. Οι δυο τελευταßες εκδοχÝς φυσικÜ μποροýν να συνυπÜρξουν...

Ο ΜακαρÝζος υπÝγραψε με τον εργολÜβο Ρüμπερτ Μακντüναλντ, απü τις ΗΠΑ, σýμβαση για την κατασκευÞ της Εγναντßας Οδοý (ΦΕΚ 1969/Α/15). Ποια Þταν η κατÜληξη; Ο Αμερικανüς πÞρε τα μπογαλÜκια του κι Ýφυγε, ενþ το Δημüσιο εßχε επιβαρυνθεß σε βαθμü απßστευτο.

Μοιραßο Þταν να συμβεß αυτü. Το Ýργο υπολογßστηκε στα 150 εκ. δολÜρια, εκ των οποßων σχεδüν το 1/3 θα το κÜλυπτε το ελληνικü κρÜτος. Οι χακß φýλαρχοι της στρατοκρατοýμενης ελληνικÞς Μπανανßας, üμως, δεν χαλιναγþγησαν τη γαλαντομßα τους. ΕγγυÞθηκαν τα δÜνεια του Μακντüναλντ, τον «διευκüλυναν» με αμÝτρητα ομüλογα, του Ýδωσαν 4,5 εκ. δολÜρια ως προκαταβολÞ και üρισαν την αμοιβÞ του επß των εξüδων, συνυπολογßζοντας σε αυτÜ τη χρηματοδüτηση του ... Δημοσßου!

Το φοβερü Þταν üτι θα διεκπεραßωναν το Ýργο γηγενεßς υπερεργολÜβοι – ο Αμερικανüς απλþς θα μεριμνοýσε για μελÝτες και δÜνεια. ΕÜν ο Μακντüλαντ διαπßστωνε πως δεν επαρκοýσαν τα 150 εκ. δολÜρια, εßχε δυο επιλογÝς. Να ψÜξει για περισσüτερα Þ «να θεωρηθÞ εκτελÝσας την σýμβασιν Üμα τη συμπληρþσει της κατασκευÞς τμÞματος της οδοý, οýτινος η αξßα ανÝρχεται εις 150 εκ. δολÜρια».

Ο Μακντüναλντ δεν εξασφÜλισε καμßα χρηματοδüτηση – ßσως να μην εßχε και λüγους να το κÜνει. ΑποχαιρÝτησε, λÝγοντας ßσως νοερÜ κÜποιο «thanks folks» για τα 4,8 εκ. δολÜρια συν τα 33,4 εκ. σε ομüλογα ελληνικοý δημοσßου που πρüλαβε να τσεπþσει.

 

«ΣτεγαστικÞ αποκατÜστασις» και θεσμοθÝτηση ατιμωρησßας

ΤÝταρτο «ορüσημο»: Το 1970 οι δικτÜτορες θεσμοθÝτησαν τη στεγαστικÞ αποκατÜσταση «αξιωματικþν διαδραματισÜντων εξÝχοντα ρüλον» στο πραξικüπημα. Διüτι, καλοß οι μισθοß, καλÜ τα αξιþματα και τα ρουσφÝτια, αλλÜ αν δεν εßχες – βρε αδελφÝ- Ýνα εγγυημÝνο, καλü κεραμßδι πÜνω απü το κεφÜλι σου, κινδýνευες. Θα σε πετýχαινε ο αναρχο- κομμουνισμüς «ασκεπÞ» και θα σου Üνοιγε το κεφÜλι...

 

ΑπαλλαγÞ των χουντικþν απü ποινικÝς ευθýνες

ΠÝμπτο «ορüσημο»: Περßοδος εορτþν Þταν, οι «εθνοσωτÞρες» αποφÜσισαν – ßσως εν üψει πρωτοχρονιÜς - να κÜνουν Üλλο Ýνα καλü δþρο στον εαυτü τους. Καλü και ωφÝλιμο στο ... διηνεκÝς – Ýτσι τουλÜχιστον Þλπιζαν. Την ΤετÜρτη, 30 Δεκεμβρßου 1970, νομοθÝτησαν τα «περß ευθýνης υπουργþν». ΜεταβατικÞ διÜταξη (παρ. 48) του ΝΔ 802 üριζε üτι δεν μποροýσε να ασκηθεß δßωξη εναντßον υπουργοý Þ υφυπουργοý της δικτατορßας, παρÜ μüνο εÜν το αποφÜσιζαν οι ... συνÜδελφοß του.

Για να Ýχουν απολýτως Þσυχο το κεφÜλι τους, οι συνταγματÜρχες συμπεριÝλαβαν κÜτι ακüμη στη ρýθμιση: «ΠαρÝγραψαν» üλα τα εγκλÞματα, «δια τα οποßα δεν ησκÞθη ποινικÞ δßωξις μÝχρι της ημÝρας συγκλÞσεως» κÜποιας ΒουλÞς, μελλοντικÞς.

ΕÜν επιτýγχανε το κατοπινü εγχεßρημα της λεγüμενης «φιλελευθεροποßησης», με τον Μαρκεζßνη και τις ελεγχüμενες εκλογÝς, κατÜ πÜσα βεβαιüτητα θα επιβßωνε αυτÞ η ασυλßα που πρüσφεραν στην αφεντιÜ τους οι συνταγματÜρχες. Δυστυχþς για αυτοýς, Ýπειτα απü την εξÝγερση του Πολυτεχνεßου κατÝστη ανÝφικτη η «μετÜσταση» τÝτοιων χουντικþν θεσμþν στο κοινοβουλευτικü τοπßο.

 

Η απαλλαγÞ του Τομ ΠÜππας

http://2.bp.blogspot.com/-TptvRvp-t6Q/UT2U9pbjsmI/AAAAAAAAYZ0/XN-yr4-Xbbw/s1600/xoynta5.jpg¸κτο «ορüσημο»: Το ΜÜιο του 1972, üταν η χοýντα απÜλλαξε τον ελληνοαμερικανü επιχειρηματßα Τομ ΠÜππας απü τις αντισταθμιστικÝς υποχρεþσεις, για Ýξι αγροτοβιομηχανικÝς μονÜδες σε διÜφορες περιοχÝς της χþρας (ΦΕΚ 1972/Α/72).

Αυτü Þταν το δεýτερο χατßρι των συνταγματαρχþν προς τον ΠÜππας. Το πρþτο – πιθανüτατα και το μεγαλýτερο – εßχε γßνει τÝσσερα χρüνια νωρßτερα (ΦΕΚ 1968/Α/201). ¹ταν το «πρÜσινο φως» για τα εργοστÜσια εμφιÜλωσης της Coca- Cola, το οποßο εßχαν αρνηθεß να «ανÜψουν» οι προδικτατορικÝς κυβερνÞσεις, θεωρþντας το συγκεκριμÝνο σχÝδιο του επιχειρηματßα Üκρως ανταγωνιστικü προς την εγχþριο παραγωγÞ αναψυκτικþν.

Ο ΠÜππας εßχε απασχολÞσει και για Üλλο λüγο, εντονüτατα, το ελληνικü πολιτικü σýστημα πριν απü το πραξικüπημα: Η ¸νωση ΚÝντρου και η ΕΔΑ εßχαν καταγγεßλει ως προνομιακοýς, μÝχρι αηδßας τους üρους της επÝνδυσης, που εßχε κÜνει στη Θεσσαλονßκη, με το διυλιστÞριο της ESSO, το '62. Το φθινüπωρο του '64, μÜλιστα, η κυβÝρνηση της ¸νωσης ΚÝντρου επÝβαλλε στον ΠÜππας τροποποßηση της συγκεκριμÝνης σýμβασης.

 

Η χρηματοδüτηση της εκστρατεßας του Νßξον!

http://perierga.gr/wp-content/uploads/2011/04/protaprilia_1.jpg Ο Τομ ΠÜππας Þταν διαπρýσιος υποστηρικτÞς της χοýντας. Τüσο γρÞγορα συντελÝστηκε η μεταξý τους οικονομικÞ – πολιτικÞ διαπλοκÞ, þστε το 1967, στην κυβÝρνηση Κüλλια , διορßστηκε υπουργüς Δημüσιας ΤÜξης Ýνας προσωπÜρχης του επιχειρηματßα, ο Παýλος Τοτüμης. Στη συνÝχεια ο Τοτüμης ανÝλαβε καθÞκοντα προÝδρου της ΕΤΒΑ. Ο Τομ ΠÜππας Þταν παρÜλληλα υποστηρικτÞς και βασικüς χρηματοδüτης της προεκλογικÞς εκστρατεßας του Νßξον, για τις αμερικανικÝς εκλογÝς του 1968.

«ΠαρÜλληλα»; ¼χι ακριβþς. ΚατÜ τα φαινüμενα ο ΠÜππας βρÞκε τρüπο να ενþσει τις δυο μεγÜλες συμπÜθειÝς του, την ελληνικÞ χοýντα και το Νßξον. Με δεσμοýς χρÞματος. ΚÜτι πολý ενδιαφÝρον κατÝθεσε στο αμερικανικü ΚογκρÝσο ο ¸λληνας δημοσιογρÜφος Ηλßας Δημητρακüπουλος, που ζοýσε στην ΟυÜσιγκτον: ¼τι η χοýντα ενßσχυσε το ταμεßο της προεκλογικÞς εκστρατεßας του Νßξον με 549.000 δολÜρια.

Τα χρÞματα αυτÜ τα εßχε διοχετεýσει η CIA στην ΚΥΠ, με σκοπü να «αναβαθμιστεß» η δρÜση της ελληνικÞς Υπηρεσßας, να γßνει πιο αποτελεσματικü το αντικομουνιστικü της Ýργο, κλπ. Στη συνÝχεια, κατ' εντολÞ Παπαδüπουλου και με μοχλü το ΡουφογÜλη, γινüταν η «ανακýκλωση» και τα χρÞματα üδευαν προς το Νßξον.

 

Τα κρÝατα ου Μπαλüπουλου

¸βδομο «ορüσημο»: ΠÝμπτη, 21 Σεπτεμβρßου 1972. Ο Παττακüς Ýδωσε εντολÞ να «διατεθοýν το ταχýτερον εις την κατανÜλωσιν» τα κρÝατα. Ποια κρÝατα; Της ΑργεντινÞς. ΑυτÜ που «μαýριζαν», αυτÜ που θα «ξÝμεναν». Τα γνωστÜ και ως «κρÝατα Μπαλüπουλου». Μαζß με το «ΤÜμα», ßσως το πιο εμβληματικü σκÜνδαλο της χοýντας!

Ο ΜιχÜλης Μπαλüπουλος Þταν υφυπουργüς Εμπορßου. Αυτüς κι ο Γενικüς ΔιευθυντÞς του Υπουργεßου, ο Ζαφεßρης Παπαμιχαλüπουλος, κÜθισαν στο εδþλιο για το σκÜνδαλο των κρεÜτων. ΣκÜνδαλο πολυεπßπεδο, με κατηγορητÞριο πλοýσιο!

Η σοβαρüτερη κατηγορßα σε βÜρος των δυο, Þταν πως χρηματßζονταν «κατÜ συρροÞν» απü μεγαλÝμπορους της Ροδεσßας που επεδßωκαν να αποκτÞσουν μονοπωλιακÜ προνüμια στην εισαγωγÞ κρÝατος. ΑποτÝλεσμα της συγκÝντρωσης αδειþν εισαγωγÞς σε χÝρια λßγων Þταν οι ανατιμÞσεις στις τιμÝς του κρÝατος – ßσως, ακüμη, οι ευνοημÝνοι Ýμποροι να Þθελαν Ýτσι να καλýπτουν και τα Ýξοδα των δωροδοκιþν...

Απαγορεýτηκε, επßσης, για κÜποιο διÜστημα η διÜθεση ντüπιου κρÝατος, þστε να προωθηθοýν στην αγορÜ τα προβληματικÜ, εκεßνα της ΑργεντινÞς. Η προαναφερθεßσα εντολÞ του Παττακοý Þταν γραπτÞ και αναγνþστηκε στο δικαστÞριο.

ΧαρακτηριστικÞ εßναι η κατÜθεση του Αντþνη ΣαμαρÜκη για το θÝμα γαλλικü περιοδικü Le Nouvel Observateur (21.7.1975): «Στην πρüσφατη δßκη ενüς απü τους συνταγματÜρχες, του Μπαλüπουλου, υπουργοý Εμπορßου επß χοýντας, συνÝβηκε κÜτι το καταπληκτικü. Ο Μπαλüπουλος αρχικÜ διηýθυνε τον ελληνικü τουρισμü (θÝση στην οποßα εκδÞλωσε μια αδιαμφισβÞτητη επιτηδειüτητα στο Üρπαγμα), Ýπειτα σαν υπουργüς Εμπορßου εßχε 'αντιμετωπßσει' μια σοβαρÞ κρßση εφοδιασμοý της αγορÜς με κρÝατα, διεξÜγοντας (τυχαßα βÝβαια με ανθρþπους της Νοτßου ΑφρικÞς) λαθρεμπüριο με σÜπια κρÝατα, που τα πρüσφερε, επß μÞνες ολüκληρους, στους Ελληνες καταναλωτÝς. Θα νüμιζε κανεßς üτι πρüκειται για θεατρικü Ýργο του Μπρεχτ. Ο Μπαλüπουλος καταδικÜστηκε αρχικÜ σε μερικÜ χρüνια φυλÜκιση και Ýκανε Ýφεση. Οταν η υπüθεσÞ του πÞγε στο Εφετεßο, ο εισαγγελÝας της Δημοκρατßας, παραδüξως, μετατρÜπηκε σε δικηγüρο της υπερÜσπισης. ΟυσιαστικÜ, εßπε, üτι οι συνταγματÜρχες δεν Ýκαναν πραξικüπημα αλλÜ επανÜσταση, το καθεστþς τους μüνο δικτατορßα δεν Þταν, Þταν τιμÞ να εßναι κανεßς υπουργüς υπü το καθεστþς τους, κλπ.»

 

Ο Μπαλüπουλος Ýγινε σλüγκαν και ... στα γÞπεδα

Ο Μπαλüπουλος καταδικÜστηκε τον Ιοýνιο του '74 σε ποινÞ φυλÜκισης 3,5 ετþν, η οποßα μειþθηκε σε 14 μÞνες το 1976. Το σκÜνδαλο των κρεÜτων Þταν το μοναδικü που «Ýστειλε» στο εδþλιο αξιωματοýχους της χοýντας, προτοý καταρρεýσει η χοýντα. Η εξÞγηση εßναι η ßδια με εκεßνη, για τη δημοσιοποßηση των ατασθαλιþν του «ΤÜματος»: Ο Ιωαννßδης επιθυμοýσε να καταδεßξει üτι Þταν αναγκαßα, απü ηθικÞς πλευρÜς, η ανατροπÞ του Παπαδüπουλου.

ΚÜπως Ýτσι Ýμεινε στην Ιστορßα το üνομα του Μπαλüπουλου, τον οποßον περιÝβαλαν επßσης επßμονες φÞμες για ατασθαλßες στον ΕΟΤ, üταν Þταν γραμματÝας του οργανισμοý.

http://2.bp.blogspot.com/-E7Vp2w_2hFw/TszllAkBLaI/AAAAAAAACH8/gyr3BZnvu_0/s1600/ContentSegment_11778853%2524W1000_H0_R0_P0_S1_V1%2524Jpg.jpgΤο σκÜνδαλο των κρεÜτων ενÝπνευσε και τους ... φιλÜθλους. ΕÜν κÜποιος ποδοσφαιριστÞς δεν απÝδιδε καλÜ, η κερκßδα τον αποκαλοýσε με ευκολßα «βüδι ΑργεντινÞς» Þ «κρÝας του Μπαλüπουλου».

ΜÝσα σε αυτÞ τη θýελλα των σκανδÜλων, φÜνταζαν «παρωνυχßδες» Þσσονος σημασßας οι απ' ευθεßας αναθÝσεις – χωρßς διαγωνισμοýς- Ýργων σε διÜφορες εταιρεßες. ¼σο για τη «λιτÞ» ζωÞ που Ýκαναν οι συνταγματÜρχες και οι δικοß τους Üνθρωποι, θα Üξιζε τον κüπο να διαβÜσει κανεßς τις εξιστορÞσεις της ΝτÝλλας ΡουφογÜλη, τüσο για τη δικÞ της ντüλτσε βßτα, üσο και για τη χλιδÞ της διαμονÞς της ßδιας και της ΔÝσποινας Παπαδοποýλου στο Παρßσι, üταν – κÜποια στιγμÞ- το επισκÝφθηκαν οι δýο τους.

Για την συνηθισμÝνη εν ΕλλÜδι ζωÞ της, η ΝτÝλλα ΡουφογÜλη Ýχει πει:

«Αρχßζω να ρÜβω την καινοýρια μου γκαρνταρüμπα στους μετρ της ραπτικÞς για τους οποßους μÝχρι τþρα Ýκανα επιδεßξεις. Η ζωÞ μου Ýχει αλλÜξει τελεßως, το ßδιο και η συμπεριφορÜ üλων απÝναντß μου. Μου φÝρονται με Ýκδηλο σεβασμü και τα κομπλιμÝντα τους εßναι υπερβολικÜ. ΑλλÜ μου αρÝσει. Εγþ εξακολουθþ να φÝρομαι φιλικÜ προς τους παλιοýς γνωστοýς και τους καινοýριους, πλοýσιους φιλοχουντικοýς επιχειρηματßες που πληθαßνουν μÝρα με τη μÝρα μαζß με τα ραβασÜκια για ρουσφÝτια. ΑισθÜνομαι πως Ýχω υποχρÝωση να εξυπηρετÞσω τους πÜντες. Ο ΜιχÜλης συνÞθως δεν αρνεßται. Γεýομαι τη δýναμη της εξουσßας, και με μαγεýει» (Λεωνßδας ΠαπÜγος, «Σημειþσεις 1967-1977»).

 

ΧαβιÜρι Περσßας και παγωμÝνα καβοýρια ΑλÜσκας

ΥπÞρχαν üμως και τα Ýκτακτα περιστατικÜ, üπως οι αρραβþνες της με το ΡουφογÜλη. «Την επüμενη βδομÜδα καινοýρια δþρα, καινοýριες ανθοδÝσμες, φρÝσκα ψÜρια απ' üλα τα νησιÜ της ΕλλÜδας, κοýτες με το καλýτερο χαβιÜρι της Περσßας και παγωμÝνα καβοýρια της ΑλÜσκας καταφθÜνουν στο σπßτι. Δεν ξÝρω τι να τα κÜνω».

 Για την Ιστορßα: Τους αρραβþνες του ζεýγους τßμησαν προβεβλημÝνοι επιχειρηματßες, üπως οι ΛÜτσης και ΚιοσÝογλου. Στο γÜμο τους; Το αδιαχþρητο. ΘυμÜται η ΝτÝλλα: «Ο Παýλος ΒαρδινογιÜννης, ο εφοπλιστÞς Θεοδωρακüπουλος με το γιο του τον ΤÜκη, ο Κþστας Δρακüπουλος των διυλιστηρßων, ο Νßκος ΤαβουλÜρης των ναυπηγεßων, το ζεýγος ΜποδοσÜκη, ο Αγγελος Κανελλüπουλος των τσιμÝντων 'ΤιτÜν' με τη γυναßκα του, ο Τομ ΠÜππας, ο Γ. Λýρας, ο Γιþργος ΤαβλÜριος, εφοπλιστÞς απü τη ΝÝα Υüρκη με τη γυναßκα του και ο ΓιÜννης ΛÜτσης με τη μεγÜλη του κüρη, αφοý η γυναßκα του την ßδια μÝρα πÜντρευε την ανηψιÜ της σε Üλλη εκκλησßα».

 

ΣυμπÝρασμα

ΦυσικÜ πολλÜ ακüμα θα μποροýσα να γραφτοýν. Δεν χρειÜζεται γιατß γßνεται κατανοητü πια Þταν η αδιÜφθορη δικτατορßα! ¼λα εßναι Ýνας μýθος κι Ýνα ψεýδος.

Αναμφßβολα, η χοýντα διüγκωσε τη διαφθορÜ την οποßα – για να εßμαστε ακριβεßς- παρÝλαβε απü τα προηγοýμενα χρüνια.

http://1.bp.blogspot.com/_RfH9_tiXSTE/TMyNjSgcbCI/AAAAAAAACmk/l9Hj7ZWHkXg/s1600/maurogialouros.jpgΑσφαλþς και δεν πρÝπει να λησμονοýμε τα προ της δικτατορßας σκÜνδαλα. ΕπιγραμματικÜ να αναφÝρουμε τα εξÞς:

ΣκÜνδαλο «Siemens», Ýδρασε και τüτε για üσους δεν το γνωρßζουν, που προκÜλεσε και τη ρÞξη στις σχÝσεις του ΠαπÜγου με τον Μαρκεζßνη, το 1954. ΚατÜ την οκταετßας (1955- 63) ΚαραμανλÞ Ýχουμε τα «βραχþδη οικüπεδα της ΦιλοθÝης» και τα φουσκωμÝνα κÝρδη εργολÜβων, μÝχρι την ηλεκτροδüτηση της «ΠεσινÝ» με üρους σκανδαλωδþς ευνοúκοýς για την οποßα παραπÝμφθηκαν στο ειδικü δικαστÞριο οι Κ. ΚαραμανλÞ, Π. Παπαληγοýρα και Ν. ΜÜρτη. ΕξαγορÝς βουλευτþν στην περßοδο της αποστασßας, το 1965. ¼λα αυτÜ τα κατÝγραψε ο ελληνικüς κινηματογρÜφος με τα αρπαχτικÜ του Μαυρογιαλοýρου στην ταινßα «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» με το αεßμνηστο ΛÜμπρο ΚωνσταντÜρα.

Ας σταματÞσουμε λοιπüν την  «καραμÝλα» πως η διαφθορÜ και το ρουσφÝτι γεννÞθηκαν απü το '74 κατÜ τη διÜρκεια της Μεταπολßτευσης. Δεν εξυπηρετεß αυτÞ η θεωρεßα τßποτα Üλλο απü τους σκοποýς εκεßνων που θÝλουν να βλÜψουν της Δημοκρατßα στον τüπο μας.

 

ΔιαβÜστε ακüμα:

ΑφιÝρωμα στην αποφρÜδα μÝρα της 21ης Απριλßου 1967