20 ×ñüíéá áðü ôç äïëïöïíßá ôïõ Íßêïõ ÔåìðïíÝñá

Ôñßôç 11 Éáíïõáñßïõ 2011

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος, Αντιπρüεδρος του Συλλüγου Εκπ/κων Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 

ΠεριγραφÞ: http://agrorama.files.wordpress.com/2011/01/lesvosnews4.jpg?w=414&h=290Ο Νßκος ΤεμπονÝρας (1953 - 1991) Þταν καθηγητÞς μαθηματικþν σε Λýκειο της ΠÜτρας και στÝλεχος του Εργατικοý Αντιμπεριαλιστικοý Μετþπου (ΕΑΜ). Το üνομÜ του Ýγινε γνωστü στο πανελλÞνιο, üταν σκοτþθηκε απü μÝλη της ΟΝΝΕΔ, Ýπειτα απü συμπλοκÞ σε Λýκειο της ΠÜτρας, κατÜ τη διÜρκεια των μαθητικþν κινητοποιÞσεων της περιüδου 1990 - 1991.

Στα τÝλη του 1990 τη χþρα κυβερνοýσε η ΝÝα Δημοκρατßα, με πρωθυπουργü τον Κωνσταντßνο ΜητσοτÜκη και Υπουργü Παιδεßας τον Βασßλη Κοντογιαννüπουλο. Ο χþρος της Παιδεßας βρισκüταν σε αναβρασμü, εξαιτßας της εκπαιδευτικÞς μεταρρýθμισης που προωθοýσε η κυβÝρνηση. Με το πολυνομοσχÝδιο που θα Ýφερνε στη ΒουλÞ ρυθμßζονταν θÝματα της δευτεροβÜθμιας εκπαßδευσης (κατÜργηση αδικαιολüγητων απουσιþν, επιβολÞ «ομοιüμορφης» ενδυμασßας και «πειθαρχικοý ελÝγχου» της εξωσχολικÞς ζωÞς, επανακαθιÝρωση προσευχÞς, Ýπαρσης της σημαßας και εκκλησιασμοý) και της τριτοβÜθμιας εκπαßδευσης (λειτουργßα ιδιωτικþν ΑΕΙ, περικοπÝς κοινωνικþν παροχþν σε φοιτητÝς κ.Ü.). Το 70% των σχολεßων βρισκüταν υπü κατÜληψη, ενþ καθημερινü φαινüμενο Þταν οι διαδηλþσεις στις μεγÜλες πüλεις της χþρας.

Η κατÜσταση Þταν Ýκρυθμη και πολιτικÜ οξυμÝνη, με την κυβÝρνηση να δÝχεται τα πυρÜ σýσσωμης της αντιπολßτευσης. ΑγανακτισμÝνοι γονεßς και κÜποια δυναμικÜ στελÝχη της νεολαßας της ΝÝας Δημοκρατßας ζητοýσαν τον τερματισμü των καταλÞψεων, Ýστω και δια της βßας. Γýρω στις 10:30 μ.μ. της 8ης Ιανουαρßου 1991, μÝλη της ΟΝΝΕΔ προσπÜθησαν να ανακαταλÜβουν το 3ο ΓυμνÜσιο - Λýκειο ΠÜτρας. ΚατÜ τη διÜρκεια συμπλοκÞς που επακολοýθησε βρÝθηκε νεκρüς, χτυπημÝνος με σιδερολοστü στο κεφÜλι, ο καθηγητÞς του σχολεßου Νßκος ΤεμπονÝρας, που εßχε προστρÝξει να βοηθÞσει τους καταληψßες μαθητÝς του.

Την επομÝνη, ο Υπουργüς Παιδεßας Βασßλης Κοντογιαννüπουλος υπÝβαλε την παραßτησÞ του και θεωρÞθηκε απü τον Τýπο ως το εξιλαστÞριο θýμα της κυβÝρνησης για την εκτüνωση της κρßσης. Νωρßτερα, εßχε κατηγορηθεß απü τον ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου ως ηθικüς αυτουργüς της δολοφονßας ΤεμπονÝρα. (Τα επüμενο χρüνια, üταν η υπüθεση εßχε καταλαγιÜσει, ο Βασßλης Κοντογιαννüπουλος προσχþρησε στο ΠΑΣΟΚ και αναδεßχθηκε στÝλεχος των κυβερνÞσεων Σημßτη). Στη θÝση του στο Υπουργεßο Παιδεßας τοποθετÞθηκε ο Γιþργος ΣουφλιÜς, ο οποßος ανακοßνωσε την απüσυρση üλων των επßμαχων νομοθετημÜτων και την Ýναρξη διαλüγου για την παιδεßα «απü μηδενικÞ βÜση».

Στο αστυνομικü μÝρος της υπüθεσης, ως δρÜστες της δολοφονßας ΤεμπονÝρα κατηγορÞθηκαν ο πρüεδρος της ΟΝΝΕΔ ΑχαÀας και δημοτικüς σýμβουλος ΙωÜννης Καλαμπüκας, και το μÝλος της τοπικÞς ΟΝΝΕΔ ΑλÝκος Μαραγκüς. ΣυνελÞφθησαν και οι δýο και προφυλακßστηκαν.

Στις 10 Ιανουαρßου 1991 πραγματοποιÞθηκε μεγÜλο συλλαλητÞριο στην ΑθÞνα, στο οποßο πÞραν μÝρος γýρω στα 100.000 Üτομα. ¹ταν επεισοδιακü και εßχε τραγικÞ κατÜληξη. Απü τις συγκροýσεις ΜΑΤ και διαδηλωτþν Ýπιασε φωτιÜ το πολυκατÜστημα «ΚÜπα-Μαροýσης» στην Πανεπιστημßου, με αποτÝλεσμα να βρουν τον θÜνατο τÝσσερις Üνθρωποι.

Απü τις συγκροýσεις ΜΑΤ και διαδηλωτþν Ýπιασε φωτιÜ το πολυκατÜστημα «ΚÜπα-Μαροýσης» στην Πανεπιστημßου, με αποτÝλεσμα να χÜσουν τη ζωÞ τους απü ασφυξßα τÝσσερα Üτομα, εξαιτßας πυρκαγιÜς που εßχε εκδηλωθεß, μετÜ απü εκτεταμÝνα επεισüδια στο κÝντρο της ΑθÞνας, στο ισüγειο του κτιρßου, üπου στεγÜζονταν το βιβλιοχαρτοπωλεßο «ΛιβÜς».

Οι φλüγες επεκτÜθηκαν γρÞγορα και τýλιξαν το κατÜστημα «ΚÜπα Μαροýση», με συνÝπεια να πεθÜνουν απü ασφυξßα ο 32χρονος επιχειρηματßας ΠερικλÞς ΡεπÜκης, ο 57χρονος δικηγüρος Μανüλης Κοντüπουλος, ο 59χρονος χρυσοχüος ΙωÜννης Νεμετζßδης και Ýνα αγνþστων στοιχεßων νεαρü Üτομο.

ΣχετικÜ με τα αßτια αυτÞς της πυρκαγιÜς υπÞρξαν διÜφορες εκδοχÝς. Η Ýνορκη διοικητικÞ εξÝταση που Ýγινε απü την αρμüδια υπηρεσßα ανÝφερε «εμπρησμü του κτιρßου απü αναρχικοýς».

ΜετÜ απü λßγο καιρü, σýμφωνα με το βοýλευμα του συμβουλßου Πλημμελειοδικþν Αθηνþν (3418/1997), η πυρκαγιÜ χαρακτηρßστηκε βομβιστικÞ ενÝργεια και αποδüθηκε εßτε σε ρßψη βüμβας μολüτοφ απü κÜποιους αναρχικοýς εßτε σε δακρυγüνο που εκτοξεýτηκε απü αστυνομικοýς.

Τις επüμενες μÝρες η κατÜσταση Üρχισε να ομαλοποιεßται και απü την πυροσβεστικÞ πολιτικÞ ΣουφλιÜ. Οι μαθητÝς ξαναγýρισαν στα μαθÞματÜ τους στις 13 Ιανουαρßου.

Στο δικαστικü μÝρος της υπüθεσης ΤεμπονÝρα, ο ΑλÝκος Μαραγκüς απαλλÜχθηκε με βοýλευμα για τη δολοφονßα του καθηγητÞ και στο εδþλιο κÜθισε ως βασικüς αυτουργüς ο ΙωÜννης Καλαμπüκας. Η δßκη του διÜρκεσε σχεδüν Ýνα χρüνο (22 Ιουνßου 1992 - 9 Μαρτßου 1993) και Ýγινε στο Μικτü Ορκωτü ΔικαστÞριο Βüλου. Πρωτοδßκως καταδικÜσθηκε σε ισüβια για ανθρωποκτονßα εκ προθÝσεως, χωρßς να του αναγνωρισθεß κανÝνα ελαφρυντικü.

Λßγους μÞνες αργüτερα Ýγινε η δßκη του σε δεýτερο βαθμü (7 Δεκεμβρßου 1993 - 19 Απριλßου 1994) ενþπιον του Μικτοý Ορκωτοý Εφετεßου ΛÜρισας. Οι δικαστÝς του αναγνþρισαν ελαφρυντικÜ και τον καταδßκασαν σε κÜθειρξη 17 ετþν και τριþν μηνþν. Το 1996 Üσκησε αναßρεση, προκειμÝνου να του αναγνωρισθεß το ελαφρυντικü του «βρασμοý ψυχικÞς ορμÞς», αλλÜ το Μικτü Ορκωτü Εφετεßο ΛÜρισας (1 Οκτωβρßου 1996 - 17 Οκτωβρßου 1996) δεν του αναγνþρισε και διατÞρησε την ποινÞ 17 ετþν και τριþν μηνþν, η οποßα αργüτερα μειþθηκε κατüπιν νÝας επιμÝτρησης στα 16 χρüνια και 9 μÞνες. Στις 2 Φεβρουαρßου 1998 αφÝθηκε ελεýθερος, αφοý εξÝτισε τα 3/5 της ποινÞς του. ΜÝχρι σÞμερα ισχυρßζεται üτι εßναι αθþος και δρÜστης της δολοφονßας ΤεμπονÝρα ο συναγωνιστÞς του στην ΟΝΝΕΔ, ΑλÝκος Μαραγκüς.

Το 3ο Λýκειο ΠÜτρας, τüπος του φονικοý, φÝρει το üνομα του Νßκου ΤεμπονÝρα.