Ç ëßóôá, ïé ëçóôÝò êáé ç áöüñçôç õðïêñéóßá ìáò!

ÄåõôÝñá 29 Ïêôùâñßïõ 2012

Tïõ ÈÜíïõ Ïéêïíïìüðïõëïõ

ΠεριγραφÞ: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRrXOBPHg-pdsMSod4KOt6AXA_vfeuAiS63AzRHEV2PKSyxqaRImQ&t=1

Εßμαστε μια αποσαθρωμÝνη χþρα, με θεσμοýς... ελαστικοýς και a la carte ως προς την αυτονüητη υποχρÝωση εφαρμογÞς τους, που καθημερινÜ επιδιþκουμε ως εθνικü ζητοýμενο το αυτονüητο και πÝφτουμε απü τα σýννεφα üταν το λογικþς αναμενüμενο συμβεß.

Επιδιδüμαστε μετÜ μανßας σε κυνÞγι μαγισσþν, Ýχουμε διαρκÞ πüλεμο «εμεßς» με τοýς «Üλλους» τους οποßους θεωροýμε αποκλειστικÜ υπεýθυνους κÜθε φορÜ ποý καλοýμεθα να πληρþσουμε τα επßχειρα των πρÜξεων και παραλεßψεþν μας. Και Ýχουμε αποδειχθεß ολυμπιονßκες στο Üθλημα της υποκρισßας!

Τα üσα κωμικοτραγικÜ συνÝβησαν τα τελευταßα 24ωρα με την δημοσßευση της (Þ κÜποιας εκδοχÞς της...) «λßστας ΛανγκÜρντ», αντß να μας... ξαφνιÜζουν, να μας οργßζουν, να μας προβληματßζουν, απλþς Ýπρεπε να μας καθησυχÜζουν üτι η κατÜσταση στην χþρα μας εßναι "business as usual"! ¼ταν η ελληνικÞ «μερßδα» της ομþνυμης λßστας βρßσκεται στα πλÝον αρμüδια χÝρια της εξουσßας πÜνω απü 2,5 χρüνια και δεν Ýχει κινηθεß κανεßς να την εκμεταλλευθεß (üπως Ýκαναν Γερμανßα, Γαλλßα, Ιταλßα, Ισπανßα-ακüμη και η εκτüς ευρωζþνης Βρετανßα - που μÝσα σε λßγους μÞνες κατüρθωσαν να την αξιοποιÞσουν καταλλÞλως και να εισπρÜξουν δισεκατομμýρια απü τους δικαιοýχους λογαριασμþν στο εξωτερικü υπηκüους τους...), Þταν αναμενüμενο πþς κÜποια στιγμÞ με εξωθεσμικÜ και αμφßβολης νομιμüτητας μÝσα θα δημοσιοποιοýταν. Για να δημιουργÞσει προβλÞματα, εντυπþσεις, για να... καεß, για να «αθωωθοýν» μαζß με τα χλωρÜ και κÜμποσα ξερÜ.

Αν αποδεικνýει κÜτι üλος αυτüς ο ντüρος που ξÝσπασε με την δημοσßευση της «λßστας» (κατασκευασμÝνης, "φτιαγμÝνης", Þ μη..), εßναι πως σε τοýτη την χþρα λατρεýουμε να διυλßζουμε τον κþνωπα και να καταπßνουμε την κÜμηλο! Να συμφωνÞσουμε απολýτως üτι η δημοσιοποßησÞ της προσκροýει σ' Ýνα σωρü νομικÜ και ηθικÜ προβλÞματα και δημιουργεß Üλλον Ýνα σωρü ερωτημÜτων ως προς την σκοπιμüτητα της κßνησης. ΠροηγουμÝνως, üμως, θα πρÝπει να συναποδεχθοýμε üτι και η εσκεμμÝνη, üπως αποκαλýπτεται, επß σχεδüν τρßα χρüνια απüκρυψη και μη εκμετÜλλευσÞ της, καθþς επßσης και οι προκλητικÝς δικαιολογßες των υπεýθυνων πολιτικþν που την εßχαν üλον αυτüν τον καιρü στα χÝρια τους, πþς... «μυστηριωδþς»... χÜθηκε, πÝραν της αυταπüδεικτης γελοιüτητας συνιστοýν και Ýγκλημα - και üχι μüνο πολιτικü που ξεπερνιÝται απü τυχüν ανÜληψη πολιτικþν ευθυνþν. ΚÜποιοι πολý συγκεκριμÝνοι απü το υπεýθυνο προσωπικü εξουσßας Þθελαν και πÝτυχαν η λßστα να θαφτεß, να μεßνει ανεκμετÜλλευτη, να προστατευθοýν «φßλοι και κολλητοß» στο πλαßσιο του πελατειακοý συστÞματος, να τους δοθεß χρüνος να καλýψουν ýποπτα ßχνη και διαδρομÝς!

Δικαιολογεß και νομιμοποιεß η ýποπτη και κολÜσιμη αβελτηρßα των μεν, την αυθαιρεσßα και την περιφρüνηση νüμων και αρχþν του Üλλου ποý «μπουμποýνισε» για τους üποιους λüγους την λßστα που του δüθηκε (πως και απü ποιους και με ποια σκοπιμüτητα;), παραβιÜζοντας προσωπικÜ δεδομÝνα, ανακατεýοντας δυνÜμει αθþους με δυνÜμει υπüλογους; Αν και κÜποια... θαμμÝνα ψÞγματα λαúκισμοý μÝσα μας φωνÜζουν να ποýμε «ναι!», δεν θα το κÜνουμε, δεν θα «πατσßσουμε» παρανομßες, οýτε θα υποκýψουμε στο παραπλανητικü για την δημοκρατικÞ τÜξη (κι' αλßμονü μας αν εýκολα , απερßσκεπτα και ευκαιριακÜ γλιστρÞσουμε στην υπονüμευσÞ της...) «ο σκοπüς αγιÜζει τα μÝσα...». Αν üμως πρÝπει ο ΒαξεβÜνης να πÜει φυλακÞ, μαζß μ' αυτüν αφοý... δεν προηγÞθηκαν, θα πρÝπει να πÜνε και οι πολιτικοß και υπηρεσιακοß διαχειριστÝς, τα τελευταßα τρßα χρüνια, της πολυθρýλητης λßστας. Και επιτÝλους να βγει δημüσια και επßσημα και η σημερινÞ κυβÝρνηση και να εξηγÞσει στον κüσμο ποý βλÝπει τους μισθοýς και τις συντÜξεις του να πετσοκüβονται... απü δüση σε δüση, πþς και πüτε σκοπεýει να αξιοποιÞσει το περιεχüμενο της λßστας και για καθαρÜ δημοσιονομικοýς αλλÜ και -για να μην ποýμε πρωτßστως- ηθικοýς λüγους που θα ηρεμÞσουν κÜπως την εν οργÞ κοινωνßα...

Και μιας και μιλÞσαμε για υποκρισßα: Δεν εßχε Üδικο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι... λοιπÝς δημοκρατικÝς δυνÜμεις ποý διαμαρτυρÞθηκαν για κατÜφωρη παραβßαση των προσωπικþν δεδομÝνων üταν το κρÜτος δημοσιοποßησε τα ονüματα των ιερüδουλων που εßχαν ¸ιτζ, κι' ας το Ýπραξε για την προστασßα του κοινωνικοý συμφÝροντος. Με την περßπτωση της δημοσιοποßησης της λßστας, που πÜλι παραβιÜστηκαν προσωπικÜ δεδομÝνα, γιατß üχι μüνο δεν καταδßκασε την «διαρροÞ» αλλÜ στιγμÜτισε και την εισαγγελικÞ πρωτοβουλßα εναντßον του ΒαξεβÜνη; ΔημοκρατικÝς ευαισθησßες a la carte, μÜλλον δεν νοοýνται. ¸;