Ç ÓõíèÞêç ôùí Óåâñþí

ÓÜââáôï 28 Éïõëßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

Σαν σÞμερα, πριν 92 χρüνια, στις 28 Ιουλßου 1920, υπογρÜφεται η ΣυνθÞκη των Σεβρþν στην πüλη ΣÝβρ (Sèvres) της Γαλλßας κοντÜ στο Παρßσι, η οποßα επιφÝρει την ειρÞνη ανÜμεσα στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα και τις ΣυμμαχικÝς ΔυνÜμεις (ΗνωμÝνο Βασßλειο, Γαλλßα, Ιταλßα, Ιαπωνßα (πρωταρχικοß σýμμαχοι), Αρμενßα, ΒÝλγιο, ΕλλÜδα, ×åôæÜæ (áñáâéêü âáóßëåéï), Πολωνßα, Πορτογαλßα, Ρουμανßα, Γιουγκοσλαβßα και Τσεχοσλοβακßα) μετÜ τον Α' Παγκüσμιο Πüλεμο. Εκ μÝρους της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας Ýγινε αποδεκτÞ απü τον σουλτÜνο ΜεχμÝτ ΣΤ' ο οποßος προσπαθοýσε να σþσει τον θρüνο του, αλλÜ απορρßφθηκε απü το ανεξÜρτητο κßνημα των Νεüτουρκων. Το κßνημα υπü την ηγεσßα του ΜουσταφÜ ΚεμÜλ χρησιμοποßησε αυτÞ τη διÝνεξη για να αυτοανακηρυχθεß κυβÝρνηση και να καταργÞσει την μοναρχßα.

 

Πριν τη συνθÞκη των Σεβρþν

Με την ανακωχÞ του Μοýδρου, που υπογρÜφει η σουλτανικÞ κυβÝρνηση στις 28 Ιουλßου 1918, ανοßγει ο δρüμος για την ουσιαστικÞ διεκδßκηση μικρασιατικþν περιοχþν, üπου κατοικοýν συμπαγεßς ελληνικοß-χριστιανικοß πληθυσμοß. Οι ελληνικÝς διεκδικÞσεις κωδικοποιοýνται στα δυο υπομνÞματα του ΕλευθÝριου ΒενιζÝλου προς τους ΣυμμÜχους (τον Οκτþβριο και το ΔεκÝμβριο του ßδιου χρüνου) και αντιμετωπßζονται μÜλλον ευνοúκÜ απü τους ΑγγλογÜλλους, μÜλλον εχθρικÜ απü τους Ιταλοýς (επßσης διεκδικητÝς μικρασιατικþν εδαφþν) και με σκεπτικισμü απü τους Αμερικανοýς. Ακολουθεß η συμμετοχÞ της ΕλλÜδας στην διεθνÞ εκστρατεßα της Ουκρανßας εναντßον των μπολσεβßκων, με την οποßα εξασφαλßζει μεν κÜποια εýσημα απü την ΑντÜντ, παρÜλληλα üμως στρÝφει εναντßον της το νεαρü σοβιετικü καθεστþς.

ΠεριγραφÞ: C:\Users\Βασßλης\Desktop\93-1919_files\19192CE9CCEB1CF8ACEBFCF852CCEA3CEBCCF8DCF81CEBDCEB72CCEB_009.jpgΚατÜ τη συνεδρßαση του ανþτατου συμμαχικοý συμβουλßου στις 22 Απριλßου 1919, οι ΑγγλογÜλλοι και οι Αμερικανοß, εκμεταλλευüμενοι την απουσßα του Ιταλοý εκπροσþπου, δßνουν στην ΕλλÜδα την Üδεια να καταλÜβει την ευρýτερη περιοχÞ της Σμýρνης (μια Ýκταση 17.000 τετραγωνικþν χιλιομÝτρων περßπου). ΕπισÞμως, η αποστολÞ εκεßνη στοχεýει στην τÞρηση της τÜξης και στην προστασßα των χριστιανικþν πληθυσμþν, μÝχρι να επιτευχθεß η σýναψη της τελικÞς ειρηνευτικÞς συμφωνßας. ΟυσιαστικÜ, μÝσω της απüφασης τους εκεßνης, οι ΑγγλογÜλλοι επιδιþκουν να χρησιμοποιÞσουν τον ελληνικü στρατü ως δýναμη κροýσης για τον πειθαναγκασμü της Τουρκßας σε ουσιαστικÞ υποταγÞ και αφετÝρου να περιορßσουν τα ιταλικÜ επεκτατικÜ σχÝδια, που θßγουν Üμεσα και καßρια τα δικÜ τους συμφÝροντα.

Η επιχεßρηση για τη στρατιωτικÞ κατÜληψη της Σμýρνης θα πραγματοποιηθεß, μετÜ απü κÜποιες καθυστερÞσεις και αναβολÝς, στις 2 ΜαÀου 1919. ΚατÜ την αποβßβαση τους οι ελληνικÝς δυνÜμεις γßνονται δεκτÝς με απερßγραπτο ενθουσιασμü απü τους ¸λληνες κατοßκους, οι οποßοι και αποτελοýν την πλειονüτητα του üλου πληθυσμοý της περιοχÞς. Αντßθετα, δÝχονται επßθεση απü ομÜδες Τοýρκων ενüπλων και απαντοýν. ΚατÜ τις συγκροýσεις χÜνουν τη ζωÞ τους 2 ¸λληνες και 5 Τοýρκοι στρατιþτες, ενþ υπÜρχει και Ýνας μικρüς αλλÜ αδιευκρßνιστος αριθμüς νεκρþν και τραυματιþν στον Üμαχο πληθυσμü.

 

Τι προÝβλεπε η συνθÞκη των Σεβρþν

¶κρως ωφελημÝνη απü τη ΣυνθÞκη των Σεβρþν Ýβγαινε η ΕλλÜδα, που κατοχýρωνε επισÞμως την κατοχÞ της ΔυτικÞς ΘρÜκης και παρÜλληλα ενσωμÜτωνε και την ΑνατολικÞ, μÝχρι περßπου την Κωνσταντινοýπολη (η πüλη αυτÞ και τα ΣτενÜ περνοýσαν σε καθεστþς διεθνοýς ελÝγχου). Ακüμα, η ΕλλÜδα Ýπαιρνε τα νησιÜ ºμβρο και ΤÝνεδο και επισημοποιοýσε την παρουσßα της στην περιοχÞ της Σμýρνης και στην ενδοχþρα της (που βρßσκονταν Þδη υπü ελληνικü Ýλεγχο, απü το ΜÜιο του 1919). Θα πρÝπει να σημειωθεß εδþ üτι το καθεστþς της ελληνικÞς κατοχÞς της Σμýρνης Þταν ιδιüμορφο και εßχε πενταετÞ διÜρκεια. ΜετÜ την παρÝλευση της προθεσμßας αυτÞς, οι κÜτοικοι θα αποφÜσιζαν ελεýθερα με δημοψÞφισμα για την ενσωμÜτωση της üλης περιοχÞς στην ΕλλÜδα.

ΠÝρα απü τις πιο πÜνω ρυθμßσεις, η ΕλλÜδα φαινüταν να Ýχει Þδη εξασφαλßσει τα ΔωδεκÜνησα πλην της Ρüδου (με ιδιαßτερη ελληνοúταλικÞ συμφωνßα) και την Κýπρο (υπÞρχε σχετικÞ βρετανικÞ υπüσχεση), ενþ συνεχßζονταν οι διαβουλεýσεις και για τη Βüρειο ¹πειρο.

 

ΠεριγραφÞ της υπογραφÞς της ΣυνθÞκης

Σε παλαιüτερο τεýχος του περιοδικοý ΑρμενικÜ (αρ. 27, ΣεπτÝμβριος - Οκτþβριος 2002) ο ΚασπÜρ ΚαραμπετιÜν μεταφÝρει τη σκηνÞ της υπογραφÞς της συνθÞκης üπως την εßχε περιγρÜψει σε αναφορÜ του ο αντιπρüσωπος της Αρμενßας Αβεντßς ΑχαρονιÜν:

«H αßθουσα της υπογραφÞς Þταν στο κÝντρο του εργοστασßου των ξακουστþν κρυστÜλλων της πüλης του Σεβρ. Στο κÝντρο Ýλαβαν θÝσεις οι εκπρüσωποι των μεγÜλων χωρþν. Οι θÝσεις των αντιπροσþπων των μικρþν χωρþν βρßσκονταν δεξιÜ και αριστερÜ της αßθουσας.

Μüλις προσÞλθαν üλοι οι εκπρüσωποι, λßγο μετÜ τις τÝσσερις, εισÞλθε στην αßθουσα ο πρüεδρος και εκπρüσωπος της Γαλλßας κ. A. ΜιλερÜν. Απουσßαζαν μüνο οι Τοýρκοι εκπρüσωποι, που περßμεναν να κληθοýν στον κÜτω üροφο. ΜετÜ την εντολÞ του προÝδρου τοýς κÜλεσαν και συνοδεßα του κλητÞρα, που τους ανÞγγειλε «Οι κýριοι Πληρεξοýσιοι της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας», εισÞλθαν στην αßθουσα. Με τα χαρακτηριστικÜ κüκκινα φÝσια στα κεφÜλια τους, χαιρÝτισαν τους παρισταμÝνους και Ýλαβαν τις θÝσεις τους δßπλα απü τους εκπροσþπους της ΕλλÜδας. ΑμÝσως μετÜ ο πρüεδρος ΜιλερÜν σηκþθηκε απü τη θÝση του και εßπε τα ακüλουθα: «Κýριοι, δηλþνω üτι η συνθÞκη που θα υπογραφεß τþρα εκφρÜζει τις θÝσεις που Ýχουν αποδεχθεß üλα τα μÝρη». ΑμÝσως μετÜ κÜλεσε τους πληρεξουσßους της Τουρκßας να υπογρÜψουν τη συνθÞκη. Σηκþθηκαν üρθιοι ο γερουσιαστÞς στρατηγüς Χαμδß ΠασÜ, ο γερουσιαστÞς Ρßζα Τεβφßκ ΜπÝης και ο ΡεσÜτ Ναλßς ΜπÝης και με σταθερÜ βÞματα πλησßασαν στο κεντρικü τραπÝζι που Þταν τοποθετημÝνη η συνθÞκη, με νευρικÝς κινÞσεις υπÝγραψαν και αμÝσως γýρισαν στις θÝσεις τους. ΑμÝσως μετÜ υπÝγραψαν οι εκπρüσωποι της M. Βρετανßας, της Γαλλßας, της Ιταλßας και της Ιαπωνßας και αμÝσως μετÜ κÜλεσαν εμÝνα.

 

Η συνθÞκη και οι ¸λληνες.

Οι üροι αυτοß αποτελοýσαν οπωσδÞποτε θριαμβευτικÞ νßκη για την ΕλλÜδα και δικαßωση των θυσιþν στις οποßες εßχε υποβληθεß απü το 1912 και ιδßως απü το 1916-17, οπüτε μπÞκε ουσιαστικÜ και τυπικÜ στον Παγκüσμιο Πüλεμο με την πλευρÜ της ΑντÜντ. Ακüμα, αποτελοýσε πλÞρη δικαßωση της εξωτερικÞς πολιτικÞς που εßχε ακολουθÞσει απü το 1914 ο ΕλευθÝριος ΒενιζÝλος, μιας πολιτικÞς που τον Ýφερε σε σýγκρουση με το βασιλιÜ Κωνσταντßνο και σηματοδüτησε την οδυνηρÞ περßοδο του Εθνικοý Διχασμοý (1915-17).

Στη βÜση αυτÞ, οι βενιζελικοß πανηγýρισαν την υπογραφÞ της συνθÞκης και θεþρησαν üτι αυτÞ παγßωνε τα ελληνικÜ δßκαια και üτι, επομÝνως, αποτελοýσε τη σταθερÞ βÜση για τον τελικü ελληνικü θρßαμβο -με τη σýμπραξη της διεθνοýς κοινüτητας- στο ανοιχτü ακüμα μÝτωπο της ΜικρÜς Ασßας, üπου «εßχε σηκþσει κεφÜλι» ο ΚεμÜλ με τους ακραßους εθνικιστÝς του.

Τον ενθουσιασμü αυτüν δεν συμμεριζüταν η κωνσταντινικÞ αντιπολßτευση, που -με σαφÞ Ýλλειψη μεγαλοψυχßας- εξακολουθοýσε να καθορßζεται απü τα διχαστικÜ σýνδρομα και να παρουσιÜζει τη συνθÞκη ως αποτυχßα.

Και οι δýο, πÜντως πλευρÝς, δεν φαßνονταν να εντοπßζουν τους πραγματικοýς κινδýνους που δημιουργοýσε για την ΕλλÜδα η ασταθÞς διεθνÞς κατÜσταση και οι αυξανüμενες στρατιωτικÝς δυσκολßες στη ΜικρÜ Ασßα.

 

Η συνθÞκη και οι Τοýρκοι.

Η υπογραφÞ της ΣυνθÞκης των Σεβρþν βρÞκε την Τουρκßα σε κατÜσταση αναστÜτωσης. Η σουλτανικÞ κυβÝρνηση εßχε χÜσει πλÝον ολοκληρωτικÜ το κýρος της και ουσιαστικÜ η εξουσßα της περιοριζüταν στην Κωνσταντινοýπολη και σε περιοχÝς ελεγχüμενες απü τους συμμÜχους. Πραγματικüς κυρßαρχος των εξελßξεων Þταν πλÝον ο ΚεμÜλ Ατατοýρκ, ο οποßος εßχε ξεκινÞσει το κßνημα αντßστασης εναντßον των ΕλλÞνων και εßχε επιβÜλει τον πρωταγωνιστικü του ρüλο με τα εθνικÜ συνÝδρια του Ερζεροýμ και της ΣεβÜστειας (Αýγουστος - ΣεπτÝμβριος του 1919) και αργüτερα με τη σýγκληση της ΜεγÜλης ΕθνοσυνÝλευσης στην ¶γκυρα (ΜÜρτιος 1920).

Για τον Τοýρκο ηγÝτη και τους οπαδοýς του η ΣυνθÞκη των Σεβρþν δεν Þταν παρÜ Ýνα «κουρελüχαρτο» ανÜλογο με εκεßνο της ΑνακωχÞς του Μοýδρου (1918), που θα ακυρωνüταν στην πρÜξη με την Ýνοπλη αντßσταση του τουρκικοý λαοý εναντßον των ξÝνων εισβολÝων. Κýριος στüχος Þταν φυσικÜ οι ¸λληνες (οι μüνοι που εßχαν ιστορικοýς τßτλους στη ΜικρÜ Ασßα) και δευτερεýοντες οι ΓÜλλοι, οι Ιταλοß και οι ¶γγλοι, με τους οποßους θα μποροýσε να γßνει (üπως κι Ýγινε) τελικüς συμβιβασμüς.

Στο πλευρü του φαινüταν να βρßσκεται, Üλλωστε, και το νεαρü σοβιετικü καθεστþς της Ρωσßας, το οποßο εßχε κÜθε λüγο να αντιπαρατßθεται στην ΑντÜντ αλλÜ και ειδικÜ στην ΕλλÜδα, που εßχε συμμετÜσχει στην εκστρατεßα της Ουκρανßας του 1919 εναντßον των μπολσεβßκων.

 

Η συνθÞκη και οι σýμμαχοι.

Με τη ΣυνθÞκη των Σεβρþν οι σýμμαχοι της ΑντÜντ επιτυγχÜνουν üλους σχεδüν τους αντικειμενικοýς στüχους που εßχαν θÝσει. Οι ¶γγλοι φαßνονται να κερδßζουν τη μερßδα του λÝοντος, θÝτοντας κÜτω απü Üμεσο Þ Ýμμεσο Ýλεγχο τους μια τερÜστια περιοχÞ, που ξεκινÜ απü τον Εýξεινο και την Κωνσταντινοýπολη και φτÜνει Ýως τη νüτια Αραβßα και τον Περσικü κüλπο. Ακüμα, επιβεβαιþνουν -για λογαριασμü των ßδιων και των συμμÜχων τους- το διαβüητο αποικιακοý τýπου καθεστþς των «διομολογÞσεων». ¶μεσα ωφελημÝνοι εμφανßζονται και οι ΓÜλλοι, που εξασφαλßζουν ισχυρÜ ερεßσματα στη ΜÝση ΑνατολÞ και στην Κιλικßα της ΜικρÜς Ασßας. Ακολουθοýν οι Ιταλοß, με επßσης «δικαιþματα» επß της νοτιοδυτικÞς ΜικρÜς Ασßας και με σταθερÞ (παρÜ τις αντßθετες υποσχÝσεις τους προς τον ΒενιζÝλο) την παρουσßα τους στα ΔωδεκÜνησα.

Οι σýμμαχοι αυτοß, αν και συναινοýν στις παραχωρÞσεις προς την ΕλλÜδα, δεν δεßχνουν διατεθειμÝνοι και να τις επιβÜλουν στους Τοýρκους εθνικιστÝς του ΚεμÜλ. ΠλÝον ουδÝτεροι παρουσιÜζονται οι ¶γγλοι, οι οποßοι ωστüσο εßναι εκεßνοι που εßχαν υποστηρßξει με τη μεγαλýτερη θÝρμη τον ΒενιζÝλο, ως προς την ικανοποßηση των ελληνικþν δικαßων (γνωρßζοντας ßσως üτι η ελληνικÞ παρουσßα στη ΜικρÜ Ασßα θα λειτουργοýσε ως προστατευτικÞ ασπßδα για τους ßδιους). Ως προς τους ΓÜλλους, που εßχαν εκφρÜσει επιφυλÜξεις για τη βιωσιμüτητα της ΣυνθÞκης των Σεβρþν, αυτοß θα κινηθοýν γρÞγορα προς την κατεýθυνση εξυπηρÝτησης των δικþν τους αποκλειστικÜ συμφερüντων και σýντομα θα προσεγγßσουν τον ΚεμÜλ για να προσκομßσουν Üμεσα και Ýμμεσα οικονομικÜ και πολιτικÜ οφÝλη. Ακüμη πιο εχθρικοß για την ΕλλÜδα θα σταθοýν οι Ιταλοß, που εßχαν σταθεß αρνητικοß προς τα ελληνικÜ δßκαια στη ΜικρÜ Ασßα, εßχαν υπογρÜψει üμως -κÜτω απü πιÝσεις- τις σχετικÝς διατÜξεις της ΣυνθÞκης των Σεβρþν. Αυτοß, σε πολý σýντομο χρονικü διÜστημα, θα μετατραποýν σε ουσιαστικοýς συμμÜχους του ΚεμÜλ και θα καταβÜλουν κÜθε προσπÜθεια για τη νßκη του επß των ΕλλÞνων.

 

Ïé ΣυνÝπειες ôçò ÓõíèÞêçò.

ΠεριγραφÞ: OI ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣΗ ΣυνθÞκη των Σεβρþν υπÞρξε πρÜγματι θρßαμβος για την ελληνικÞ διπλωματßα, που üμως -üπως αποδεßχτηκε- δεν καλυπτüταν απü ουσιαστικÝς συμμαχικÝς εγγυÞσεις και δεν Ýπειθε για την αποτελεσματικüτητα της. ¼σα εßχε κερδßσει η ΕλλÜδα Ýπρεπε να τα κατοχυρþσει στο πεδßο της μÜχης, αντιμÝτωπη μ' Ýναν ισχυρü και φανατισμÝνο εχθρü -το εθνικιστικü κßνημα του ΚεμÜλ- που κÜθε Üλλο παρÜ εμφανιζüταν ανοργÜνωτο και διπλωματικÜ απομονωμÝνο. Με τη ΣυνθÞκη των Σεβρþν η σουλτανικÞ εξουσßα καταρρακþνεται πλÞρως στη συνεßδηση του τουρκικοý λαοý και οι κεμαλικοß αναδεικνýονται σε πραγματικοýς κυρßαρχους του παιχνιδιοý και σε μοναδικοýς φορεßς εξουσßας. Η πραγματικüτητα αυτÞ δεν αγνοεßται απü το νεαρü σοβιετικü καθεστþς του ΛÝνιν, που υποστηρßζει ανοιχτÜ τους Τοýρκους εθνικιστÝς και στις 3 Δεκεμβρßου 1920 υπογρÜφει μ' αυτοýς την περßφημη ΣυνθÞκη του Αλεξαντροπüλ, που σχεδüν ισοδυναμοýσε με σýναψη πολιτικοστρατιωτικÞς συμμαχßας. Η κßνηση εκεßνη του ΛÝνιν εßναι εýκολα εξηγÞσιμη, αν υπολογßσει κανεßς τη στÜση που εßχαν κρατÞσει οι σýμμαχοι της ΑντÜντ (αλλÜ και η ßδια η ΕλλÜδα) απÝναντι στην επανÜσταση του.

Η τουρκοσοβιετικÞ προσÝγγιση θα επιδρÜσει καταλυτικÜ στο θÝατρο της διεθνοýς πολιτικÞς και γρÞγορα θα μετατρÝψει τον ΚεμÜλ σε συνομιλητÞ των εταßρων της ΑντÜντ, που σταδιακÜ θα εγκαταλεßψουν την ΕλλÜδα κυριολεκτικÜ στην τýχη της, για να υπερασπιστοýν τα δικÜ τους ανατολικÜ συμφÝροντα.

Την πολιτικÞ αυτÞ μεταστροφÞ τους (που ισοδυναμοýσε με ουσιαστικÞ ακýρωση της ΣυνθÞκης των Σεβρþν) θα διευκολýνουν οι δραματικÝς πολιτικÝς εξελßξεις στην ΕλλÜδα, δηλαδÞ η Þττα του ΒενιζÝλου στις εκλογÝς του Νοεμβρßου 1920 και η επιστροφÞ των αντιπÜλων του στην εξουσßα. Το γεγονüς αυτü θα δþσει το Üλλοθι στους ΑγγλογÜλλους να αποστασιοποιηθοýν πλÞρως απü τις üποιες τυπικÝς δεσμεýσεις εßχαν αναλÜβει με τη ΣυνθÞκη των Σεβρþν και να κινηθοýν με λυμÝνα τα χÝρια στην ανατολικÞ τους πολιτικÞ. Με τη στÜση τους αυτÞ, ουσιαστικÜ προδιαγρÜφεται πλÝον καθαρÜ η τραγωδßα του 1922.

 

Δýο Þπειροι και πÝντε θÜλασσες

H ΕλλÜδα δεν πÝτυχε üλες τις επιδιþξεις της. Δεν της δüθηκαν η Βüρειος ¹πειρος, τα ΔωδεκÜνησα (δüθηκαν στην Ιταλßα), οýτε η Κωνσταντινοýπολη Þ η Κýπρος (παρÝμεινε αγγλικÞ κτÞση). ΑλλÜ ο ΒενιζÝλος διεκδßκησε τα μÝγιστα για να εξασφαλßσει τα απαραßτητα. H ΕλλÜδα πÝτυχε την επικýρωση της κυριαρχßας της στη ΔυτικÞ ΘρÜκη (την εßχε παραδþσει η Βουλγαρßα στους ΣυμμÜχους με τη ΣυνθÞκη του Νεúγý) και Ýλαβε την ΑνατολικÞ ΘρÜκη ως την ΤσατÜλτζα, την Ιμβρο και την ΤÝνεδο, πÝτυχε την κατοχýρωση των δικαιωμÜτων της επß των υπολοßπων νÞσων του Αιγαßου και της ανατÝθηκε η διοßκηση της Σμýρνης και της ενδοχþρας της για πÝντε χρüνια, μετÜ την παρÝλευση των οποßων το τοπικü κοινοβοýλιο που θα ιδρυüταν θα μποροýσε, αν το επιθυμοýσε, να ζητÞσει την Ýνωση της περιοχÞς με την ΕλλÜδα Ýχοντας και τη δυνατüτητα διεξαγωγÞς δημοψηφßσματος μεταξý του πληθυσμοý.

Ευνοúκüτερο διακανονισμü δεν μποροýσε να εßχε ελπßσει η ΕλλÜδα. H επιτυχßα του ΒενιζÝλου Üγγιζε τα üρια του θριÜμβου. Ο εμπνευσμÝνος üσο και ακαταπüνητος πολιτικüς ετοιμαζüταν να επιστρÝψει στην πατρßδα Ýχοντας πραγματοποιÞσει το üνειρü του για την «ΕλλÜδα των δýο ηπεßρων και των πÝντε θαλασσþν».

ΑλλÜ δýο μüλις ημÝρες μετÜ την υπογραφÞ της ΣυνθÞκης των Σεβρþν Ýνα θλιβερü γεγονüς Þρθε να προκαλÝσει τον πρþτο τριγμü στο λαμπρü ελληνικü οικοδüμημα το οποßο εßχε Þδη αρχßσει να υψþνεται. Δýο απüτακτοι αξιωματικοß αποπειρÜθηκαν να δολοφονÞσουν τον ΕλευθÝριο ΒενιζÝλο σε σιδηροδρομικü σταθμü του Παρισιοý απü üπου αυτüς θα ξεκινοýσε για το ταξßδι της επιστροφÞς του στην ΕλλÜδα.

H απüπειρα απÝτυχε και ο ΒενιζÝλος γλßτωσε με ελαφρÜ τραýματα. ΑλλÜ η μεταστροφÞ της μοßρας τüσο του ΒενιζÝλου üσο και ολüκληρου του Ελληνισμοý φαßνεται üτι εßχε αρχßσει.

Στις εκλογÝς της 1ης Νοεμβρßου 1920 το κüμμα του θριαμβευτÞ ΒενιζÝλου καταψηφßστηκε και ο ßδιος δεν εξελÝγη καν βουλευτÞς. H αντιβενιζελικÞ παρÜταξη ανÞλθε στην εξουσßα και ο Κωνσταντßνος επÝστρεψε στην ΕλλÜδα και στον θρüνο (ο ΑλÝξανδρος εßχε πεθÜνει πριν απü Ýνα μÞνα). Με εýλογη τη βαθιÜ απογοÞτευσÞ του ο ΒενιζÝλος εγκατÝλειψε την πολιτικÞ σκηνÞ και Ýφυγε αυτοεξüριστος στο εξωτερικü.

 

ΜετÜ την συνθÞκη των Σεβρþν

ΑμÝσως üμως μετÜ την Þττα του ΒενιζÝλου στις εκλογÝς εγκατÝλειψε την πολιτικÞ. Oι νικητÝς των εκλογþν μετÜ την παραßτηση του Παýλου Κουντουριþτη απü το αξßωμα του αντιβασιλÝα, σχημÜτισαν κυβÝρνηση υπü την ηγεσßα του Δ. ΡÜλλη και με τη συμμετοχÞ των Δ. Γοýναρη, Π. ΤσαλδÜρη, Ν. Καλογεροποýλου, Θ. Ζαúμη, Ι. ΡÜλλη και Π. ΜαυρομιχÜλη. Η νÝα κυβÝρνηση διακÞρυξε την πρüθεσÞ της να διενεργÞσει δημοψÞφισμα για την επÜνοδο του εξüριστου στην Ελβετßα βασιλιÜ Κωνσταντßνου, παρÜ την αντßθετη εκδηλωμÝνη αντßθεση των ΣυμμÜχων, ακüμα και προ των εκλογþν, η οποßα επιβεβαιþθηκε με νÝα διακοßνωση Αγγλßας, Γαλλßας και Ιταλßας (22 Νοεμβρßου 1920). Στην ανακοßνωση κατÞγγειλαν την ανειλικρινÞ κατÜ το παρελθüν στÜση του γερμανüφιλου βασιλιÜ και προειδοποιοýσαν üτι σε περßπτωση επιστροφÞς του εξüριστου βασιλιÜ θα θεωροýσαν τον εαυτü τους απαλλαγμÝνο στο μÝλλον απü κÜθε αλληλεγγýη προς την ελληνικÞ κυβÝρνηση.

Ακüμα και η αντιβενιζελικÞ ηγεσßα μεθυσμÝνη απü την σαρωτικÞ νßκη της στις εκλογÝς ερμηνεýει τις προειδοποιÞσεις των ΣυμμÜχων, ως δÞθεν «μπλüφα της ΜεγÜλης Βρετανßας για να ευχαριστÞσει τη Γαλλßα», η οποßα απροκÜλυπτα πλÝον πολεμοýσε τη ΣυνθÞκη των Σεβρþν.

Μüλις την προηγοýμενη του δημοψηφßσματος (22 Νοεμβρßου 1920) για την επιστροφÞ του Κωνσταντßνου επιτρÝπει τη δημοσßευση απü τον Τýπο των αντιδρÜσεων των ΣυμμÜχων μας. Ο δημοκρατικüς üμως τýπος πßεζε την κυβÝρνηση να αποτρÝψει την επιστροφÞ του βασιλιÜ και να ματαιþσει το δημοψÞφισμα. Εκεßνο το δυσμενÝς κλßμα για την ΕλλÜδα τον ΝοÝμβριο του 1920 αποτυπþνεται σε υπüμνημα του στελÝχους του Φüρεúν ´Οφις ΧÜρολντ Νßκολσον, ο οποßος πρüβλεπε üτι οι Σýμμαχοι χÜραξαν μßα πορεßα, που «θα κατÝστρεφε μüνιμα τον ιστü των συνθηκþν ειρÞνης και θα Ýφερνε την ΕλλÜδα στις διαστÜσεις μßας δýναμης τρßτης τÜξης». Και ο Βρετανüς διπλωμÜτης χωρßς περιστροφÝς κατÝληγε: Οι ΓÜλλοι και οι Ιταλοß θÝλουν να καταστρÝψουν την ΕλλÜδα της ΣυνθÞκης των Σεβρþν. Το αποτÝλεσμα λοιπüν του δημοψηφßσματος της 22 Νοεμβρßου, Þταν μαζικÞ ψÞφος για την επιστροφÞ του Κωνσταντßνου με τα επακüλουθα αρνητικÜ συμβÜντα. ¸να μÞνα αργüτερα (25 Δεκεμβρßου 1920) με νÝα διακοßνωση των τριþν ΔυνÜμεων προς την ΕλλÜδα διακοπτüταν η παροχÞ του υπüλοιπου των πιστþσεων απü το μεγÜλο πολεμικü δÜνειο των 750 εκατομμυρßων φρÜγκων που εßχε εγκριθεß για την ΕλλÜδα.

ΚατÜ κακÞ τýχη ο ελληνικüς στρατüς απÝτυχε σε επιχεßρησÞ του στο Δορýλαιο (Εσκß Σεχßρ) κατÜ των Κεμαλικþν. Την 18/21 Ιανουαρßου 1921 οι Σýμμαχοι Üρχισαν να κÜνουν κιüλας λüγο για αναθεþρηση της ΣυνθÞκης των Σεβρþν και την οποßαν εßχαν συναποφασßσει αρχικÜ. Γι’ αυτü τον λüγο συνεκÜλεσαν διÜσκεψη την 8/2 1921 στο Λονδßνο. Εκεß επρüκειτο να τροποποιηθεß η συνθÞκη σýμφωνα προς τα τüτε πραγματικÜ περιστατικÜ. Θα γινüτανε δεκτÜ ως μÝλη της τουρκικÞς αντιπροσωπßας και αντιπρüσωποι της κυβÝρνησης της ¶γκυρας.

Η ΕλλÜδα ατυχþς Þλπιζε, üτι η συνθÞκη των Σεβρþν Þτανε ο καταστατικüς χÜρτης, συνταχθεßς υπü üλων των συμμÜχων ΔυνÜμεων. Στη δεýτερη συνεδρßαση στις (10) 23 Φεβρουαρßου η συνδιÜσκεψη Ýκρινε, üτι πρÝπει να επανεξετÜσει τις στατιστικÝς που υποβλÞθηκαν απü τον ΒενιζÝλο προ της υπογραφÞς της συνθÞκης των Σεβρþν των πληθυσμþν Σμýρνης και ΘρÜκης.

Την 27/12 Μαρτßου η ΣυνδιÜσκεψη Ýκαμε νÝες προτÜσεις, ευνοúκÝς και αυτÝς υπÝρ των Τοýρκων, αλλÜ üχι και τüσο πολý σε βÜρος της ΕλλÜδας. Θα εκκÝνωναν την Κωνσταντινοýπολη, üταν οι ΔυνÜμεις θα πειθüτανε περß της καλÞς πßστης των Τοýρκων στην εκτÝλεση των υποχρεþσεþν τους. Τα στενÜ θα αφοπλßζονταν, δýο αντιπρüσωποι της Τουρκßας θα γινüτανε δεκτοß στην επß τοýτο επιτροπÞ. Οι Ýνοπλοι δυνÜμεις της Τουρκßας αναβιβÜζονταν σε 75.000 χιλ. Üνδρες. Στη ΘρÜκη, που κατεßχε και κυβÝρνα η ΕλλÜδα δεν θα υπÞρχε καμßα μεταβολÞ.

Οι ¸λληνες θα εκκÝνωναν την περιοχÞ Σμýρνης, πλην της πüλης Σμýρνης. Στο εσωτερικü της περιοχÞς θα οργανωνüτανε εντüπια χωροφυλακÞ κÜτω απü συμμÜχους αξιωματικοýς. Η περιοχÞ της Σμýρνης θα Þτανε αυτüνομος κÜτω απü διοικητÞ χριστιανü, διοριζüμενος απü την Κοινωνßα των Εθνþν. Για τους Αρμενßους θα ιδρýονταν εθνικÞ εστßα. Για τους ξÝνους υπηκüους στην Τουρκßα θα εκπονοýσαν ειδικü καθεστþς απü δικαστικÞ ΕπιτροπÞ.

 

ΚαταστροφÞ στη ΜικρÜ Ασßα

Την ßδια εποχÞ δραματικÝς εξελßξεις εßχαν δρομολογηθεß και στο εσωτερικü της Τουρκßας. ΚαθημαγμÝνη απü τον πüλεμο, ταπεινωμÝνη απü την Þττα, με το κρÜτος παρÜλυτο και με τον ελληνικü στρατü να κατÝχει ζωτικü χþρο στη ΜικρÜ Ασßα και να επεκτεßνει διαρκþς την παρουσßα του προς ΑνατολÜς, η χþρα βρισκüταν στο κατþφλι της πλÞρους διÜλυσης. Την κρßσιμη αυτÞ þρα ως σωτÞρας της Τουρκßας εμφανßστηκε ο φιλüδοξος και ευφυÞς, επßσης üμως και αδßστακτος, αξιωματικüς ΜουσταφÜ ΚεμÜλ, ο επιλεγüμενος Ατατοýρκ. Ο ΚεμÜλ κÞρυξε επανÜσταση, σχημÜτισε προσωρινÞ κυβÝρνηση (αργüτερα κατÜργησε το σουλτανÜτο και ανακÞρυξε την ΤουρκικÞ Δημοκρατßα) και καταπιÜστηκε αμÝσως με την ανασυγκρüτηση του τουρκικοý στρατοý θÝτοντας ως πρþτιστο καθÞκον του την εκδßωξη των ΕλλÞνων.

ΒοÞθεια στα σχÝδια του ΚεμÜλ πρüσφερε ÜθελÜ της η κυβÝρνηση της ΑθÞνας με την ασýνετη πολιτικÞ της üταν επÝτρεπε την αλüγιστη προÝλαση των ελληνικþν δυνÜμεων προς ΑνατολÜς, με αποτÝλεσμα την απομÜκρυνσÞ τους απü τα κÝντρα ανεφοδιασμοý τους ως την πλÞρη εξÜντληση των εφοδßων τους αλλÜ και των φυσικþν τους δυνÜμεων. Ηταν η ευκαιρßα που περßμενε ο ΚεμÜλ. ΕξαπÝλυσε σφοδρÞ επßθεση, οι δυνÜμεις του Ýτρεψαν τους Ελληνες σε Üτακτη φυγÞ και καταδιþκοντÜς τους Ýφτασαν ως τη Σμýρνη και την πυρπüλησαν. Βρισκüμαστε στα τÝλη Αυγοýστου του 1922. H ΜικρασιατικÞ ΚαταστροφÞ Ýχει συντελεστεß.

Το νÝο τουρκικü καθεστþς δεν αναγνωρßζει τη ΣυνθÞκη των Σεβρþν και απαιτεß νÝες ειρηνευτικÝς διαπραγματεýσεις με τους νικητÝς του A' Παγκοσμßου ΠολÝμου. Οι Σýμμαχοι δεν μποροýν να αρνηθοýν. Δεν μπορεß να αρνηθεß οýτε το νÝο ελληνικü καθεστþς, η στρατιωτικÞ επανÜσταση του Σεπτεμβρßου του 1922 υπü τους αξιωματικοýς Νικüλαο ΠλαστÞρα και Στυλιανü ΓονατÜ, η οποßα Ýχει αναλÜβει την εξουσßα στην ΑθÞνα. Και παρακαλεß τον εξüριστο ΕλευθÝριο ΒενιζÝλο να αναλÜβει το βαρý καθÞκον να την εκπροσωπÞσει.

¼μως η μεγÜλη καταστροφÞ εßχε πλÝον συντελεσθεß και δεν Þταν δυνατüς να αποτραπε’ι üπως αποδεßχτηκε ιστορικÜ.

 

Η ΣυνθÞκη των Σεβρþν μÝσα απü τα πρωτοσÝλιδα των εφημερßδων

Πþς υποδÝχτηκαν τη συνθÞκη των Σεβρþν στην ΕλλÜδα; Τα πρωτοσÝλιδα τριþν εφημερßδων της εποχÞς δßνουν το στßγμα. Μια αναζÞτηση στη ΣυλλογÞ Ψηφιακþν Εφημερßδων της ΕθνικÞς ΒιβλιοθÞκης αποκαλýπτει διαφορετικÝς οπτικÝς γωνßες.

Δεßτε τα πρωτοσÝλιδα των εφημερßδων της εποχÞς «Εμπρüς», «Μακεδονßα» και «ΡιζοσπÜστης» (30/7/1920) για να καταλÜβετε πως παρουσιÜστηκε το γεγονüς. ΦυσικÜ θα ανγτιληφθεßτε πολý διαφορετικÞ προσÝγγιση. 

 

ΠεριγραφÞ: C:\Users\Βασßλης\Desktop\ΣυνθÞκη των Σεβρþν\empros.jpg

Βßντεο σχετικü με τη συνθÞκη των Σεβρþν

¸ντυπη βιβλιογραφßα 

1. «ΘρÜκη: Η ιστορßα του β. ελληνισμοý» Κ. Βακαλüπουλου εκδ. Κυριακßδη σελ. 300 

2. «ΙΣΤΟΡΙΚΑ» Τομ. 3/τ. 30 εκδ. Ελευθεροτυπßα σελ. 33-36 

3.ΜικρασιατικÞ καταστροφÞ του Κ. ΦωτιÜδη εκδ. ΚαλοκÜθη σελ. 416 

4. «Τολμþν» Τριμ. Περιοδικü ομοσπονδßας ειδ. ΔυνÜμεων τ. 20/2006 

5. Εθνικüς διχασμüς 1916-1917, Ο Κωνσταντßνος, ο ΒενιζÝλος και το "ΑνÜθεμα" Συλλογικü, Ελευθεροτυπßα

6. Ιστορßα του Ελληνικοý ¸θνους, εκδοτικÞ Αθηνþν

7. Παπαρρηγüπουλος Κωνσταντßνος, Ιστορßα του Ελληνικοý ¸θνους, Εστßα

8. Milton, Giles, ΧαμÝνος παρÜδεισος: Σμýρνη 1922 Η καταστροφÞ της μητρüπολης του μικρασιατικοý Ελληνισμοý Εκδüσεις: ΜΙΝΩΑΣ

9. Νεþτερον Εγκυκλοπαιδικüν Λεξικüν Ηλßου

10. ΜεγÜλη ΕλληνικÞ Εγκυκλοπαßδεια Π. ΔρανδÜκη

11. Ε ΙστορικÜ

12. "ΚαταστροφÞ της Σμýρνης", ΑφιÝρωμα ΤΑ ΝΕΑ, 2008.

 

ΗλεκτρονικÞ βιβλιογραφßα

1. http://ellinismoskaiellines.blogspot.com

2. http://el.wikipedia.org

3. http://www.asxetos.gr

4. http://www.tovima.gr

5. http://www.veniselos.gr

6. http://www.armenika.gr/

7. http://desiris.blogspot.gr

8. http://www.laosver.gr