Õðåñ÷ñåùìÝíá ÌÝóá ÌáæéêÞò ÅíçìÝñùóçò (Ì.Ì.Å.) óôïí åðï÷Þ ôïõ ìíçìïíßïõ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ΠÝμπτη, 6 Δεκεμβρßου 2012

Η οικονομικÞ κρßση στη χþρα μας, üπως Þταν αναμενüμενο, χτýπησε και τα μÝσα μαζικÞς ενημÝρωσης που φαßνεται να εßναι Ýνας εκ των αδýναμων κρßκων μιας αλυσßδας Ýτοιμης να σπÜσει.

Την τελευταßα τριετßα ΜΜΕ κλεßνουν, βρßσκονται σε αναστολÞ, επιδιþκουν να ενταχθοýν στο περιβüητο Üρθρο 99, απολýουν, επιχειροýν εθελοýσιες εξüδους, προχωροýν σε περικοπÝς αμοιβþν ακüμα και με ατομικÝς συμβÜσεις, αφÞνουν απλÞρωτους εργαζüμενους ακüμα και περισσüτερο απü Ýνα χρüνο… Παρ’ üλα αυτÜ το μÝχρι πρüτινος ομιχλþδες τοπßο üχι απλþς δεν Ýχει ξεκαθαρßσει, αλλÜ δεßχνει πλÝον να γßνεται ακüμα πιο θολü. Η Ýλλειψη ρευστüτητας Ýχει πνßξει τα περισσüτερα ΜΜΕ, καθþς τα θεμÝλια ακüμα και των ισχυρþν μιντιακþν ομßλων τρßζουν συθÝμελα.

Επιχειρþντας μια χαρτογρÜφηση της κατÜστασης γßνεται εμφανÝς üτι τα περισσüτερα μÝσα ενημÝρωσης εßναι υπερχρεωμÝνα και μÜλιστα σε τÝτοιο βαθμü που η μη αναχρηματοδüτησÞ τους δημιουργεß συνθÞκες απüλυτης ασφυξßας.

Σýμφωνα με τους ισολογισμοýς τους για το 2011 τα χρÝη σε τηλεοπτικοýς σταθμοýς, ραδιüφωνα, εφημερßδες και περιοδικÜ ξεπερνοýν τα 3,2 δισεκατομμýρια ευρþ (!), εκ των οποßων κÜτι λιγüτερο απü τα μισÜ εßναι βραχυπρüθεσμες υποχρεþσεις. ΔηλαδÞ υποχρεþσεις που θα πρÝπει σýντομα να αναχρηματοδοτηθοýν Þ να επαναδιακανονιστοýν.

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/mme-pinakas-stoixeia-470.pngΧαρακτηριστικü εßναι üτι οι τρεις βασικοß üμιλοι Μ.Μ.Ε (ΔΟΛ, ΤηλÝτυπος, ΠÞγασος), οι οποßοι αλληλοσυνδÝονται και βρßσκονται στη λßστα με τις 60 μεγαλýτερες εισηγμÝνες εταιρεßες στο ΧρηματιστÞριο Αξιþν, υπολογßζεται üτι Ýχουν συνολικü δανεισμü που αγγßζει τα 400 εκατ. ευρþ και εξ αυτþν τουλÜχιστον τα 300 εκατ. ευρþ εßναι βραχυπρüθεσμα. ΜÜλιστα τα ßδια κεφÜλαιÜ τους αθροιστικÜ φαßνεται να φτÜνουν μüλις το 1/10 του συνολικοý τους δανεισμοý. ΔηλαδÞ θα μποροýσε κανεßς να ισχυριστεß üτι πλÝον τα πιστωτικÜ ιδρýματα, οι τρÜπεζες, εßναι ουσιαστικÜ κýριοι μÝτοχοß τους με ü,τι αυτü μπορεß να συνεπÜγεται.

Οι ελληνικÝς τρÜπεζες üμως εξαρτþνται πλÝον απü τα ευρωπαúκÜ κεφÜλαια και τη λεγüμενη ανακεφαλαιοποßησÞ τους, η οποßα επßσης εξαρτÜται απü την τρüικα τüσο εντüς üσο και εκτüς συνüρων. ΚÜτι που επßσης μπορεß να συνεπÜγεται μια σειρÜ αλυσιδωτþν αντιδρÜσεων…

Την þρα που üλοι αναμÝνουν την ανακεφαλαιοποßηση των τραπεζþν, μÞπως επιτÝλους ανοßξει η στρüφιγγα των δανειοδοτÞσεων Þ επαναχρηματοδοτÞσεων, πολλοß αναρωτιοýνται πως και με ποια κριτÞρια θα γßνουν üλα αυτÜ. Με ποιες προûποθÝσεις και ποια κριτÞρια ειδικÜ, καθþς οι ελληνικÝς τρÜπεζες θα βρεθοýν υπü επιτροπεßα η οποßα θα ελÝγχει εξονυχιστικÜ τις üποιες δανειοδοτÞσεις και ειδικÜ üταν πρüκειται για ποσÜ Üνω των 8.000.000 ευρþ.

 

Η κατÜσταση στο χþρο των καναλιþν

http://www.statesmen.gr/wp-content/uploads/2011/03/kanalia.jpgΟι τηλεοπτικοß σταθμοß, κυρßως οι εθνικÞς εμβÝλειας, αλλÜ και ορισμÝνα περιφερειακÜ και τοπικÜ κανÜλια καταγρÜφουν χρÝη που αγγßζουν τα δýο δισ. ευρþ(!).

¸να εκ των καναλιþν πανελλÞνιας εμβÝλειας, το Alter (εισηγμÝνο στο ΧρηματιστÞριο μÝσω της «Ελεýθερης Τηλεüρασης»), Ýχει Þδη κατεβÜσει ρολÜ με τα χρÝη του να υπολογßζεται üτι ξεπερνοýν τα 500 εκατ. ευρþ και, σýμφωνα με πληροφορßες, απü αυτÜ ο τραπεζικüς δανεισμüς να φτÜνει Þ μπορεß και να ξεπερνÜ τα 200 εκατ. ευρþ.

Στη λßστα με τα χρÝη των καναλιþν ξεχωρßζει και η FORTHNET Media Holdings AE, που διαθÝτει και την ψηφιακÞ συνδρομητικÞ πλατφüρμα NOVA, με 465,9 εκατ. ευρþ εκ των οποßων τα 325 εßναι βραχυπρüθεσμa.

Ακολουθοýν ο üμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ με 270,5 εκατ. ευρþ και βραχυπρüθεσμα χρÝη 213,5 εκατ. και ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, δηλαδÞ το ΜEGA, με 205,4 εκατ. ευρþ συνολικÝς υποχρεþσεις και σχεδüν 122 εκατ. ευρþ βραχυπρüθεσμες. Χαρακτηριστικü της ασφυκτικÞς κατÜστασης που επικρατεß στα Μ.Μ.Ε εßναι üτι το MEGA αναζητεß ομολογιακü δÜνειο ýψους 10-12 εκατ. ευρþ για να πÜρει βαθιÜ ανÜσα αλλÜ μÝχρι στιγμÞς οι κÜνουλες εßναι κλειστÝς. Κι üμως πρüκειται για το πρþτο σε τηλεθÝαση τηλεοπτικü σταθμü με αντßστοιχα διαφημιστικÜ Ýσοδα. Την τελευταßα τριετßα üμως η λεγüμενη διαφημιστικÞ δαπÜνη Ýχει πÝσει κατακüρυφα με αποτÝλεσμα φÝτος να υπολογßζονται Ýσοδα απü διαφημßσεις σε üλα τα ΜΜΕ λιγüτερα απü το 1/3 του 2008!

Απü τη λßστα με τα χρÝη βÝβαια δεν λεßπει και η δημüσια ραδιοτηλεüραση. Οι συνολικÝς υποχρεþσεις της ΕΡΤ (που Ýχει βÝβαια το πλεονÝκτημα του ανταποδοτικοý τÝλους) φτÜνουν τα 188,5 εκατ. ευρþ με τις βραχυπρüθεσμες να αγγßζουν τα 122 εκατ. ευρþ.

ΧρÝη που ξεπερνοýν τα 90 εκατ. ευρþ Ýχει και ο ALPHA (περßπου 55 εκατ. ευρþ βραχυπρüθεσμες υποχρεþσεις) αλλÜ και του STAR οι συνολικÝς υποχρεþσεις φτÜνουν περßπου τα 105 εκατ. ευρþ, με τις βραχυπρüθεσμες üμως να μην ξεπερνοýν τα 46,6 εκατ. ευρþ.

Για ορισμÝνα απü τα κανÜλια και τα ραδιüφωνα οι ισολογισμοß εßναι του 2010, καθþς δεν εντοπßστηκαν νεüτεροι. Για την τηλεüραση του ΣκÜι δεν βρÝθηκε πρüσφατος ισολογισμüς, αλλÜ σημειþνεται üτι ο συγκεκριμÝνος üμιλος δεν δημοσιεýει για παρÜδειγμα και Ýσοδα απü διαφημιστικÞ δαπÜνη. Ισολογισμοß της τελευταßας διετßας πÜντως δεν Ýχουν εντοπιστεß και για Üλλα ηλεκτρονικÜ ΜΜΕ.

Πρüκειται γενικþς για χρÝη που Ýχουν συσσωρευτεß επß χρüνια, καθþς οι γνωρßζοντες επισημαßνουν üτι αρκετÜ μÝσα ενημÝρωσης για σημαντικÜ χρονικÜ διαστÞματα κατÝγραφαν ζημßες χωρßς οι υπεýθυνοι θεσμοß της πολιτεßας να Ýχουν προχωρÞσει σε απαραßτητους ελÝγχους üπως γßνεται σε κÜθε Üλλη ευρωπαúκÞ χþρα. Σπεýδουν μÜλιστα να επισημÜνουν üτι üσο υπÞρχε στÞριξη, εßτε λüγω χρηματιστηρßου εßτε μÝσω τραπεζικοý δανεισμοý Þ üταν Þταν «παχιÝς οι αγελÜδες» της διαφÞμισης -και δη της κρατικÞς- τα κατÜφερναν μια χαρÜ. Μüλις üμως εξαφανßστηκαν τα «δεκανßκια» και μÝσα σε Ýνα οικονομικü περιβÜλλον κρßσης Üρχισαν οι ισχυροß κλυδωνισμοß για να αποκαλυφθεß τελικÜ üτι ο «βασιλιÜς εßναι γυμνüς»…

 

Τα καταχρεωμÝνα ερτζιανÜ

Στους ραδιοφωνικοýς σταθμοýς οι συνολικÝς υποχρεþσεις υπολογßζεται üτι αγγßζουν σχεδüν τα 83 εκατ. ευρþ με τα περßπου 78,3 να εßναι βραχυπρüθεσμα χρÝη.

Τις υψηλüτερες συνολικÝς υποχρεþσεις (10,1 εκατ. ευρþ) φαßνεται να Ýχει ο Easy FM (πρþην ANTENNA RADIO – ΡαδιοτηλεοπτικÝς ΕπιχειρÞσεις ΑΕ) με τις βραχυπρüθεσμες να φτÜνουν τα 9,9 εκατ. ευρþ.

Απü κοντÜ ακολουθεß και ο δημοτικüς ραδιοσταθμüς «ΑθÞνα 9,84» με συνολικÝς υποχρεþσεις που φτÜνουν τα 6,87 εκατ. ευρþ και βραχυπρüθεσμες 5,15 εκατ. ευρþ.

Πιο κÜτω στη λßστα εντοπßζεται ο «REAL FM», με 8,3 εκατ. ευρþ συνολικÜ χρÝη και περßπου 6,8 βραχυπρüθεσμες υποχρεþσεις, ο οποßος üμως Ýχει καταφÝρει να αναρριχηθεß στην κορυφÞ της ακροαματικüτητας (νομüς ΑττικÞς), κÜτι που του δßνει, üπως εßναι αναμενüμενο, Üλλα περιθþρια κινÞσεων.

ΚÜτι παραπÜνω απü 5,2 εκατ. ευρþ εßναι οι συνολικÝς υποχρεþσεις του «BΗΜΑ FM» με τα βραχυπρüθεσμα χρÝη να φτÜνουν τα 5,16 εκατ. ευρþ.

Στο ßδιο επßπεδο κυμαßνονται και τα χρÝη τοý LOVE RADIO Broadcasting AE με 5,5 εκατ. ευρþ συνολικÜ χρÝη και 4,85 εκατ. ευρþ βραχυπρüθεσμα.

Ο «Flash FM», που αντιμετωπßζει σημαντικÜ προβλÞματα, καταγρÜφει συνολικÝς υποχρεþσεις 2,97 εκατ. ευρþ, εκ των οποßων τα 2,64 εκατ. ευρþ εßναι βραχυπρüθεσμες.

Τα 2,8 εκατ. ευρþ αγγßζουν οι συνολικÝς υποχρεþσεις του «ΜΕΛΩΔΙΑ FM» με τις βραχυπρüθεσμες να φτÜνουν τα 2,7 εκατ. ευρþ.

 

Τα τρßα κανÜλια που θα επιβιþσουν της κρßσης

Τρεις τηλεοπτικοß σταθμοß εθνικÞς εμβÝλειας θα καταφÝρουν να επιβιþσουν απü τη… θýελλα της οικονομικÞς κρßσης, αναφÝρουν καλÜ ενημερωμÝνες τραπεζικÝς πηγÝς. ΣυγκεκριμÝνα, απü τους Ýξι ιδιωτικοýς σταθμοýς που εκπÝμπουν αυτÞ τη στιγμÞ πανελλαδικÜ, λÝγεται üτι μüνο το Mega, ο ΑΝΤ1 και ο ΣΚΑΙ, θα μπορÝσουν να σταθοýν στα πüδια τους και να περÜσουν στην επüμενη φÜση της ελληνικÞς πραγματικüτητας, με την προûπüθεση üτι θα ακολουθÞσουν Ýνα αυστηρü πρüγραμμα περικοπþν, υποστηρßζουν τραπεζικÝς πηγÝς που γνωρßζουν με ακρßβεια τα νοýμερα, δηλαδÞ, τον δανεισμü, τα χρÝη και τις υποχρεþσεις των καναλιþν.

Το κλεßσιμο πολλþν σταθμþν θα υλοποιηθεß λüγω των συνθηκþν που Ýχουν διαμορφωθεß στην αγορÜ και λüγω αυτþν θα επιβÜλλει η τρüικα μετÜ την ανακεφαλαιοποßηση των πιστωτικþν ιδρυμÜτων! Η τοποθÝτηση Επιτρüπων στις τρÜπεζες, με την παρÜλληλη αυστηροποßηση των κριτηρßων για τη δανειοδüτηση των ΜΜΕ, αναμÝνεται να προκαλÝσει «ασφυξßα» σε μια σειρÜ ΜÝσα που οι ιδιοκτÞτες τους θα αρνηθοýν να τα χρηματοδοτÞσουν.

ΤÝλος, οι ßδιες πηγÝς αναφÝρουν üτι βασικÞ προûπüθεση πλÝον για την δανειοδüτηση των ΜΜΕ απü τις ανακεφαλαιοποιημÝνες τρÜπεζες, θα εßναι η εγγýηση με την προσωπικÞ περιουσßα του ιδιοκτÞτη, ενþ για τις περιπτþσεις των καναλιþν δεν θα ισχýει, η μÝχρι πρüσφατα βολικÞ τακτικÞ να εγγυþνται με τη συχνüτητα!

Ο νÝος οικονομικüς Αρμαγεδδþν που αναμÝνεται να πλÞξει την πλειοψηφßα των καναλιþν, δεν θα ξεχωρßσει τους τρεις σταθμοýς που αναφÝραμε üτι θα επιβιþσουν, αν δεν προχωρÞσουν Üμεσα σε επιπλÝον περικοπÝς και απολýσεις. ΕνδεικτικÞ εßναι η περßπτωση του μεγÜλου καναλιοý – üπως εξηγοýσε τραπεζικüς παρÜγοντας, υποστηρßζοντας üτι για να σταθεß στα πüδια του, θα πρÝπει να μεßνει το μισü, σε επßπεδο εργαζομÝνων και μισθþν, Ýχοντας εξασφαλßσει παρÜλληλα το «κοýρεμα» ενüς μÝρους του χρÝους του!

 

Στο -32,3% η δαπÜνη στην TV την περßοδο 2008-2010, στο -34,9% η πτþση για τον Alpha

Σýμφωνα με τα στοιχεßα της Media Services, η πτþση της τεκμαρτÞς διαφημιστικÞς δαπÜνης στην τηλεüραση απü το 2008 στο 2009 Þταν -17%, απü το 2009 στο 2010 κυμÜνθηκε στο -18%, ενþ μεταξý 2008 και 2010 η πτþση Ýφτασε στο -32,3%. Στα ßδια περßπου επßπεδα κυμÜνθηκε η πτþση της διαφημιστικÞς δαπÜνης του Alpha, η οποßα μεταξý 2008 και 2010 ανÞλθε στο -34,9%. Απü τα 137.841.325 ευρþ του 2008, δýο χρüνια μετÜ το κανÜλι της ΚÜντζας απορρüφησε 89.717.021 ευρþ, ακολουθþντας την πτωτικÞ τÜση üλων των καναλιþν.

http://www.avgi.gr/images/photoarchive/2012/12/1/61%20diafimisi_2_12-1_high.jpg

Την ßδια περßοδο, τη μεγαλýτερη πτþση απü τα τÝσσερα μεγÜλα κανÜλια εßχε το Star, -43,4%, ενþ ακολοýθησε σε απþλειες το Mega, με πτþση -35,3%. Ο Αnt1 εßχε τις μικρüτερες απþλειες, -10%. ΦυσικÜ τα νοýμερα αυτÜ αφοροýν στην τεκμαρτÞ δαπÜνη, αφοý στα πραγματικÜ ποσÜ, οι εκτιμÞσεις της αγορÜς μιλοýν για πτþση της διαφημιστικÞς απορρüφησης σε ποσοστü που φθÜνει το -50%.

Οι παραπÜνω απþλειες αντιστοιχοýν σε πολλÜ εκατομμýρια ευρþ για τα κανÜλια, απþλειες που εν μÝρει προσπÜθησαν να διαχειριστοýν με περιορισμü του κüστους λειτουργßας τους. Ο περιορισμüς αυτüς üμως Ýχει κÜποια συγκεκριμÝνα üρια, τα οποßα τα κανÜλια Ýχουν Þδη αγγßξει, οπüτε οι επüμενες κινÞσεις αφοροýν σε επιχειρηματικü επßπεδο, δηλαδÞ εξαγορÝς, συγχωνεýσεις, στρατηγικÝς συνεργασßες, κοινÞ χρÞση υποδομþν κ.Ü.

ΔιαφημιστικÞ δαπÜνη τηλεοπτικþν καναλιþν περιüδου 2008-2011

ΚανÜλι

2008

2009

2010

11μηνο 2011

Mega

270.867.115

226.209.213

175.134.699

160.715.507

Αnt1

167.659.255

154.602.370

150.822.923

144.024.261

Alpha

137.841.325

104.237.264

89.717.021

86.457.662

Star

141.706.362

118.803.121

80.120.902

75.615.203

Alter

88.893.439

78.733.355

58.266.765

32.939.993

ΝΕΤ

43.256.328

21.964.475

21.830.058

8.383.985

ΕΤ-1

9.857.955

8.025.661

5.270.541

2.274.239

TV Μακεδονßα

1.334.892

1.744.797

1.600.107

1.202.267

ΕΤ-3

624.017

463.371

398.802

277.221

Σýνολο

862.041.386

714.783.627

583.161.818

511.890.338

ΠηγÞ: Μedia Services. ΠοσÜ σε ευρþ

Η εταιρεßα καταγρÜφει και τα στοιχεßα των σταθμþν ΣκÜι, Extra Channel και Nickelodeon, μüνο üμως σε αριθμü μηνυμÜτων και üχι σε διαφημιστικÞ δαπÜνη. Γι’ αυτü και δεν Ýχουν περιληφθεß τα στοιχεßα τους στον παραπÜνω πßνακα.

Marketing Week (T. 1368)

 

Η βουτιÜ της διαφημιστικÞς απορρüφησης και οι συνÝπειÝς της

Η βουτιÜ της διαφημιστικÞς τους απορρüφησης Ýχει επιπτþσεις στο πρüγραμμÜ τους, που εßναι εμφανεßς εδþ και δýο χρüνια: δραματικüς περιορισμüς της μυθοπλασßας, σχεδüν μηδενικÞ ελληνικÞ παραγωγÞ ψυχαγωγικοý προγρÜμματος, ταινßες δεýτερης διαλογÞς Þ αρχαßες, κüψιμο των δημοσιογραφικþν εκπομπþν Ýρευνας, περιορισμüς των ανταποκριτþν στους απολýτως απαραßτητους, ερασιτεχνικÝς συνδÝσεις μÝσω skype.

Η συρρßκνωση της παραγωγÞς Ýχει αποτÝλεσμα üχι μüνο τη διÜλυση των ανεξÜρτητων παραγωγþν οπτικοακουστικþν Ýργων, ενüς ολüκληρου επαγγελματικοý χþρου που περιλαμβÜνει απü ηθοποιοýς, σκηνοθÝτες, σεναριογρÜφους, μÝχρι κÜμεραμεν και μοντÜζ. ¸χει αποτÝλεσμα επßσης την προβολÞ τηλεοπτικþν σκουπιδιþν πÜσης φýσεως, με το σκεπτικü üτι κοστßζουν φθηνÜ (απü τα τοýρκικα σÞριαλ μÝχρι εκπομπÝς για τη ζωÞ των εγχþριων μπατιρο-σελÝμπριτις), αλλÜ και την Üνθηση τηλεπαιχνιδιþν τζüγου τις μεταμεσονýκτιες þρες.

 

Τι κÜνουν τα ΜΜΕ σÞμερα;

Τα μεγÜλα συγκροτÞματα ΜΜΕ. βρßσκονται στη δυσκολüτερη θÝση απü την ßδρυσÞ τους βλÝποντας τα ελλεßμματα να πολλαπλασιÜζονται, το οι τζßρο τους να συρρικνþνεται και τα χρÝη τους εßναι πλÝον μη εξυπηρετÞσιμα.

Η κραυγÞ αγωνßας της εφημερßδας το ΒÞμα, η υπαγωγÞ του Alter στο Üρθρο 99, το πρüγραμμα εθελουσßας εξüδου στην ΚαθημερινÞ εßναι μüνο η κορυφÞ του παγüβουνου. Στην ΚαθημερινÞ, πληροφορßες κÜνουν λüγο για μεßωση κατÜ 10% του προσωπικοý, δηλαδÞ αποχþρηση περßπου 40 ατüμων.

Τα ελληνικÜ ΜΜΕ φοβοýνται üτι θα χÜσουν τις επιχειρÞσεις τους üταν βλÝπουν üτι το ετÞσιο ÝλλειμμÜ τους κινεßται γýρω στο 30% του ετÞσιου τζßρου τους, Ýχουν δυσθεþρητα χρÝη σε τρÜπεζες (και σε προμηθευτÝς) και Ýχουν χÜσει τη δυνατüτητα δανεισμοý.

ΑνÜλογο πρüγραμμα εθελουσßας εξüδου επεξεργÜζονται εδþ και τουλÜχιστον Ýνα χρüνο στα ΝÝα, üμως ο ΔΟΛ δεν εßχε τη δυνατüτητα να το χρηματοδοτÞσει. Σýμφωνα με την εφημερßδα ΑυγÞ, το νÝο σχÝδιο, το οποßο Ýχει τεθεß σε εφαρμογÞ απü προχθÝς, εßναι στοχευμÝνες απομακρýνσεις ατüμων που βρßσκονται κοντÜ στη σýνταξη, με προûπηρεσßα γýρω στα 30 χρüνια. ¼πως ακοýγεται, θα ακολουθÞσει νÝα μεßωση μισθþν.

Το MEGA, επß παραδεßγματι, σýμφωνα με την παραπÜνω εφημερßδα, διεκδικεß ομολογιακü δÜνειο 10-12 εκατ. ευρþ, üμως δεν φαßνεται να εκταμιεýεται Üμεσα. Πληροφορßες αναφÝρουν üτι συζητεßται ακüμα και να μπουν ενÝχυρο ο τßτλος του καναλιοý, και τα δικαιþματα των ταινιþν και των τηλεοπτικþν σειρþν του, προκειμÝνου να βρεθεß τρüπος να εκταμιευθεß το δÜνειο. ΔÜνειο διεκδικεß και ο ΔΟΛ για Üμεσες υποχρεþσεις.