H Wikipedia Ýêëåéóå ôá 10 ÷ñüíéá ëåéôïõñãßáò

ÄåõôÝñá 17 Éáíïõáñßïõ 2011

Βασßλη Φουρτοýνη, δÜσκαλου, ΑντιπροÝδρου του Συλλüγου Εκπ/κων Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 

ΠεριγραφÞ: wikipedia-2Η Wikipedia, η διαδικτυακÞ εγκυκλοπαßδεια που ο καθÝνας μπορεß να επεξεργαστεß, Üρχισε την λειτουργßα της στις 15 Ιανουαρßου 2001. ΣÞμερα, η ιστοσελßδα κλεßνει, αισßως, τα 10 χρüνια ζωÞς.

ΜετÜ απü μια δεκαετßα ανÜπτυξης, η Wikipedia αποτελεß μια βασικÞ πηγÞ πληροφοριþν διαθÝτοντας εκατομμýρια θεμÜτων και παραμÝνει στην λßστα με τις 10 κορυφαßες ιστοσελßδες με βÜση την επισκεψιμüτητα τους. Επßσης, Ýχει πÜνω απü 400 εκατομμýρια αναγνþστες σε μηνιαßα βÜση και διαθÝτει πολý μικρü προûπολογισμü σε αναλογßα με το μÝγεθος της: μüλις 20 εκατομμýρια δολÜρια. Σχεδüν το σýνολο των εσüδων του οργανισμοý προÝρχεται κυρßως απü δωρεÝς και στην τελευταßα προσπÜθεια συλλογÞς κεφαλαßων μÝσω ερÜνου, 500 χιλιÜδες χρÞστες δþρισαν 16 εκατομμýρια δολÜρια.

Την παροýσα χρονικÞ περßοδο, η Wikipedia Ýχει περßπου 17 εκατομμýρια Üρθρα. Ακολουθεß η λßστα με τις 10 γλþσσες που διαθÝτουν τα περισσüτερα Üρθρα:

ΑγγλικÜ: 3.526.000 Üρθρα

ΓερμανικÜ: 1.174.000 Üρθρα

ΓαλλικÜ: 1.054.000 Üρθρα

ΠολωνικÜ: 765.000 Üρθρα

ΙταλικÜ: 762.000 Üρθρα

ΙαπωνικÜ: 727.000 Üρθρα

ΙσπανικÜ: 699.000 Üρθρα

Ρþσικα: 648.000 Üρθρα

ΠορτογαλικÜ: 666.000 Üρθρα

ΟλλανδικÜ: 664.000 Üρθρα

Ο ιδρυτÞς της Wikipedia, ΟυÝιλς στοχεýει να φτÜσει η ιστοσελßδα τους 1 δισεκατομμýριο επισκÝπτες κÜθε μÞνα μÝχρι το 2015. Για επιτευχθεß αυτü, ο ΟυÝιλς θα χρειαστεß να αποκτÞσει περισσüτερους εθελοντÝς που συνεισφÝρουν. Η Wikipedia εργÜζεται þστε να απλοποιÞσει περαιτÝρω τα εργαλεßα επεξεργασßας και δημιουργßας Üρθρων þστε περισσüτεροι Üνθρωποι να μποροýν να συνεισφÝρουν στο εγχεßρημα.

Οι διαχειριστÝς της, παρÜ την επιτυχßα που γνþρισε το πρωτοφανÝς εγχεßρημα, προσπαθοýν να βελτιþσουν το αποτÝλεσμα συγκεντρþνοντας μια ακüμα πιο ενδιαφÝρουσα ομÜδα συνεργατþν, στην οποßα θα συμμετÝχουν περισσüτερες γυναßκες, πολßτες των αναπτυσσομÝνων χωρþν και βÝβαια ειδικοß διαφüρων τομÝων. ΣÞμερα το 20% των λημμÜτων εßναι γραμμÝνα στην αγγλικÞ γλþσσα, αλλÜ αυτü θα μεταβληθεß την επüμενη δεκαετßα. ¼πως δÞλωσε χαρακτηριστικÜ η Σου ΓκÜρντερ, διευθýνουσα σýμβουλος του μη κερδοσκοπικοý Wikimedia Foundation, που διαχειρßζεται τη Wikipedia, «ο κÜθε χρÞστης μπορεß να προσθÝσει το δικü του ψßχουλο γνþσης στο τραπÝζι. ¼λα μαζß θα αποτελÝσουν Ýνα θαυμÜσιο δεßπνο». Οι συμμετÝχοντες εßναι συνÞθως εικοσÜρηδες με υψηλÞ μüρφωση. Το 80% εßναι Üνδρες, ενþ ο αριθμüς αυτþν που Ýχουν διδακτορικü εßναι διπλÜσιος απü του γενικοý πληθυσμοý.

Επßσης το Wikimedia Foundation στρατολογεß φοιτητÝς απü 16 κολÝγια, μεταξý των οποßων το ΧÜρβαρντ και το Τζüρτζταουν, για να εμπλουτßσουν με τις γνþσεις τους την ηλεκτρονικÞ εγκυκλοπαßδεια, αλλÜ και να μÜθουν να επιμελοýνται τα λÞμματα. Ταυτüχρονα καλλιεργοýνται συνεργασßες με μουσεßα, βιβλιοθÞκες και Üλλα ιδρýματα για να εμπλουτιστεß η εμπειρßα του χρÞστη που ενδιαφÝρεται για λÞμματα στις καλÝς τÝχνες. Ωστüσο, η Wikipedia (Βικιπαßδεια επß το ελληνικüτερον), αν και βασßζεται ολοκληρωτικÜ στη συμμετοχÞ των χρηστþν του Ιντερνετ, χρειÜστηκε να επιφορτßσει επιμελητÝς για τη διüρθωση λημμÜτων και να εμποδßσει τη διÜδοση εσφαλμÝνων πληροφοριþν.

Ο ΟυÝιλς, ο ιδρυτÞς της, Ýχει πολλαπλασιÜσει τα ταξßδια στο εξωτερικü, σε μια προσπÜθεια να προωθÞσει και να εξηγÞσει μια πρωτοβουλßα που στηρßζεται στην αφοσßωση ενüς στρατοý απλÞρωτων συντακτþν. Αν η Wikipedia, η αξßα της οποßας υπολογßζεται σε 5 δισεκατομμýρια δολÜρια, δεν Þταν μια μη κερδοσκοπικÞ επιχεßρηση, ο ΟυÝιλς θα εßχε μια αμýθητη περιουσßα. Στην ετÞσια ÝκκλησÞ του προς τους χρÞστες, πÜντως, ζητÜ φÝτος 16 εκατομμýρια δολÜρια προκειμÝνου να παραμεßνει η ηλεκτρονικÞ εγκυκλοπαßδεια ανεξÜρτητη.

Ο ΟυÝιλς γεννÞθηκε πριν απü 44 χρüνια στο ΧÜντσβιλ της ΑλαμπÜμα. Στα φοιτητικÜ του χρüνια δοýλευε σε Ýνα παντοπωλεßο, üπου γνþρισε και την πρþτη του γυναßκα. ¸γινε πλοýσιος δουλεýοντας ως χρηματιστÞς στο ΣικÜγο, προτοý αποφασßσει να γßνει Ýνας επιχειρηματßας του Διαδικτýου και να ιδρýσει την Bomis, μια μηχανÞ αναζÞτησης που απευθυνüταν σε νÝους ανθρþπους. Η Wikipedia πÞρε σÜρκα και οστÜ üταν ο ΛÜρι ΣÜνγκερ, τον οποßο εßχε προσλÜβει ο ΟυÝιλς, πÝταξε την ιδÝα να επιτραπεß σε εξωτερικοýς χρÞστες να δημιουργοýν και να επεξεργÜζονται τις σελßδες.

Μιλþντας στην ΙντιπÝντεντ απü το ξενοδοχεßο του στο Λονδßνο, ο 44χρονος ΟυÝιλς παραδÝχεται üτι η ανÜπτυξη της Wikipedia ξεπÝρασε την αισιοδοξßα ακüμη και του ßδιου. «Με 400 εκατομμýρια επισκÝπτες το μÞνα, η ιστοσελßδα αυτÞ Ýγινε πραγματικÜ Ýνα θεμελιþδες κομμÜτι της ενημερωτικÞς υποδομÞς του πλανÞτη. Δεν φανταζüμουν κÜτι τÝτοιο. Δεν περßμενα ποτÝ üτι θα ταξßδευα σε üλο τον κüσμο».

Πριν ξεκινÞσει την Wikipedia, ο ΟυÝιλς εßχε ταξιδÝψει μüνο στον ΚαναδÜ και το Μεξικü. ΣÞμερα μιλÜ σε διεθνεßς οικονομικÝς εκδηλþσεις και συναντιÝται με τον Μπüνο, τον Ρßτσαρντ ΜπρÜνσον, τον Αλ Γκορ και τον Τζßμι ΚÜρτερ.

Καθþς διαδßδει üμως το μÞνυμÜ του, βρßσκεται υποχρεωμÝνος να διαψεýδει συνεχþς üτι Ýχει οποιαδÞποτε σχÝση με την Wikileaks και τη δημοσßευση απορρÞτων διπλωματικþν τηλεγραφημÜτων απü τον Τζοýλιαν ΑσÜνζ. «Δεν Ýχουμε καμιÜ σχÝση μ’αυτοýς», τονßζει. «Αυτü που κÜνουν δεν εßναι πραγματικÜ wiki. Η ουσßα του wiki εßναι η συνεργασßα στο γρÜψιμο, ενþ αυτοß απλþς αποσποýν Ýγγραφα και τα δημοσιεýουν. Θα προτιμοýσα να λÝγονται Open Leaks».

Αυτü δεν σημαßνει üτι, ως υπÝρμαχος της ελεýθερης Ýκφρασης, ο ΟυÝιλς δεν αισθÜνεται κÜποια αλληλεγγýη προς την Wikileaks. «Εßναι Ýνα σýνθετο ζÞτημα. Στις ανοιχτÝς και ελεýθερες κοινωνßες, εßναι σημαντικü Üνθρωποι που Ýχουν στοιχεßα για κÜτι στραβü να μποροýν να το γνωστοποιοýν. Νομßζω πως αυτü εßναι Ýνα καλü και υγιÝς κομμÜτι της δημοκρατßας. Σε κÜθε περßπτωση, συμφωνþ με τη ΔιεθνÞ Αμνηστßα και τους ΔημοσιογρÜφους Χωρßς Σýνορα κατÜ το üτι η Wikileaks πρÝπει να λαμβÜνει υπüψη τις επιπτþσεις αυτþν που δημοσιεýει και να φροντßζει þστε αυτü που κÜνει να αποτελεß μια χρÞσιμη δημüσια υπηρεσßα».

Αυτü ακριβþς κÜνει η Wikipedia, σýμφωνα με τον ιδρυτÞ της. ΜετÜ τις διαμαρτυρßες που υπÞρξαν επειδÞ οποιοσδÞποτε μποροýσε να γρÜφει τα λÞμματα, Üρχισαν να εφαρμüζονται κÜποια μÝτρα, üπως üτι οποιαδÞποτε αλλαγÞ θα δημοσιεýεται με κÜποια καθυστÝρηση þστε να μπορεß να την ελÝγχει Ýνας εξουσιοδοτημÝνος συντÜκτης της Wikipedia. Κατüπιν αυτοý, η ποιüτητα των Üρθρων Ýχει βελτιωθεß αισθητÜ. Σýμφωνα με τον ΟυÝιλς, υπÜρχει περιθþριο για ακüμη μεγαλýτερη βελτßωση, κυρßως σε ü,τι αφορÜ τους ανθρþπους που συνεισφÝρουν κεßμενα. ΣÞμερα, το 80% των τελευταßων εßναι Üνδρες και λÜτρεις της τεχνολογßας. Αυτü Ýχει ως αποτÝλεσμα θÝματα üπως η κοινωνιολογßα Þ η ποßηση της ελισσαβετιανÞς εποχÞς να παραμελοýνται.

¸τσι, η Wikipedia θα ξεκινÞσει τη δεýτερη δεκαετßα της ζωÞς της επιδιþκοντας συνεργασßα με ανθρþπους που Ýχουν λιγüτερη σχÝση με την τεχνολογßα. «Δεν θÝλουμε üμως τη συμμετοχÞ για τη συμμετοχÞ», λÝει ο ΟυÝιλς. «Δεν πρÝπει να ξεχνÜμε üτι δημιουργοýμε μια εγκυκλοπαßδεια. Οýτε θÝλουμε να φτιÜχνουμε γρÞγορα τον μÝγιστο αριθμü σελßδων. Αυτü που θÝλουμε εßναι χρÞσιμες σελßδες».

Το ενδιαφÝρον του ΟυÝιλς στρÝφεται τþρα προς ΑνατολÜς, και ιδιαßτερα στην Ινδßα, üπου η Wikipedia προτßθεται να ανοßξει το πρþτο της γραφεßο εκτüς ΑμερικÞς. Η αýξηση του αριθμοý των Üρθρων στις γλþσσες που ομιλοýνται στην Ινδßα Ýχει μεγÜλη σημασßα, τονßζει. «¸χουμε πολý ενεργÝς κοινüτητες στη χþρα αυτÞ και εßμαστε πολý πßσω απü τις ευρωπαúκÝς γλþσσες».