DVD êáé öùôïôõðßåò áíôß âéâëßùí óôá ó÷ïëåßá

ÐáñáóêåõÞ 2 Óåðôåìâñßïõ 2011

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

 

ΣÞμερα ΠαρασκευÞ 2 Σεπτεμβρßου 2011, υπογρÜφει η πρüεδρος του ΟΕΔΒ Σοφßα Χαροκüπου τη σýμβαση με τις τρεις εταιρεßες για την αγορÜ του χαρτιοý που θα χρησιμοποιηθεß για να ολοκληρωθεß η εκτýπωση και των υπολοßπων σχολικþν βιβλßων, ýψους περßπου δÝκα εκατομμυρßων ευρþ.

ΠεριγραφÞ: http://www.athina984.gr/files/news-images/vivlia-thumb-large.jpgΑυτü σημαßνει üτι η εκτýπωση του συνüλου των σχολικþν βιβλßων - πÝραν των 33 τßτλων που τυπþνονται με αποθÝματα περσινοý χαρτιοý- θα ξεκινÞσει με την Ýναρξη της νÝας σχολικÞς χρονιÜς , δεδομÝνου üτι υπολεßπονται κÜποιες τυπικÝς διαδικασßες üπως να μπει το χαρτß στις αποθÞκες κλπ.

ΕπομÝνως, εßναι βÝβαιο üτι θα ζÞσουμε στιγμÝς μοναδικÝς τη φετινÞ σχολικÞ χρονιÜ μαθητÝς κι εκπαιδευτικοß καθþς το υπουργεßο κι επισÞμως με εγκýκλιο του ενημερþνει, üτι μÝχρι να παραλÜβουμε τα σχολικÜ βιβλßα θα κÜνουμε μÜθημα με dvd και φωτοτυπßες.

Ειδικüτερα το Υπ. ΠΔΒΜΘ με εγκýκλιο που Ýστειλε σÞμερα το απüγευμα σε üλα τα σχολεßα της χþρας ενημερþνει τους ΔιευθυντÝς üτι οι ßδιοι και οι Εκπαιδευτικοß των σχολικþν μονÜδων μποροýν να Ýχουν πρüσβαση στην ηλεκτρονικÞ πλατφüρμα «ψηφιακü σχολεßο» και να αξιοποιοýν το σχετικü υλικü, με κÜθε πρüσφορο τρüπο (σ.σ. με φωτοτυπßες εφüσον υπÜρχουν φωτοτυπικÜ), για τους ßδιους και τους μαθητÝς τους, προκειμÝνου να αντιμετωπιστεß με τον καλýτερο δυνατü τρüπο η καθυστÝρηση της αποστολÞς των σχολικþν εγχειριδßων,

ΕπιπλÝον, σýμφωνα με την εγκýκλιο, το Υπ. ΠΔΒΜΘ θα διανεßμει σε üλους τους μαθητÝς DVD, στο οποßο θα εμπεριÝχονται τα σχολικÜ εγχειρßδια, Ýτσι þστε οι μαθητÝς να Ýχουν τη δυνατüτητα να μελετοýν ηλεκτρονικÜ τα μαθÞματα.

Δεßτε την εγκýκλιο που απÝστειλε το Υπ. ΠΔΒΜΘ

Γιατß φτÜσαμε εδþ; Τι συνετÝλεσε þστε να δημιουργηθεß αυτü το χÜος;

Απü τις αρχÝς της φετινÞς χρονιÜς εßχαν αρχßσει να υπÜρχουν οι πρþτες ενδεßξεις για το πρüβλημα που θα ανÝκυπτε.

Ενþ η διαδικασßα για την εκτýπωση των σχολικþν βιβλßων Üρχισε απü τον ΦεβρουÜριο του 2011 παρουσιÜστηκαν προβλÞματα λüγω της απüρριψης του βασικοý διαγωνισμοý. Ευθýνη για το μπÜχαλο αυτü, σýμφωνα με πληροφορßες μας, εßχαν το Ελεγκτικü ΣυνÝδριο, η γραφειοκρατßα και η ολιγωρßα τριþν υπουργεßων, αλλÜ και του δικοý μας του Υπ. ΠΔΒΜΘ

Τþρα πως εμπλÝκεται το ελεγκτικü συνÝδριο; Το ελεγκτικü συνÝδριο εμπλÝκεται Üργησε να υπογρÜψει τη σýμβαση για την προμÞθεια του χαρτιοý, ενþ σημειþνεται üτι για τα 45 εκατομμýρια τεýχη των 1200 τßτλων σχολικþν βιβλßων απαιτοýνται 15, 000 τüνοι χαρτß, με το συνολικü κüστος να υπολογßζεται στα 26 εκατομμýρια ευρþ.

¸τσι φτÜνουμε στις αρχÝς Αυγοýστου και δεν Ýχουν ακüμα οριστεß οι αρμüδιες επιτροπÝς του ΟΕΔΒ για τα σχολικÜ βιβλßα και αντß η κα Υπουργüς να «τραβÞξει το αυτß» της προÝδρου του ΟΕΔΒ κας Σοφßας Χαροκüπου, με δικÞ της απüφαση δημοσιευμÝνη στο ΦΕΚ 253/8-8-2011, την αναβαθμßζει και την τοποθετεß Αντιπρüεδρο του διοικητικοý συμβοýλιου του Ινστιτοýτου Τεχνολογßας Υπολογιστþν και Εκδüσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (Ι.Τ.Υ.Ε), το οποßο αναλαμβÜνει üλες τις αρμοδιüτητες του ΟΕΔΒ.

Δεßτε το ΦΕΚ με το οποßο αναβαθμßζεται η κα Χαροκüπου

Σημαντικü ρüλο στην αναβÜθμιση της κας Χαροκüπου, σýμφωνα με δημοσßευμα του esos.gr Ýπαιξε το γεγονüς üτι «θεωρεßται στενÞ φßλη της Α. Διαμαντοποýλου.

ΣχετικÜ, λοιπüν, γρÜφει το esos.gr:

«Η πρüεδρος του ΟΕΔΒ Σοφßα Χαροκüπου που θεωρεßται στενÞ φßλη της Α. Διαμαντοποýλου αναβαθμßστηκε θεσμικÜ , παρÜ το γεγονüς üτι με ευθýνη της φÝτος οι μαθητÝς θα πÜρουν αντß για βιβλßα φωτοτυπßες και DVD.

H κ. Χαροκüπου üχι μüνο δεν απομακρýνεται απü τον ΟΕΔΒ , αλλÜ με απüφαση που υπÝγραψε η υπ. Παιδεßας , διορßζεται στη θÝση ΑντιπροÝδρου του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ, η οποßα αναλαμβÜνει καθÞκοντα μετÜ την κατÜργηση του ΟΕΔΒ»

Οι περßφημες επιτροπÝς για τα σχολικÜ βιβλßα συγκροτοýνται τελικÜ στις 25 Αυγοýστου!!! Ναι στις 25 Αυγοýστου. Δεκαοχτþ μüλις ημÝρες πριν χτυπÞσει το πρþτο κουδοýνι για μÜθημα. Με αυτü το δεδομÝνο, την καθυστÝρηση της συγκρüτησης της επιτροπÞς, αντιλαμβÜνεται ο καθÝνας üτι εßναι αδýνατο να υπÜρξουν Ýγκαιρα βιβλßα στα σχολεßα.

ΑΗ καθυστÝρηση αυτÞ αποδεικνýεται απü το 9ο θÝμα της ΠρÜξης 28/24-8-2011 του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ

Δεßτε την ΠρÜξη 28/24-8-2011 του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ

Με δεδομÝνα üλα τα παραπÜνω η εκτýπωση του συνüλου των σχολικþν βιβλßων δεν αναμÝνεται να ολοκληρωθεß πριν απü τον ΝοÝμβριο.

Σýμφωνα με πληροφορßες μας στις 12 Σεπτεμβρßου, ημÝρα που ανοßγουν τα σχολεßα, μüνο τα μισÜ θα Ýχουν μüλις το 20% των βιβλßων ενþ στα υπüλοιπα δεν θα υπÜρχει οýτε για δεßγμα. Οι αποθÞκες του υπουργεßου εßναι σχεδüν Üδειες απü χαρτß. Σýμφωνα με Üλλες πληροφορßες

• Στο Δημοτικü απü τους 183 τßτλους βιβλßων εßναι Ýτοιμοι μüνο οι 15

• Στο ΓυμνÜσιο απü τους 178 τßτλους βιβλßων εßναι Ýτοιμοι μüνο οι 5

• Στο Λýκειο απü τους 207 τßτλους βιβλßων Ýτοιμοι εßναι μüνο οι 13

• Στην ΤεχνικÞ εκπαßδευση απü τους 419 τßτλους βιβλßων εßναι Ýτοιμοι μüλις οι 26

Μ’ üλα αυτÜ εκεßνο που μποροýμε να ποýμε εßναι üτι το σýνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» Ýμεινε κενü περιεχομÝνου, αφοý στην εκπαßδευση δεν μποροýν να ικανοποιηθοýν οýτε τα αυτονüητα. Τι Üλλο να περιμÝνει κανεßς;