ÁöéÝñùìá óôï Èåüäùñï Áããåëüðïõëï

ÊõñéáêÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

Η κηδεßα του

Η ΕλλÜδα στις 27 Ιανουαρßου 2012 αποχαιρÝτησε τον Θüδωρο Αγγελüπουλο. ¸ναν πολý δικü της Üνθρωπο και δημιουργü που ταξßδεψε τη χþρα μας σε κÜθε γωνιÜ της γης, μÝσα απü την κινηματογραφικÞ σχολÞ που δημιοýργησε. Το Ýργο του εξυμνεß η Παγκüσμια ΚινηματογραφικÞ Κοινüτητα, ως δεßγμα ευγνωμοσýνης και σεβασμοý σε Ýναν Üνθρωπο που υπηρÝτησε πιστÜ και μεθοδικÜ την τÝχνη του.

Ο Θüδωρος Αγγελüπουλος νοσηλευüταν διασωληνωμÝνος στη μονÜδα εντατικÞς θεραπεßας, με βαριÝς εγκεφαλικÝς κακþσεις. ΤελικÜ, υπÝκυψε στα τραýματÜ του αργÜ το βρÜδυ.

¼πως ανακοßνωσε ο διευθυντÞς της χειρουργικÞς κλινικÞς ΕυÜγγελος ΧατζηγιαννÜκης: «ΠροσπαθÞσαμε να κÜνουμε τα πÜντα üμως ο Θüδωρος Αγγελüπουλος δεν εßναι πλÝον μαζß μας. Εßχε ρÞξη στον σπλÞνα και στον αριστερü νεφρü ενþ συντριπτικü Þταν το κÜταγμα που εßχε στο ιερü οστοýν με αποτÝλεσμα την ακατÜσχετη αιμορραγßα. ¼ταν παραλÜβαμε τον ασθενÞ, εßχε Þδη σταματÞσει η καρδιÜ του και λειτουργοýσε με μηχανικÞ υποστÞριξη. Εμεßς συνεχßσαμε την προσπÜθεια παρüλα αυτÜ αν και Þταν πολυτραυματßας».

Η κηδεßα του μεγαλýτερου ¸λληνα κινηματογραφιστÞ Ýγινε στις 4.00 το απüγευμα στο Α’ Νεκροταφεßο της ΑθÞνας δημοσßα δαπÜνη.

Εκεß βρÝθηκαν συντετριμÝνη η γυναßκα του Φοßβη, ο πρωταγωνιστÞς της ταινßας του «Αλλη ΘÜλασσα» Τüνι Σερβßλο, η βοηθüς του Μαργαρßτα ΜαντÜ, ο ιταλüς παραγωγüς του, ΑμαντÝο ΠαγκÜνι, ο διευθυντÞς φωτογραφßας ΑνδρÝας ΣινÜνος, ο διευθυντÞς φωτογραφßας Γιþργος Αρβανßτης.

Οι παριστÜμενοι τραγοýδησαν το αγαπημÝνο του δημοτικü τραγοýδι «Κοντοýλα λεμονιÜ».

Τη νεκρþσιμο ακολουθßα στον Ιερü Ναü των Αγßων Θεοδþρων Ýψαλαν ο Αρχιεπßσκοπος Αθηνþν Ιερþνυμος και ο Αρχιεπßσκοπος Αλβανßας ΑναστÜσιος.

Στην τελευταßα του κατοικßα συνüδευσαν τον Θüδωρο Αγγελüπουλο εκπρüσωποι του πνευματικοý κüσμου, μεταξý Üλλων ο ΠαντελÞς Βοýλγαρης και η ΙωÜννα ΚαρυστιÜνη, ο Κþστας Κουτσομýτης, ο ΓιÜννης ΣμαραγδÞς, η ΕλÝνη Καραúνδρου, ο ΠÝτρος ΜÜρκαρης, η Μαρßνα ΛαμπρÜκη-ΠλÜκα, ο ΓιÜννης Μαρκüπουλος, η ΡÝα ΓαλανÜκη, ο Διαγüρας Χρονüπουλος, ο ΒαγγÝλης Θεοδωρüπουλος, ο Γρηγüρης ΚαραντινÜκης, ο ΜιχÜλης ΓιαννÜτος, η ΕλÝνη Ζιþγα, η Νüνικα ΓαληνÝα, ο Μανοýσος ΜανουσÜκης, ο Παναγιþτης ΓιαννÜκης, αλλÜ και εκπρüσωποι του πολιτικοý κüσμου, ο ΑλÝξης Τσßπρας, ο ΜιλτιÜδης ΠαπαúωÜννου, ο Παýλος ΓερουλÜνος, ο ΘανÜσης Παφßλης, ο Γιþργος Ανωμερßτης, ο Νßκος Κωνσταντüπουλος, ο Μανþλης ΓλÝζος, η ΒÜσω ΠαπανδρÝου, ο ΤηλÝμαχος ΧυτÞρης, ο Γρηγüρης Ψαριανüς κ.Ü. 

ΣτεφÜνια στην κηδεßα  του μεγÜλου σκηνοθÝτη Ýστειλαν ο Πρüεδρος της Δημοκρατßας ΚÜρολος Παποýλιας, ο Πρüεδρος της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας ΔημÞτρης Χριστüφιας, üλοι οι πολιτικοß αρχηγοß, ο πρÝσβης της Γαλλßας, ο περιφερειÜρχης ΑττικÞς ΓιÜννης Σγουρüς, το Δ.Σ του Εθνικοý ΘεÜτρου και του Κρατικοý ΘεÜτρου Βορεßου ΕλλÜδος, το ºδρυμα ΜιχÜλης ΚακογιÜννης, η Εταιρεßα ΕλλÞνων σκηνοθετþν, η ¸νωση Διπλωματικþν υπαλλÞλων, ο ΒαγγÝλης Παπαθανασßου, ο ΑλÝκος Φασιανüς, ο Ισßδωρος ΛεοντÞς κ.Ü.

Η οικογÝνεια του μεγÜλου σκηνοθÝτη ζÞτησε να κατατεθοýν χρÞματα, αντß στεφÜνων, στο ΚÝντρο ΑστÝγων του ΔÞμου Αθηναßων και στο Χαμüγελο του Παιδιοý.

Η κüρη του ΕλÝνη (σκηνοθÝτης και η ßδια) πÜνω στο τρÜβελινγκ, που Ýχει στÞσει το κινηματογραφικü συνεργεßο της «¶λλης ΘÜλασσας» κινηματογρÜφησε την «τελευταßα διαδρομÞ» του Θüδωρου Αγγελüπουλου.

Πηχυαßοι οι τßτλοι των δημοσιευμÜτων του ξÝνου Τýπου για τον αιφνßδιο θÜνατο του ανεπανÜληπτου δημιουργοý που ταξßδεψε τη χþρα μας στα πÝρατα του κüσμου, ενþ καθημερινÜ διÜσημοι κινηματογραφιστÝς με δηλþσεις τους μιλÜνε για τη μεγÜλη απþλεια.

Ο Ελληνοαμερικανüς σκηνοθÝτης ΑλεξÜντερ ΠÝιν σχολßασε: «Ο Ακßρα ΚουροσÜβα Ýλεγε üτι δεν υπÜρχει πιο üμορφος θÜνατος για Ýναν σκηνοθÝτη απü το να πεθÜνει κατÜ τη διÜρκεια του γυρßσματος. Αρα, ο Αγγελüπουλος πρÝπει να πÝθανε ευτυχισμÝνος».

Ο Τοýρκος σκηνοθÝτης ΦερζÜν Οζπετεκ δÞλωσε: «Ο πüνος για τον χαμü του Θüδωρου Αγγελüπουλου εßναι τερÜστιος. Τον εßχα συναντÞσει δýο φορÝς στο ΦεστιβÜλ ΚινηματογρÜφου της Βενετßας και του Βερολßνου. ¸να απü τα Ýργα του εßχε γυριστεß σε συμπαραγωγÞ με την Τουρκßα και εßχα διαπιστþσει üτι πολλοß φßλοι μου που εßχαν δουλÝψει μαζß του Þταν τρομερÜ περÞφανοι. Τþρα εßναι συντετριμμÝνοι. Ο χαμüς του ¸λληνα συναδÝλφου μÜς στερεß Ýνα πολυτιμüτατο καλλιτεχνικü βλÝμμα που μποροýσε να μας βοηθÞσει να κατανοÞσουμε τι συμβαßνει γýρω μας στη δýσκολη αυτÞ εποχÞ».

Οι τουρκικÝς εφημερßδες αποχαιρÝτησαν τον Θüδωρο Αγγελüπουλο. «ΜεγÜλη απþλεια για τον παγκüσμιο κινηματογρÜφο» Ýγραψε η «Radical», ενþ σε Üλλους τßτλους διαβÜσαμε: «Τον χρειαζüμασταν πολý», «Η ΕλλÜδα Ýγινε πιο φτωχÞ». Σημειþνεται üτι ο Θüδωρος Αγγελüπουλος εßχε προγραμματßσει να επισκεφθεß την Κωνσταντινοýπολη στις 18 Φεβρουαρßου.

Ο διευθυντÞς της ΓιουγκοσλαβικÞς ΤαινιοθÞκης, ο ΡÜντοσλαβ ΖελÝνοβιτς, ο οποßος διατηροýσε προσωπικÞ φιλßα με τον Θüδωρο Αγγελüπουλο, και μÜλιστα τον εßχε προσκαλÝσει να εγκαινιÜσει το ΚÝντρο Ψηφιοποßησης της ΤαινιοθÞκης, πρüσθεσε: «Η ΓιουγκοσλαβικÞ ΤαινιοθÞκη üποτε συνÝβαινε κÜτι σημαντικü και σοβαρü που αφοροýσε το ßδρυμα υπολüγιζε στη βοÞθειÜ του. ¸τσι, το 1995, üταν λßγοι Ýρχονταν στη χþρα μας, αποφÜσισε να κÜνει εδþ γυρßσματα της ταινßας του “Το βλÝμμα του ΟδυσσÝα”. ¹ταν ο πρþτος που Ýλαβε τη ΧρυσÞ Σφραγßδα, την ανþτατη διÜκριση της ΓιουγκοσλαβικÞς ΚινηματοθÞκης».

Ειδικü αφιÝρωμα στον Θüδωρο Αγγελüπουλο Ýκαναν τα αυστριακÜ μÝσα ενημÝρωσης, ενþ απü τη δημüσια αυστριακÞ ραδιοφωνßα Ýγινε εκτενÞς αναφορÜ στην «απþλεια ενüς απü τους σημαντικüτερους Ευρωπαßους σκηνοθÝτες των τελευταßων σαρÜντα χρüνων».

ΡεπορτÜζ για τον Θüδωρο Αγγελüπουλο φιλοξÝνησε και ο γερμανικüς Τýπος. «¹ταν απü τους σημαντικüτερους σκηνοθÝτες του τελευταßου τετÜρτου του 20οý αιþνα. Το γεγονüς üτι δεν σκηνοθÝτησε ποτÝ Ýνα μπλοκμπÜστερ και δεν προτÜθηκε για βραβεßο ¼σκαρ δεν αλλÜζει τßποτα» Ýγραψαν σε μακροσκελÝς Üρθρο τους με τον τßτλο «Η τελευταßα πρÜξη της ελληνικÞς τραγωδßας» οι εφημερßδες «Die Welt» και «Berliner Morgenpost». Στην εφημερßδα «Frankfurter Rundschau» σημειþνεται üτι ο Αγγελüπουλος Þταν «Το βλÝμμα της ΕλλÜδας», ενþ το Üρθρο καταλÞγει με το σχüλιο του ΙÜπωνα σκηνοθÝτη Ακßρα ΚουροσÜβα: «ΜÝσα απü τον φακü του ο Αγγελüπουλος κοιτÜζει τον κüσμο με σιωπÞ».

Το υπουργεßο Πολιτισμοý και Τουρισμοý και το ΦεστιβÜλ ΚινηματογρÜφου Θεσσαλονßκης, ως ελÜχιστο φüρο τιμÞς στη μνÞμη του σπουδαßου ¸λληνα δημιουργοý, αποφÜσισαν να καθιερþσουν διεθνÝς βραβεßο «Θüδωρος Αγγελüπουλος», το οποßο θα απονÝμεται κÜθε ΝοÝμβριο στο πλαßσιο του ΦεστιβÜλ Θεσσαλονßκης.

Στο μεταξý, στο ΜÝγαρο ΜουσικÞς Αθηνþν πρüκειται να πραγματοποιηθεß προσεχþς διεθνÝς συμπüσιο και αφιÝρωμα στο Ýργο του πιο σημαντικοý Ελληνα σκηνοθÝτη.

http://www.madata.gr/epikairotita/social/167240.html